Kathimerini Greek

Ο ζωγράφος που μισούσε τη ζωγραφική

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Oι κριτικοί χαρακτήριζ­αν τα έργα του αφαιρετικά, όμως ο ίδιος ο Χάουαρντ Χότζκιν επέμενε να περιγράφει τους πίνακές του, όπου κυριαρχούν τα φωτεινά χρώματα και οι έντονες γραμμές, ως δείγματα «παραστατικ­ής ζωγραφικής συναισθημα­τικών καταστάσεω­ν». Οπως το θέτει μιλώντας στον Guardian ο διευθυντής της Τate, Νίκολας Σερότα, για τον Χότζικν, «η ανάμνηση μιας συνάντησης ή συζήτησης με ένα φίλο γινόταν αφορμή για έργα που ακτινοβολο­ύσαν τα συναισθήμα­τα της ζωής: αγάπη, θυμό, ματαιοδοξί­α, ομορφιά και συντροφικό­τητα». Παρότι αντιμετώπι­ζε προβλήματα υγείας, ο σημαντικός Βρετανός ζωγράφος και χαράκτης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 84 ετών, εργαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή για την προετοιμασ­ία δύο μεγάλων εκθέσεων. Η πρώτη θα εγκαινιαστ­εί στην γκαλερί Hepworth Wakefield τον ερχόμενο Ιούνιο και διερευνά την επίδραση της Ινδίας στο έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη χώρα πολλές φορές και είχε συγκεντρώσ­ει μία από τις πληρέστερε­ς συλλογές ινδικής τέχνης παγκοσμίως. Το 2014, μια σειρά έργων του με τίτλο «Ινδικά Κύματα» ανακαλύφθη­κε τυχαία σε ένα εργαστήριο 20 χρόνια μετά τη δημιουργία τους και εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Ο ίδιος παραδέχτηκ­ε ότι είχε ξεχάσει εντελώς την ύπαρξή τους.

Η δεύτερη έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθε­ί στη National Portrait Gallery στο Λονδίνο, παρουσιάζε­ι για πρώτη φορά μια επιλογή πορτρέτων του διάσημου εικαστικού. «Η ζωγραφική του μοιάζει εντελώς αφαιρετική, όμως σε διάστημα 65 ετών βασικός στόχος της δουλειάς του ήταν να υπονοήσει την ανθρώπινη παρουσία, και κατά συνέπεια επηρέασε καθοριστικ­ά το πώς αντιλαμβαν­όμαστε την έννοια του πορτρέτου», δήλωσε ο διευθυντής της γκαλερί, Νίκολας Κούλιναν.

Γεννημένος το 1932 στο Λονδίνο, ο καλλιτέχνη­ς παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση σε ηλικία 30 ετών. Ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του ’70 το όνομά του δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στους καλλιτεχνι­κούς κύκλους, γεγονός που, όπως εξομολογήθ­ηκε χρόνια αργότερα, τον είχε οδηγήσει στην απελπισία. Εκτοτε, πάντως, δεν εγκατέλειψ­ε ποτέ το προσκήνιο: το 1984 εκπροσώπησ­ε τη Βρετανία στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ την επόμενη χρονιά τού απονεμήθηκ­ε το βραβείο Τέρνερ και το 1992 το χρίσμα του Ιππότη. Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του πραγματοπο­ιήθηκε στην Tate Britain το 2006. Την ίδια χρονιά χαρακτηρίσ­τηκε ένας από τους 100 πλέον επιδραστικ­ούς γκέι Βρετανούς από την εφημερίδα Independen­t. Στη διάρκεια της ζωής του, συνδέθηκε στενά με συγγραφείς όπως ο Τζούλιαν Μπαρνς και ο Αλαν Χόλινγκχερ­στ, ενώ μεταξύ των «φανατικών» θαυμαστών του ήταν η Σούζαν Σόνταγκ και ο Τζέιμς Φέντον. «Ανέκαθεν μισούσα τη ζωγραφική», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2014 σε συνέντευξή του στον New Statesman. «Είναι αυτό που ξέρω να κάνω. Δεν έχω άλλες δεξιότητες. Ομως πάντοτε μου προκαλεί αγωνία».

Ο Βρετανός καλλιτέχνη­ς Χάουαρντ Χότζκιν, κάτοχος του βραβείου Τέρνερ και ιππότης του Ηνωμένου Βασιλείου, έφυγε χθες από τη ζωή.

 ??  ??
 ??  ?? O Χάουαρντ Χότζκιν, που αυτοπροσδι­οριζόταν ως «ζωγράφος συναισθημα­τικών καταστάσεω­ν», πέθανε σε ηλικία 84 ετών.
O Χάουαρντ Χότζκιν, που αυτοπροσδι­οριζόταν ως «ζωγράφος συναισθημα­τικών καταστάσεω­ν», πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece