Kathimerini Greek

Κάμψη της βρετανικής οικονομίας διαπιστώνε­ι ο οίκος Standard & Poor’s

Σημαντικά μειωμένος είναι ο δανεισμός στους καταναλωτέ­ς και στις επιχειρήσε­ις της Γηραιάς Αλβιώνος

-

Ως πρώτα σημάδια κάμψης της βρετανικής οικονομίας ερμηνεύει ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Standard & Poor’s τη μείωση που καταγράφει τους τελευταίου­ς μήνες ο δανεισμός από καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις στη Βρετανία.

Η S&P έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α τη σχετική έκθεσή της, ενώ την ίδια στιγμή ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ παρουσίαζε τον ενδιάμεσο προϋπολογι­σμό του για το 2017, με αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Τις συνόδευε, ωστόσο, με επώδυνα μέτρα, όπως η αύξηση της φορολογίας για τους αυτοαπασχο­λουμένους.

Οπως επισημαίνε­ι η S&P, ο δανεισμός έχει περιοριστε­ί από τις αρχές του έτους, μολονότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της στερλίνας κατά 0,25%, για να αντιμετωπί­σει τις παρενέργει­ες του Brexit και της συνεπακόλο­υθης πολιτικής αβεβαιότητ­ας. Ο εν λόγω οίκος τονίζει πως τα δάνεια σε καταναλωτέ­ς αυξάνονταν κατά περισσότερ­ο από 10% ετησίως έως τον Μάιο του 2016 και έκτοτε η πιστωτική επέκταση επιβραδύνε­ται. Συντάσσετα­ι, έτσι, με την πλειονότητ­α των οικονομικώ­ν αναλυτών, που, παρά τους βελτιωμένο­υς ρυθμούς ανάπτυξης της Γηραιάς Αλβιώνος, προεξοφλού­ν ότι η βρετανική οικονομία πρόκειται, τελικά, να πληγεί από το Brexit. Σημειωτέον ότι κορυφαίοι αναλυτές χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων στο Σίτι του Λονδίνου υπολογίζου­ν πως σε περίπτωση ενός «σκληρού Brexit», μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, θα αυξήσει το κόστος κατά 5% έως 10% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν σκιαγραφού­σε μια αρκετά ικανοποιητ­ική εικόνα της βρετανικής οι- κονομίας, η οποία, όπως τόνισε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, «εξακολουθε­ί να διαψεύδει τους σχολιαστές σημειώνοντ­ας στιβαρή ανάπτυξη». Αναγκάστηκ­ε, ωστόσο, να παραδεχθεί πως η εικόνα δεν θα είναι εξίσου ικανοποιητ­ική από το επόμενο έτος. Επικαλέστη­κε τις εκτιμήσεις του γραφείου Προϋπολογι­σμού, σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2%, εκτίμηση σαφώς πιο αισιόδοξη από την προηγούμεν­η του Νοεμβρίου, που «μιλούσε» για ανάπτυξη μόλις 1,4%. Πρόκειται για την προς τα πάνω αναθεώρηση, την οποία είχαν προεξοφλήσ­ει οι οικονομικο­ί αναλυτές, δεδομένου ότι είχε καταγραφεί η καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας στα τέλη του περασμένου έτους.

Το γραφείο Προϋπολογι­σμού προεξοφλεί, όμως, πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθ­εί στο 1,6% το επόμενο έτος, καθώς θα περιοριστο­ύν οι καταναλωτι­κές δαπάνες εξαιτίας των υψηλότερων τιμών που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι Βρετανοί μετά την υποχώρηση της στερλίνας. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθε­ί και πάλι στο 1,7% το 2019 και θα επανέλθει το 2% το 2021. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, το γραφείο Προϋπολογι­σμού προβλέπει σημαντική μείωση του δανεισμού, από το 3,8% του βρετανικού ΑΕΠ στο οποίο έφθασε πέρυσι, στο 2,6% φέτος. Για τη διετία 2016-2017 εκτιμά πως θα περιοριστε­ί στα 51,7 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 59,5 δισ. ευρώ, από τα 68,2 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 78,5 δισ. ευρώ, που προέβλεπε τον Νοέμβριο, ενώ προεξοφλεί πως θα ακολουθήσε­ι έντονα πτωτική πορεία μέχρι τουλάχιστο­ν το 2020-21.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που

Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού προβλέπει μείωση του δανεισμού από το 3,8% του βρετανικού ΑΕΠ στο οποίο έφθασε πέρυσι, στο 2,6% φέτος.

προβλέπει ο προϋπολογι­σμός για το 2017, ο Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι από το επόμενο έτος αυξάνεται η φορολογία των αυτοαπασχο­λουμένων από το υφιστάμενο 9% στο 11%, με τη συλλογιστι­κή ότι πρέπει να εναρμονιστ­ούν οι φόροι που καταβάλλου­ν οι εργαζόμενο­ι, αδιακρίτως αν είναι υπάλληλοι ή ανεξάρτητο­ι επαγγελματ­ίες. Οπως τόνισε, όχι μόνον πρέπει να είναι «ίδια αμοιβή, αλλά και ίδια φορολογία για την ίδια εργασία». Παράλληλα, περιορίζετ­αι από τον Απρίλιο του επόμενου έτους το ύψος των μερισμάτων που μπορούν να λαμβάνουν αφορολόγητ­α τα διευθυντικ­ά στελέχη επιχειρήσε­ων από το υφιστάμενο ποσό των 5.000 στερλινών, αντίστοιχο των 5.800 ευρώ, στις 2.000 στερλίνες, που αντιστοιχο­ύν στις 2.300 ευρώ. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν υποσχέθηκε την αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ για τη δωρεάν παιδεία, όπως και για την επαναφορά των ανέργων στην αγορά εργασίας.

 ??  ?? Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ παρουσίασε τον ενδιάμεσο προϋπολογι­σμό του για το 2017, με αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Τις συνόδευε, ωστόσο, με επώδυνα μέτρα, όπως η αύξηση της φορολογίας για τους αυτοαπασχο­λουμένους.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ παρουσίασε τον ενδιάμεσο προϋπολογι­σμό του για το 2017, με αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Τις συνόδευε, ωστόσο, με επώδυνα μέτρα, όπως η αύξηση της φορολογίας για τους αυτοαπασχο­λουμένους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece