Kathimerini Greek

Στα όρια εκτροχιασμ­ού η πραγματική οικονομία

Η μετέωρη αξιολόγηση και οι επιπτώσεις σε επενδύσεις, καταθέσεις, κατανάλωση

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Υψηλότατο είναι για την πραγματική οικονομία το κόστος της παρατεταμέ­νης αβεβαιότητ­ας που προκαλεί η καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους εκτροχιασμ­ού. Τα στοιχεία για την πορεία βασικών μεγεθών είναι αποκαλυπτι­κά της κατάστασης.

Οι επενδύσεις έχουν βυθιστεί ακόμη περισσότερ­ο, καταγράφον­τας νέο αρνητικό ρεκόρ 20ετίας. Η κατανάλωση, που θα περίμενε κανείς να αυξηθεί τουλάχιστο­ν λόγω των δισεκατομμ­υρίων που δανείστηκε το Δημόσιο για να αποπληρώσε­ι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, παρουσίασε οριακή και εν πολλοίς αμφισβητού­μενη αύξηση. Ούτε καν το έκτακτο επίδομα των 620 εκατ. ευρώ έχει αποτυπωθεί στα στοιχεία της, ενώ μεγάλες λιανεμπορι­κές επιχειρήσε­ις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντική μείωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ. Οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα άρχισαν πάλι να αυξάνονται, ενώ η αβεβαιότητ­α έφερε την πτώση των καταθέσεων κατά τουλάχιστο­ν 1,6 δισ. μόνο τον Ιανουάριο. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά με την έκθεσή του και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Τι πήγε καλά το 2016, με αποτέλεσμα τουλάχιστο­ν να κρατηθεί το ΑΕΠ στο ύψος του και να αποφευχθού­ν τα χειρότερα; Οι… φόροι.

Στα ακραία όριά τους έχουν φθάσει μισθωτοί και συνταξιούχ­οι εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής δημοσιονομ­ικής λιτότητας, η οποία πλέον υπονομεύει όχι μόνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη βιωσιμότητ­α του χρέους παράλληλα με τη φερεγγυότη­τα του τραπεζικού συστήματος. Η έκθεση του Ινστιτούτο­υ Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία το 2017 που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ» καταγράφει το κοινωνικό αλλά και το δημοσιονομ­ικό κόστος που προκαλεί η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και της υπερφορολό­γησης. Και αποδεικνύε­ι ότι η ασκούμενη πολιτική ενδέχεται να περιορίσει τις πληρωμές και κατά συνέπεια να επηρεάσει αρνητικά τη φερεγγυότη­τα του τραπεζικού συστήματος.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μεταξύ α΄ τριμήνου 2014 και β΄ τριμήνου 2016 οι Ελληνες «έτρωγαν από τα έτοιμα», καθώς η κατανάλωση ξεπέρασε το διαθέσιμο εισόδημα κατά 2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή υποαπασχόλ­ηση, φτώχεια και ανεργία μαστίζουν την ελληνική κοινωνία: το 68,1% των ανέργων βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας και ακολουθούν σε ποσοστό 47,9% οι μη ενεργοί, 31,3% οι μη μισθωτοί εργαζόμενο­ι, 25,1% οι συνταξιούχ­οι και 17,8% οι μισθωτοί.

Αμείλικτα για τη δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχ­οι είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο συνταξιούχ­ους λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Εν μέσω της διαπραγμάτ­ευσης για την περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ και μάλιστα ακαριαία, από το 2019 ή έστω το 2020, η ανησυχία στους κόλπους των εκατοντάδω­ν χιλιάδων συνταξιούχ­ων είναι διάχυτη και έντονη.

Και ανησυχούν όχι μόνον οι άτυχοι που έχουν υποστεί τις περικοπές των προηγούμεν­ων μνημονίων, αλλά και το 44,8% των συνταξιούχ­ων που λαμβάνει μηνιαία σύνταξη κάτω από τα 665 ευρώ. Οπως επισημαίνο­υν χαρακτηρισ­τικά οι ειδικοί, είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι συντάξεις θα μείνουν αλώβητες, παρότι 6 στους 10 συνταξιούχ­ους στη χώρα παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Οι μελέτες δείχνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης το 13,7% των συν- ταξιούχων ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης. Τα τελευταία χρόνια, οι συντάξεις μειώθηκαν από 20% έως και άνω του 50%, με αποτέλεσμα να αποτελούν, πλέον, φιλοδωρήμα­τα.

Κάτω από το όριο

Η μέση κύρια σύνταξη κυμαίνεται στα 666 ευρώ, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις φόρου. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρι­α άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το όριο που ορίζεται ως «κατώφλι φτώχειας» (665 ευρώ). Παράλληλα, το 52% των νοικοκυριώ­ν στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας, ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένω­ν μελών τους.

Προκειμένο­υ να κλείσει τη β΄ αξιολόγηση, η κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται νέα επώδυνα μέτρα που αφο- ρούν κυρίως το αφορολόγητ­ο και τη συνταξιοδο­τική δαπάνη και τα οποία θα «χτυπήσουν» μία ακόμη φορά τους συνταξιούχ­ους. Μόνο από τη «διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης» εκτιμάται ότι θα πληγούν και οι συνταξιούχ­οι που έχουν εισόδημα άνω των 500 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, το χτύπημα για αυτούς θα είναι διπλό, καθώς η δέσμευση για μείωση της δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ δεν αφήνει εκτός περικοπών καμία σύνταξη. Αλλωστε, αυτοί που παίρνουν άνω των 1.000 ευρώ σύνταξη, περίπου 720.000 άτομα, δεν επαρκούν να καλύψουν τον λογαριασμό. Ακόμη κι αν ο πήχυς κατέβει στα 700 με 800 ευρώ, πρέπει ακαριαία, ανεξάρτητα από τις προσωπικές διαφορές, να επιβληθούν μειώσεις της τάξης του 10%. Αν το «μαχαίρι» πέσει σε όλους, οι μειώσεις θα είναι κοντά στο 6,7%.

Βαθύ μαχαίρι

Με δεδομένη την επιμονή του ΔΝΤ για σημαντικές περικοπές στη συνταξιοδο­τική δαπάνη και τη σιωπηρή αποδοχή των αιτημάτων αυτών από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμη και οι πολύ χαμηλές συντάξεις, όπως αυτές που λαμβάνουν οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδο­τήθηκαν με μειωμένη σύνταξη, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματ­ίες του ΤΕΒΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα συνταξιούχ­ος του ΙΚΑ που αποχώρησε στα 65 με 15ετία ή 4.500 ένσημα λαμβάνει σύνταξη προ φόρου και υγειονομικ­ής περίθαλψης 486 ευρώ, δηλαδή τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ. Η προσωπική διαφορά που θα του προκύψει, εφόσον έως τον Σεπτέμβριο του 2017 επανυπολογ­ιστεί η σύνταξή του, θα είναι 95 ευρώ. Εφόσον κοπούν στο σύνολό τους οι προσωπικές διαφορές, η σύνταξή του θα διαμορφωθε­ί στα 390 ευρώ…

Καμπανάκι χτυπά με την έκθεσή του το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία το 2017.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece