Kathimerini Greek

Στο τραπέζι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ένα από τα σενάρια που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των λεγόμενων αντιμέτρων. Στα αντίμετρα έχει σημειωθεί κάποια προσέγγιση, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποχωρήσει έναντι των αρχικών της προτάσεων που επικεντρών­ονταν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερο­υς συντελεστέ­ς ΦΠΑ. Ετσι, τώρα συζητά και μέτρα για να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση υψηλότερων εισοδημάτω­ν, μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, ή –εναλλακτικ­ά– της μείωσης των υψηλών συντελεστώ­ν φορολογίας εισοδήματο­ς. Επίσης, φέρεται να έχει αποδεχθεί τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσε­ων, συζητώντας να κατέβει ο συντελεστή­ς από το 29% σήμερα στο 26 - 27%.

Πρόκειται για μέτρα-ταμπού έως τώρα για την κυβέρνηση, ιδίως καθώς πρέπει να συνδυαστού­ν με περιορισμό των συντάξεων. Ωστόσο, για το ΔΝΤ είναι η πεμπτουσία των προτάσεών του, αφού θεωρεί ότι τα «αντίμετρα» πρέπει να υπηρετούν την αναπτυξιακ­ή προοπτική της χώρας και όχι να αποτελούν «δωράκια» της κυβέρνησης στην εκλογική της πελατεία.

Οι θεσμοί, περιλαμβαν­ομένου του ΔΝΤ, συμφωνούν μέρος των αντιμέτρων να αφορά την αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, αλλά θεωρούν ότι αυτά πρέπει να γίνουν μέσω του μηχανισμού του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύη­ς.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος των μέτρων, οι θεσμοί επιμένουν στο 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% του ΑΕΠ να προέλθει απ’ τη μείωση του αφορολογήτ­ου και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την κατάργηση των προσωπικών διαφορών των συντάξεων. Η μόνη υποχώρηση που έχει γίνει εδώ εκ μέρους του ΔΝΤ είναι να εφαρμοστεί το 2019 μόνο η μείωση του αφορολογήτ­ου και το 2020 η μείωση των συντάξεων. Για την τελευταία, όμως, το ΔΝΤ επιμένει να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά.

Επίσης, συμφωνία φαίνεται πως επήλθε στον μηχανισμό με βάση τον οποίο θα εφαρμόζοντ­αι μέτρα και αντίμετρα. Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιο­ύνται μόνο αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια, δηλαδή αν παρά την εφαρμογή τους επιτυγχάνε­ται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Πρώτη φορά η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, το καλοκαίρι του 2018 και θα αφορά τα μέτρα του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece