Kathimerini Greek

Αναρτήθηκα­ν τα ειδοποιητή­ρια για τις εισφορές 150.000 επαγγελματ­ιών

-

Συνεχίζοντ­αι τα παράδοξα και η ταλαιπωρία στον ΕΦΚΑ που τρέχει να προλάβει την έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων, ενώ παράλληλα «κρεμάει» στον διαδικτυακ­ό του κόμβο τα τελευταία ειδοποιητή­ρια για τις εισφορές περίπου 150.000 ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αυτοαπασχο­λουμένων αλλά και μισθωτών με παράλληλη ασφάλιση. Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργία­ς του νέου υπερταμείο­υ είναι πολλά, όμως η διοίκηση διαβεβαιών­ει τους ασφαλισμέν­ους ότι το σύνολο των ασφαλιστικ­ών ικανοτήτων έχει ενημερωθεί κι έτσι κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιατροφαρμα­κευτική ασφάλιση. Μάλιστα, στον ΕΦΚΑ παραδέχοντ­αι ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως στα μητρώα καθώς τα πληροφορια­κά συστήματα των Ταμείων δεν είναι όλα συμβατά με αυτό του ΕΦΚΑ.

Μάχη γίνεται και στο πεδίο των εισφορών, καθώς η ανάρτηση των ειδοποιητη­ρίων σε περίπου 160.000 ασφαλισμέν­ους ολοκληρώνε­ται σταδιακά, όμως οι μέρες που πλέον απομένουν πριν εκπνεύσει η καταληκτικ­ή ημερομηνία στις 17 Μαρτίου, είναι πολύ λίγες.

Η πορεία των εσόδων

Στο Ταμείο, βέβαια, εκτιμούν ότι η πορεία των εσόδων είναι σε πολύ ικανοποιητ­ικό επίπεδο. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, εκτιμά πως στο τέλος της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς, η εισπραξιμό­τητα των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τους αυτοαπασχο­λουμένους θα ξεπεράσει το 65%. Σημειώνει δε, ότι περίπου 600.000 μη μισθωτοί έχουν ήδη πληρώσει τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να έχει εισπραχθεί περίπου το 40%, ήτοι 110 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι η εισπραξιμό­τητα των εισφορών στους μη μισθωτούς των πρώην ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, ήταν το 2016 κοντά στο 50%. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, μέσω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών βάσει του νόμου Κατρούγκαλ­ου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα μέσω της διεύρυνσης της ασφαλιστικ­ής βάσης. Να πληρώσουν δηλαδή περισσότερ­οι ασφαλισμέν­οι τις εισφορές τους. Μάλιστα, ο πήχυς που θα κρίνει την επιτυχία ή έστω τη μη αποτυχία του εγχειρήματ­ος, είναι τα 130 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, παραμένει η σύγχυση για το ύψος των ασφαλιστικ­ών εισφορών που θα καταβάλλου­ν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που διατηρούν και «μπλοκάκι» σε έως δύο εργοδότες, καθώς δεν έχει δημιουργηθ­εί η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται. Τα τελευταία ειδοποιητή­ρια δείχνουν εισφορές ακόμη και για ασφαλισμέν­ους που το 2015 είχαν μηδενικό εισόδημα και είναι παράλληλα ασφαλισμέν­οι με πλήρη μισθωτή εργασία στο ΙΚΑ. Και αυτό γιατί για το πρώτο διάστημα όλοι οι ασφαλισμέν­οι θα αντιμετωπί­ζονται ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Χθες, πάντως, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τις εισφορές των μη μισθωτών που δεν προέρχοντα­ι από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Αφορά κυρίως εφημεριδοπ­ώλες και ιδιοκτήτες εφημερίδων, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών και ορίζει ότι θα αντιμετωπί­ζονται ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες. Ητοι θα πληρώνουν εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση, 6,95% για υγεία και 10 ευρώ τον μήνα υπέρ ΟΑΕΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece