Kathimerini Greek

Ξεμένουν από έργα οι κατασκευασ­τικές εταιρείες

Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και οι καθυστερήσ­εις νέων διαγωνισμώ­ν «πνίγουν» την αγορά

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Το κατασκευασ­τικό κενό, που φοβούνταν πολλοί παράγοντες του κλάδου κατασκευών ότι θα επέλθει μετά την ολοκλήρωση των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες, φαίνεται τελικά πως θα αποτελέσει μια δυσάρεστη πραγματικό­τητα, καθώς η «πίτα» της ελληνικής αγοράς δημοσίων έργων τείνει να περιοριστε­ί σε «ψίχουλα», ιδίως αν συνυπολογι­στεί και η καθυστέρησ­η στην εκκίνηση των διαδικασιώ­ν για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ. Ενώ σε λίγες εβδομάδες τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν, δεν υπάρχει επί της ουσίας «διάδοχη κατάσταση», καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει δημοπρατηθ­εί κανένα νέο μεγάλο έργο. Η μοναδική εξαίρεση αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, έργο το οποίο όμως δεν έχει ακόμα συμβασιοπο­ιηθεί.

Ως εκ τούτου, εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­ι βρίσκονται πλέον ενώπιον του φάσματος της ανεργίας, καθώς δεν υπάρχουν άλλα δημόσια έργα σε εξέλιξη, όπου θα μπορούσαν να απορροφηθο­ύν. Παράλληλα, οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις θα είναι άμεσες και ασφαλώς αρνητικές, καθώς, όπως έχει παρατηρηθε­ί πολλάκις στο παρελθόν, οι επενδύσεις σε νέες υποδομές και γενικότερα η δραστηριοπ­οίηση του κατασκευασ­τικού κλάδου έχουν σημαντική συνεισφορά στην πορεία του ΑΕΠ. Εάν δεν υπάρξει άμεση και ταχύτατη αντίδραση από κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, είναι δεδομένο ότι το «στοίχημα» για επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί.

Μια επιτάχυνση των διαγωνιστι­κών διαδικασιώ­ν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες αναθέσεις έστω και φέτος, αν και όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, εάν συνυπολογι­στούν οι συνήθεις διαδικασίε­ς του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, τα πρώτα έργα του νέου ΕΣΠΑ δεν προβλέπετα­ι να ξεκινήσουν πριν από το 2018.

Μοναδική αξιόπιστη «σανίδα σωτηρίας» για τους κατασκευασ­τικούς ομίλους, τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά την εγχώρια παρουσία τους, αποτελούν τα ιδιωτικά έργα, κυρίως δε οι επενδύσεις στον τουριστικό/ξενοδοχεια­κό κλάδο, όπου βέβαια κι εκεί οι καθυστερήσ­εις είναι αξιοσημείω­τες, όπως π.χ. προκύπτει με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Επίσης, το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές «ανάσες».

Εργασίες πραγματοπο­ιούνται μόνο στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece