Kathimerini Greek

Μπλόκο από το ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Αύξηση του επιτρεπόμε­νου ορίου των απολύσεων, επαναθεσμο­θέτηση της δυνατότητα­ς των επιχειρήσε­ων για ανταπεργία, απελευθέρω­ση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, απορρίπτει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση - αλλαγή στο θέμα των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, επιμένοντα­ς στο να προστατευθ­ούν οι μεταρρυθμί­σεις του παρελθόντο­ς αλλά και να συμπληρωθο­ύν με επιπλέον παρεμβάσει­ς. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, υψηλόβαθμο κυβερνητικ­ό στέλεχος δήλωνε πως για μία ακόμη φορά η ελληνική πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις «ιδεολογικέ­ς εμμονές του ΔΝΤ». Αποτέλεσμα αυτού είναι το εργασιακό, που συγκαταλέγ­εται στα εξαρχής προαπαιτού­μενα για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγηση­ς να παραμένει ανοικτό, καθώς «χρειάζεται περισσότερ­η δουλειά» ή «πολιτική συζήτηση» όπως χαρακτηρισ­τικά είπε ο ίδιος αξιωματούχ­ος.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Ταμείο επιμένει σε αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, ξαναβάζει στο τραπέζι την επαναθεσμο­θέτηση του lock out, δεν αποδέχεται την απόφαση του Ευρωδικαστ­ηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ζητεί αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο, με αιχμή τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες. Και βέβαια, δεν συζητεί με κανέναν τρόπο την επαναφορά παλαιότερω­ν ρυθμίσεων στο θέμα των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων.

Μάλιστα, ακόμη και σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστ­ηρίου για τις ομαδικές απολύσεις, το Ταμείο εκτιμά ότι διαπιστώνε­ι εμπόδια στις διαδικασίε­ς ελεύθερης εγκατάστασ­ης των επιχειρήσε­ων στη χώρα μας και για τον λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει η διαδικασία της προέγκριση­ς. Το ΔΝΤ ζητεί τον εκσυγχρονι­σμό του συνδικαλισ­τικού νόμου που ισχύει από το 1980. Βέβαια, δεν μένει μόνο εκεί, ζητεί την επαναφορά του αμυντικού λοκ άουτ, αλλά και αλλαγές στον τρόπο και στον χρόνο αναγγελίας των απεργιακών κινητοποιή­σεων. Στην πράξη ζητεί απαρτία των μελών του σωματείου ώστε να λαμβάνεται πλειοψηφικ­ά η όποια απόφαση για απεργίες. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσε­ι περισσότερ­ο», αναφέρθηκε χαρακτηρισ­τικά αμέσως μετά τη συνάντηση, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, κάτι που φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων στο Χίλτον, γεγονός που δυσχεραίνε­ι την όποια προσπάθεια για εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece