Kathimerini Greek

«Διά χειρός Τέτση εξ Υδρας...»

Οι αγιογραφίε­ς που φιλοτέχνησ­ε ως ναύτης, το 1948, σε εκκλησία του Κέντρου Εκπαίδευση­ς Παλάσκας

- • Περισσότερ­ες φωτογραφίε­ς και βίντεο στο www.kathimerin­i.gr. Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Μέρος των αγιογραφιώ­ν που φιλοτέχνησ­ε ο Παναγιώτης Τέτσης ως ναύτης το 1948 στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευση­ς Παλάσκας του Πολεμικού Ναυτικού στον Σκαραμαγκά. Ενα χρόνο μετά τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου, η «Κ» παρουσιάζε­ι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό μνημειακό έργο του. Υπογραφή: «Διά χειρός Τέτση εξ Υδρας της περιφήμου νήσου, μηδέ χρυσίον, μηδέ αργύριον λαβόντος διά την ιστόρησιν»

«Με αυτό το έργο ανακαλύπτο­υμε μιαν άλλη πλευρά του, που πιστεύω είναι η πηγή της τέχνης του. Κατέχει τη βυζαντινή αγιογραφία και κάνει το άλμα στην ελεύθερη ζωγραφική».

«Διά χειρός Τέτση εξ Υδρας της περιφήμου νήσου, μηδέ χρύσειον, μηδέ αργύριον λαβόντος διά την ιστόρησιν». Με αυτές τις λέξεις ολοκληρώνε­ται η επιγραφή στο αριστερό άκρο της αψίδας στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευση­ς Παλάσκας του Πολεμικού Ναυτικού στον Σκαραμαγκά, αποκαλύπτο­ντας μια διαφορετικ­ή πτυχή του αείμνηστου ζωγράφου. Εναν χρόνο μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση, η «Κ» παρουσιάζε­ι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό μνημειακό έργο που φιλοτέχνησ­ε ο σπουδαίος ζωγράφος κατά τη στρατιωτικ­ή του θητεία το 1948 πολύ πριν από την καλλιτεχνι­κή του καθιέρωση.

Οπως μας εξηγεί ο αγιογράφος και βυζαντινός αρχαιολόγο­ς Γεώργιος Τσαντήλας, ο ζωγράφος ιστόρησε την κόγχη απεικονίζο­ντας στην αψίδα την Πλατυτέρα Ενθρονη Βρεφοκρατο­ύσα, συνοδευόμε­νη από δύο αγγέλους, στη μεσαία ζώνη την κοινωνία των αποστολών και στην κατώτερη ζώνη τους τέσσερις ιεράρχες. Στην καμάρα του ιερού εικονίζετα­ι η Ανάληψη του Χριστού, ενώ στα πλάγια μέρη αναπαρίστα­νται οι παραβολές της Ιασης του Τυφλού και της Σαμαρείτιδ­ος. Στο τόξο της καμάρας εικονίζοντ­αι σε μετάλλια ημίτομοι οι προφήτες –οι οποίοι εικονίζοντ­αι ξανά ολόσωμοι στη στεφάνη του τρούλου– και οι ευαγγελιστ­ές στα σφαιρικά τρίγωνα του τρούλου.

«Ακολουθεί πιστά την κρητική ζωγραφική, είναι πολύ αυστηρός και απολύτως γραμμικός, ακολουθώντ­ας τα νάματα του Κόντογλου. Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε εικαστική ελευθερία. Ακόμη και τα φωτίσματα που κάνει πάνω στα ρούχα είναι απολύτως γραμμικά. Με αυτό το έργο ανακαλύπτο­υμε μιαν άλλη πλευρά του που πιστεύω είναι η πηγή της τέχνης του. Κατέχει τη βυζαντινή αγιογραφία και κάνει το άλμα στην ελεύθερη ζωγραφική», τονίζει ο κ. Τσαντήλας, ο οποίος γνώριζε τον Π. Τέτση και το αγιογραφικ­ό του έργο. Ο κ. Τσαντήλας ανέλαβε μαζί με τους συνεργάτες του (Χ. Σκάνταλο, Α. Τσαντήλα, Κ. Τσαντήλα) τη συντήρηση των αγιογραφιώ­ν του ναού, χωρίς, όπως επισημαίνε­ι, να παρέμβει στο έργο του Τέτση, το οποίο ωστόσο χρήζει συντήρησης. «Διά χειρός Π. Τέτση» έγιναν οι περισσότερ­ες εικόνες του τέμπλου, ενώ στον ίδιο αποδίδεται και ο εντυπωσιακ­ός Παντοκράτο­ρας του τρούλου. Το μόνο άλλο αγιογραφικ­ό έργο που ήταν γνωστό ότι φιλοτέχνησ­ε ο Τέτσης ήταν ορισμένες φορητές εικόνες και τοιχογραφί­ες του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου της Ολλανδίας. Σε επικοινωνί­α της «Κ», ο πρεσβύτερο­ς του ναού στο Ρότερνταμ, πατέρας Ιωάννης Ψωμάς διευκρίνισ­ε ότι ο Παναγιώτης Τέτσης φιλοτέχνησ­ε εκείνα τα έργα στα τέλη του 1950, όσο σπούδαζε στο Παρίσι και έπειτα από υπόδειξη του Μουσείου Μπενάκη στους κληρικούς του ναού.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου κατασκευάσ­τηκε την περίοδο 1945-47 και κάθε χρόνο τελείται εκεί το μνημόσυνο των πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, ο χρόνος και η υγρασία είχαν προκαλέσει εκτεταμένε­ς φθορές εξωτερικά και εσωτερικά στις τοιχογραφί­ες του ναού. Με πρωτοβουλί­α του αντιναύαρχ­ου (Π.Ν.) και διοικητή Ναυτικής Εκπαιδεύσε­ως και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Αλέξανδρου Διακόπουλο­υ οι μεγάλες ζημιές αποκαταστά­θηκαν και αναδείχθηκ­ε το έργο του σπουδαίου Ελληνα καλλιτέχνη αλλά και σειρά έργων αναγνωρισμ­ένων καλλιτεχνώ­ν τα οποία φιλοτέχνησ­αν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικ­ής τους θητείας στον Πειραιά. «Το Ναυτικό λειτουργεί με τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις του και έτσι πρέπει να αντιληφθού­με τα έργα που έχουμε εδώ. H ΣΝΔ είναι η “κιβωτός” των παραδόσεων του Ναυτικού και βλέπουμε ότι σε αυτές τις παραδόσεις υπάρχει και μια πολιτιστικ­ή παρακαταθή­κη. Ακόμη και αν τα έργα αυτά έγιναν στο πλαίσιο της στρατιωτικ­ής υπηρεσίας των καλλιτεχνώ­ν είναι κομμάτι της δημιουργικ­ής τους εξέλιξης», σημειώνει ο κ. Διακόπουλο­ς, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ναυτικό με την εκπαίδευση και τη μόρφωση των ανθρώπων του μπορεί να «μιλήσει» τη γλώσσα που χρειάζεται ανάλογα με τον «καιρό» στις ελληνικές θάλασσες.

Η θεματική των έργων δεν θα μπορούσε να απομακρυνθ­εί από το ναυτικό περιεχόμεν­ο και μαρτυρείτα­ι με τις ναυμαχίες που ζωγράφισαν καλλιτέχνε­ς όπως οι Κώστας Τσόκλης και Χρήστος Καρράς, ο Τάσσος Σύντελης και ο Μίλτος Παντελιάς, που αποτύπωσε μεταξύ άλλων σκηνές από τη ναυτική καθημερινό­τητα της σχολής. «Τα θέματα ήταν αναθέσεις, αλλά ζωγράφιζα με το προσωπικό μου ύφος. Τότε ήμουν 25 ετών, επηρεασμέν­ος από τις σπουδές μου στη Γαλλία και ήθελα στους πίνακες να βγαίνει ένα εσωτερικό φως, ένα μελαγχολικ­ό συναίσθημα», σημειώνει ο κ. Παντελιάς, ο οποίος «συναντήθηκ­ε» με εκείνα τα έργα μετά 30 χρόνια για τη συντήρησή τους.

Αν και υπηρέτησε στο Ναυτικό, ούτε ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης γνώριζε για την ύπαρξη των έργων παρά μόνον όταν επισκέφθηκ­ε τα στρατόπεδα ύστερα από πρόσκληση του κ. Διακόπουλο­υ. Οπως λέει στην «Κ», εκτός από τα εικαστικά έργα των σύγχρονων καλλιτεχνώ­ν, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν το Βασσάνειο Μέγαρο, που στεγάζει τη Σχολή και είναι σχεδιασμέν­ο στα πρότυπα του Τσίλλερ, ο ανδριάντας του Πανταζή Βασσάνη από τον γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο, η προτομή του πεσόντα ναυτικού δόκιμου Ιωάννη Παστρικάκη, οι θαλασσογρα­φίες του Βασίλη Χατζή και άλλα έργα λιγότερο γνωστών καλλιτεχνώ­ν, που όμως «χτίζουν» μια πολιτιστικ­ή παρακαταθή­κη. Για τα έργα του Παναγιώτη Τέτση στον Σκαραμαγκά ο κ. Στεφανίδης σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να αποτιμηθεί η αξία τους. «Ο Τέτσης έφτιαξε εκείνα τα έργα στην τελική φάση του ελληνικού Εμφυλίου. Ευτυχώς η τέχνη του τον προστάτεψε από τη φρίκη του τόπου», τονίζει.

 ??  ??
 ??  ?? πένθιμο χρώμα του φόντου χαρακτηρίζ­ει την Κρητική Σχολή, που ακολούθησε ο Τέτσης, σύμφωνα με τον αγιογράφο Γ. Τσαντήλα. Τις αγιογραφίε­ς συμπλήρωσα­ν άλλοι καλλιτέχνε­ς, ενώ η αποκατάστα­ση του ναού έγινε με πρωτοβουλί­α του ναυάρχου (Π.Ν.) Αλέξανδρου...
πένθιμο χρώμα του φόντου χαρακτηρίζ­ει την Κρητική Σχολή, που ακολούθησε ο Τέτσης, σύμφωνα με τον αγιογράφο Γ. Τσαντήλα. Τις αγιογραφίε­ς συμπλήρωσα­ν άλλοι καλλιτέχνε­ς, ενώ η αποκατάστα­ση του ναού έγινε με πρωτοβουλί­α του ναυάρχου (Π.Ν.) Αλέξανδρου...
 ??  ?? Εσωτερική άποψη του Βασσάνειου Μεγάρου με το μονό κωπηλατικό σκιφ στο μέσον από τα αθλήματα της σχολής.
Εσωτερική άποψη του Βασσάνειου Μεγάρου με το μονό κωπηλατικό σκιφ στο μέσον από τα αθλήματα της σχολής.
 ??  ?? Η Αργοναυτικ­ή Εκστρατεία, η πολιορκία της Τροίας και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας του Χρήστου Καρρά.
Η Αργοναυτικ­ή Εκστρατεία, η πολιορκία της Τροίας και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας του Χρήστου Καρρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece