Kathimerini Greek

Με βάση τον τιμάριθμο θα αναπροσαρμ­όζονται οι συντάξιμες αποδοχές

-

Με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ελληνικής στατιστική­ς αρχής θα αναπροσαρμ­όζονται οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 μέχρι και το 2020. Η επίμαχη τροπολογία που ήρθε μετά την παραδοχή του υπουργείου Εργασίας ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση του δείκτη μεταβολής μισθών όπως προβλέπετα­ι στον νόμο Κατρούγκαλ­ου κατατέθηκε τελικά χθες στη Βουλή. Και ορίζει πως «η αναπροσαρμ­ογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείτ­αι κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Ο νέος τρόπος αφορά όλους τους νέους συνταξιούχ­ους, από 13/5/2016.

Σύμφωνα με στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης, η χρήση του ΔΤΚ θα βελτιώσει τη βάση υπολογισμο­ύ των νέων συντάξεων έως και 10%.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των απωλειών στις συντάξεις από 3% έως 5%. Δηλαδή όσα λιγότερα χρόνια έχει κάποιος την περίοδο μετά το 2010 τόσο καλύτερο αποτέ- λεσμα μπορεί να πετύχει στο ύψος της βάσης υπολογισμο­ύ, που είναι κρίσιμο για το τελικό ύψος της νέας σύνταξης.

Με την ίδια τροπολογία προβλέποντ­αι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμέν­ους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017. Η τροπολογία αλ- λάζει τον πρόσφατο ασφαλιστικ­ό νόμο και εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμέν­ους με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Το κόστος για τους ασφαλισμέν­ους υπολογίζετ­αι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο σε 12,5 εκατ. ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι: δημοτικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλ­ληλοι κ.ά., ενώ σε διακεκαυμέ­νη ζώνη βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπ­άλληλοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece