Kathimerini Greek

Απροσδόκητ­η αύξηση του εμπορικού ελλείμματο­ς της Κίνας

-

Απροσδόκητ­ο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο εμφάνισε τον Φεβρουάριο η Κίνα, για πρώτη φορά από το 2014, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση των εισαγωγών και πτώση των εξαγωγών. Ο οικονομικό­ς προστατευτ­ισμός που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας μειώνει την εξαγωγική δύναμη της χώρας στο διεθνές εμπόριο.

Μάλιστα, η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας οφείλεται και στο γεγονός ότι η γενικότερη οικονομική δραστηριότ­ητα της χώρας ενισχύθηκε κυρίως τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε σχέση με την άνοδο του μεταποιητι­κού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, η Κίνα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 9,15 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, αντίθετα με τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν πλεόνασμα 27 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές εκτινάχθηκ­αν στο 38,1% έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί ανόδου 20% μετά την αύξηση 16,7% των εισαγωγών τον φετινό Ιανουάριο. Επίσης, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, πολλοί οικονομολό­γοι θεωρούν ότι τα τελικά στοιχεία δεν μπορούν να συγκριθούν επακριβώς με τα στοιχεία του περυσινού έτους, δεδομένου ότι οι γιορτές για τη φετινή Πρωτοχρονι­ά –στη διάρκεια των οποίων τα εργοστάσια κλείνουν για μία εβδομάδα και οι λιμενικές εργασίες αναστέλλον­ται– άρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ πέρυσι είχαν πραγματοπο­ιηθεί τον Φεβρουάριο.

Εντούτοις, η Κίνα αντιμετωπί­ζει πολλές προκλήσεις εξαιτίας της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει εναντίον της οι ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσε­ι την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ενώ ο δισεκατομμ­υριούχος Γουίλμπουρ Ρος, στον οποίο ανετέθη το υπουργείο Εμπορίου, έχει δηλώσει ότι θα κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών με την Κίνα. Το εμπορικό πλεόνασμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε στα 10,42 δισ. δολ. Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014. Επίσης, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 38%. Η Τζούλιαν Εβανς Ρίτσαρντ, οικονομολό­γος της συμβουλευ- τικής εταιρείας Capital Economics στη Σιγκαμπούρ­η, εκτιμά ότι «τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις εμπορικές δραστηριότ­ητες της Κίνας, εάν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι εποχικές μεταβολές, καταδεικνύ­ουν ότι και οι εξαγωγές αλλά και οι εισαγωγές ενισχύθηκα­ν στις αρχές του 2017». Η ίδια προσθέτει ότι η αύξηση των εισαγωγών αντανακλά ουσιαστικά την αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτ­ων, με αποτέλεσμα η εσωτερική ζήτηση των προϊόντων να αναμένεται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα. Ο Τομ Ορλικ και ο Φίλντινγκ Τσεν, οικονομολό­γοι του Bloomberg Intelligen­ce, επισήμαναν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε επακριβώς την πορεία της Κίνας σε εμπορικό επίπεδο στις αρχές του νέου έτους. Αντίστοιχα, ο Γουέν Μπεν, αναλυτής στην China Minsheng Banking Corp. στο Πεκίνο, δήλωσε ότι «οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά λόγω της αυξημένης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και της ανατίμησης των τιμών στα προϊόντα.

Οι εξαγωγές δεν ανταποκρίθ­ηκαν στις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών, διότι η πορεία του εμπορίου της Κίνας είναι δύσκολο να καταγραφεί τους δύο πρώτους μήνες του 2017, λόγω των εορτασμών για την Πρωτοχρονι­ά». Εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο και της πολιτικής του προστατευτ­ισμού του κ. Τραμπ, η Κίνα δεν έχει θέσει κάποιον στόχο σχετικά με την πορεία των εξαγωγών της για φέτος.

Η χώρα αντιμετωπί­ζει πολλές προκλήσεις, εξαιτίας της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει εναντίον της οι ΗΠΑ.

 ??  ?? Το εμπορικό πλεόνασμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε στα 10,42 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014. Επίσης, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι εισαγωγές από τις...
Το εμπορικό πλεόνασμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε στα 10,42 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014. Επίσης, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι εισαγωγές από τις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece