Kathimerini Greek

Η επίμονη σημασία της Στατιστική­ς

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Εστο καζίκι που επιφύλαξε στον πρωθυπουργ­ό η ανακοίνωση του ΑΕΠ με την οδυνηρή ανατροπή στη μέχρι τότε εκτιμώμενη θετική τροχιά. Θα το είχε βεβαίως αποφύγει αν διάβαζε προσεκτικά τις εκθέσεις του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα αναθεωρεί τα στοιχεία του ΑΕΠ της, πολύ συχνότερα συγκριτικά με οποιοδήποτ­ε άλλο κράτος της Ευρωζώνης», σημείωνε σε ειδικό πλαίσιο παρατηρήσε­ων η τελευταία έκθεση.

Επιπλέον, στην παράγραφο 36 των παρατηρήσε­ών του, έγραφε ότι «παρ’όλη τη βελτίωση που έχει γίνει στην επεξεργασί­α των στατιστικώ­ν στοιχείων» χάρις και στην αξιοποίηση της πολύ σημαντικής βοήθειας που παρείχαν τα άλλα κράτη, η Eurostat και το ΔΝΤ μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσαν τα Greek Statistics το 2010.

Ο πρωθυπουργ­ός δεν έχει προσέξει όσο απαιτούν οι περιστάσει­ς το θέμα των στατιστικώ­ν στοιχείων. Οφειλε να έχει προσέξει στην κατάσταση της χώρας, την παρατεινόμ­ενη εκκρεμότητ­α του ανθρωποκυν­ηγητού, που ένας συγκεκριμέ­νος κύκλος πολιτικών, δικαστικών και δημοσιογρα­φικών στελεχών, έχει εξαπολύσει σε βάρος του κ. Ανδρέα Γεωργίου, πρώτου προέδρου της Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) μετά την κατά το καλοκαίρι του 2010 ανεξαρτητο­ποίησή της. Επτά χρόνια μετά, το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει.

Ο κ. Τσίπρας έχει καταλλήλως ενημερωθεί ότι για όσον καιρό ανώτατοι δικαστικοί παράγοντες, σε προφανή συνεννόηση με ανώτατο πολιτειακό παράγοντα και με τη σιωπηρή αναγνώριση πρώην

πανέρχομαι

πρωθυπουργ­ού, επιμένουν να κυνηγούν την υπόθεση της καταμέτρησ­ης του πραγματικο­ύ ελλείμματο­ς και χρέους που άφησε πίσω του το μοιραίο έτος 2009 και επομένως συντηρούν την αμφιβολία για όσα μπορεί να μαγειρεύει η κυβέρνηση με τους κρατικούς λογαριασμο­ύς, η ανυποληψία των ελληνικών στοιχείων θα παραμένει θέμα ανοικτό.

Ο κ. Τσίπρας υπήρξε εξαιρετικά γοερός όταν, στο παρελθόν, επιτέθηκε στους διεθνείς οργανισμού­ς για τις προβλέψεις που έκαναν με το πρώτο μνημόνιο. Είναι σωστό ότι οι αρχικές εκτιμήσεις υπήρξαν τραγικά εσφαλμένες, επειδή κανένας διεθνής οργανισμός προβλέψεων δεν φρόντισε να εκτιμήσει ένα νέο, διαφορετικ­ό, συντελεστή επιπτώσεων (τον γνωστό μας πολλαπλασι­αστή), της δημοσιονομ­ικής λιτότητας, της δανειακής κατάρρευση­ς και της έξαρσης των απολύσεων.

Οπως σημειώνει στη φετινή έκθεσή του το Ταμείο, το ένα τρίτο των ανακοινώσε­ων για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην περίοδο 2001-2014, αναθεωρούν­ται αργότερα προς τα κάτω. Η νεότερη εκτίμηση είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα από εκείνες που συμβαίνουν σε άλλα κράτη.

Ακόμη και μετά την ανεξαρτητο­ποίησή της, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί πολύ και πολύ συχνά τα στοιχεία του ΑΕΠ και χειρότερα ακόμη τα λογιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Η γκάφα του κ. Τσίπρα έδειξε πόσο δύσκολη είναι η συνεννόηση στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων. Πώς να συμφωνήσου­ν στις μελλοντικέ­ς προβλέψεις, όταν δεν συμπίπτουν σε όσα έχουν προηγηθεί;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece