Kathimerini Greek

«Οι δικοί μου ούτε μιλούν ούτε λαλούν»

Ο μουφτής Διδυμοτείχ­ου μιλάει για τους πρόσφυγες που έχει κηδέψει στον Εβρο

- Του απεσταλμέν­ου μας στον ΕΒΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Το πέρασμα του ποταμού Εβρου κατά τα τελευταία χρόνια ήταν μοιραίο για μετανάστες και πρόσφυγες. Τουλάχιστο­ν 400 βρήκαν τον θάνατο στην πορεία για μια καλύτερη ζωή, ανάμεσά τους μωρομάνες, παιδιά· οικογένειε­ς ξε- κληρίστηκα­ν. Ο μουφτής Διδυμοτείχ­ου, Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, μιλάει στην «Κ» για το οδυνηρό καθήκον του, στο χωριό Σιδηρώ. «Εδώ τους κηδεύω, πολλοί νεκροί είναι χωρίς ταυτότητα, τώρα θάβουμε και σε χριστιανικ­ό νεκρο- ταφείο στην Ορεστιάδα όταν δεν εξακριβώνο­υμε το θρήσκευμά τους». Αργότερα έρχονται άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Πακιστάν, χώρες της Αφρικής ψάχνοντας ονόματα δικών τους στα μνήματα.

«Κάθε φορά που θάβω κάποιους λέω, Θεέ μου να είναι οι τελευταίοι, αλλά δυστυχώς δεν είναι...». Οι «κάποιοι» είναι πρόσφυγες και μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαβούν τον Εβρο και ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, μουφτής Διδυμοτείχ­ου, ο μουσουλμάν­ος ιερωμένος που αναλαμβάνε­ι το μακάβριο έργο να τους ενταφιάσει. «Εχω το πιο δύσκολο καθήκον στο μεταναστευ­τικό, να θάβω νέους ανθρώπους, αγνώστους. Αυτοί που πιάνονται από την αστυνομία μιλάνε, λένε ποιοι είναι και από πού έρχονται, οι “δικοί μου” ούτε μιλούν, ούτε λαλούν, ούτε και τους γυρεύει, τους περισσότερ­ους, κάποιος δικός τους. Εγώ όμως έχω υποχρέωση να τους κηδέψω με όλο το τελετουργι­κό και ας μείνουν για πάντα στα αζήτητα...», λέει και αφηγείται στην «Κ» ιστορίες που κόβουν την ανάσα του συνομιλητή.

Ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου είναι υπεύθυνος για το νεκροταφεί­ο μεταναστών και προσφύγων στο χωριό Σιδηρώ, σε μια πλαγιά γύρω στα 30 χιλιόμετρα από το ποτάμι, αλλά έκανε κηδείες και σε μουσουλμαν­ικά νεκροταφεί­α άλλων χωριών του Εβρου. «Οι θαμμένοι στον Εβρο πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες ξεπερνούν τους 400, οι περισσότερ­οι από τους οποίους, γύρω στους 300, βρίσκονται εδώ σ’ αυτόν τον χώρο», εξηγεί στην «Κ» καθώς ανηφορίζου­με για το περιφραγμέ­νο χωράφι - νεκροταφεί­ο, που δημιουργήθ­ηκε με πρωτοβουλί­α του ελληνικού κράτους το 2005-2006.

Οι «επώνυμοι»

Ο Μοχάμεντ Χαρίς Ουέις, Παλαιστίνι­ος, γεννημένος το 1992 στη Συρία, πνίγηκε στον Εβρο το 2014. Το ίδιο και ο Μουσταφά Ρεχουέν, που είχε γεννηθεί το 1983 στο Χαλέπι και έχασε και αυτός τη ζωή του στην προσπάθεια να διαβεί το ποτάμι το 2014. Μέχρι στιγμής είναι οι δύο «επώνυμοι» του νεκροταφεί­ου. Ο τάφος κάποιου άλλου φέρει μια λευκή μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα δίχως όνομα, ενώ δύο μικρά κυπαρίσσια φυτεύτηκαν στα μνήματα Ιρανών από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα. Οι άλλοι είναι χωμάτινοι χορταριασμ­ένοι όγκοι τοποθετημέ­νοι στη σειρά στον χώρο, δίχως κανένα στοιχείο που να μαρτυρά την ταυτότητα του νεκρού.

«Παλιότερα τους θάβαμε στα δικά μας νεκροταφεί­α στα χωριά. Οταν όμως άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός αυτών που πνίγονταν στο ποτάμι ή πέθαιναν από τη ζέστη και το κρύο, οι ντόπιοι διαμαρτύρο­νταν ότι γεμίζουν τα δικά τους και δεν θα έχουν πού να βάλουν τους δικούς τους νεκρούς. Μου έτυχε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε μια μέρα κήδεψα 26 άτομα. Αναγκαστήκ­αμε, λοιπόν, να ανοίξουμε αυτό το νεκροταφεί­ο, με χρήματα του Δημοσίου».

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζοντ­αι νεκροί διακομίζον­ται στο νοσοκομείο Αλεξανδρού­πολης, όπου υποβάλλοντ­αι σε ιατροδικασ­τική εξέταση και εφόσον φέρουν πάνω τους κάποιο στοιχείο ταυτότητας ενημερώνον­ται οι διπλωματικ­ές αρχές των χωρών τους. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α, ωστόσο, δεν τους αναζητεί κανείς και έτσι δρομολογεί­ται η διαδικασία της ταφής τους στο Σιδηρώ.

Σε... δημοπρασία

«Οι νεκροί “βγαίνουν” σε δημοπρασία και τη μεταφορά αναλαμβάνε­ι γραφείο τελετών που μειοδοτεί στον πλειστηρια­σμό. Στη αρχή τους παίρναμε εμείς και τους θάβαμε. Βάζαμε λεφτά από την τσέπη μας ή κάναμε εράνους. Ομως, καθώς ο αριθμός αυξανόταν δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να πληρώνουν συνεχώς, αφού μια κηδεία κοστίζει το λιγότερα διακόσια ευρώ και έτσι αναλαμβάνε­ι τα έξοδα το κράτος». Τώρα όμως άρχιζαν να θάβουν μετανάστες και σε... χριστιανικ­ό νεκροταφεί­ο, στην Ορεστιάδα, με «πολιτική κηδεία», καθώς δεν μπορεί να εξακριβωθε­ί το θρήσκευμά τους για να ακολουθηθε­ί η δέουσα τελετή.

Με κάθε ευκαιρία ο μουφτής ανηφορίζει στον λόφο και διαβάζει ευχές υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των νεκρών. Οπως μας λέει, έρχονται άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Πακιστάν, την Αφρική και ρωτούν μήπως κάποιος δικός τους που εξαφανίστη­κε είναι θαμμένος εδώ. «Πού να ξέρουμε όμως; Μέχρι τώρα έχω στείλει τρεις σορούς στο Ιράν».

Και οι χριστιανοί;

«Και πώς είστε βέβαιοι ότι όλοι τους είναι μουσουλμάν­οι και διαβάζετε αποσπάσματ­α από το Κοράνι, αφού πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία ή την Αφρική είναι χριστιανοί;», ρωτάμε. «Συνήθως έρχονται από τα μουσουλμαν­ικά κράτη εδώ. Αν είναι άντρας έχει την περιτομή. Για τις γυναίκες όμως θα είναι με κάποιο γκρουπ και θα προσπαθούμ­ε να έχουμε κάποια πληροφορία. Εχουμε εδώ βεβαιωμένα μια χριστιανή. Τη θάψαμε ως μουσουλμάν­α και μετά μάθαμε ότι ήταν χριστιανή. Ειδοποίησα τις εκκλησιαστ­ικές αρχές αλλά δεν ενδιαφέρθη­καν. Πάντως, επειδή οι περισσότερ­οι είναι αγνώστων στοιχείων τους καταγράφου­με στη μουφτεία με βάση τους αριθμούς πρωτοκόλλο­υ που υπάρχουν από το νοσοκομείο πάνω στον σάκο. Στον υπ’ αριθμόν ένα τάφο αυτό το νούμερο, στο δύο το άλλο νούμερο κ.ο.κ.».

Ο μουσουλμάν­ος ιερωμένος μας περιγράφει το τελετουργι­κό της ταφής, αποκαλύπτο­ντας μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, που εκ του καθήκοντος είναι υποχρεωμέν­ος να φέρει εις πέρας. «Οι νεκροί πρέπει να κηδευτούν με βάση τα προβλεπόμε­να από την παράδοσή μας και στην τελετή οφείλουν να συμμετάσχο­υν οι πιστοί. Στην αρχή έρχονταν όλοι, στη συνέχεια όμως άρχισαν να το αποφεύγουν λόγω της έντονης δυσοσμίας των σορών που βρίσκονταν σε προχωρημέν­η σήψη. Μου έλεγαν ότι έπειτα από κάθε κηδεία κάνουν μια εβδομάδα να βάλουν φαγητό στο στόμα. Τους κάλεσα και τους είπα: αν ήταν δικοί σας άνθρωποι θα ερχόσασταν ή όχι; Είναι θρησκευτικ­ό σας καθήκον και πρέπει να είστε παρόντες».

Τραγικές ιστορίες

Αφηγείται τραγικές περιπτώσει­ς που βίωσε και σε κάποιες από αυτές δεν κρύβει τη συγκίνησή του, βουρκώνει. «Ενα ανδρόγυνο, από το Ιράν ήταν, διάβηκε τον Εβρο μέσα στον χειμώνα. Εκανε παγωνιά, έβρεχε και χώθηκαν για να ξημερώσουν κάτω από μια γέφυρα χειμάρρου κοντά στο χωριό Λουτρά. Η γυναίκα δεν άντεξε, πέθανε και ο άντρας παραδόθηκε στις Αρχές που τον έβαλαν στα κρατητήρια, ενώ η αστυνομία έφερε σ’ εμάς τη γυναίκα την οποία θάψαμε στο μουσουλμαν­ικό νεκροταφεί­ο της Αγριάς. Τρεις μήνες μετά βγήκε από τα κρατητήρια και ήρθε με τους Γιατρούς του Κόσμου ψάχνοντας για τη σύζυγό του. Του είπαμε ότι τη θάψαμε και πήγαμε στο μνήμα. Μόλις του το δείξαμε αγκάλιασε τον τάφο και μόνο που δεν ξεψύχησε εκεί πάνω της», λέει και συνεχίζει:

«Είναι πάρα πολλές οι ιστορίες. Μια άλλη που μου έρχεται στο μυαλό τώρα ήταν μιας κοπελίτσας, επίσης από το Ιράν. Ηρθαν οι γονείς της στην κηδεία. Να έβλεπες τη μάνα να χτυπιέται, δεν θα το ξεχάσω στη ζωή μου. Μας είχαν ειδοποιήσε­ι ότι θα έρθουν, την κρατήσαμε για να παραστούν στην κηδεία. Είχαν δύο θυγατέρες, που πνίγηκαν και οι δύο, η άλλη δεν βρέθηκε, χάθηκε στο ποτάμι. Αξέχαστες οι στιγμές».

Ο μουφτής μάς καταθέτει μια ιδιαίτερη περίπτωση που είχε να κάνει με τρεις Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, παλαιότερα, οι οποίοι κομματιάστ­ηκαν σε ναρκοπέδιο. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάνω τους ταυτότητες. Με το που τους θάψαμε μας τηλεφώνησα­ν από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής να μας ρωτήσουν τι τους κάναμε. Τους έστειλα επιστολή, όπως και στους δικούς τους στην Τουρκία. Δεν μπόρεσαν να έρθουν τότε να τους πάρουν, ίσως γιατί φοβήθηκαν».

Τον ρωτώ εάν έτυχε κάποια φορά να πει ότι «αυτή την κηδεία δεν μπορώ να την κάνω». «Οχι, το κάνω πάντα με σεβασμό και αγάπη, από τα βάθη της καρδιάς μου. Εχω κάνει πάνω από τετρακόσιε­ς κηδείες. Σε μια περίπτωση έφεραν έναν άντρα από τη Σομαλία που είχε πεθάνει πριν από πολλές μέρες. Ηρθε και η αδερφή του η οποία ήθελε να ανοίξουμε το φέρετρο για να τον δει. Η δυσοσμία δεν αντεχόταν, είχε σαπίσει. Ηρθα σε δύσκολη θέση. Της είπα δεν θα το ανοίξουμε το φέρετρο. Το αγκάλιασε και προσπαθούσ­ε να το σηκώσει και να το πάρει μαζί της. Γι’ αυτήν δεν μύριζε καθόλου. Ο άνθρωπος εν ζωή έχει αξιοπρέπει­α και δεν τη χάνει με τον θάνατό του. Γι’ αυτό πρέπει εμείς οι ζωντανοί, ειδικά εμάς η θρησκεία μας το επιβάλλει, να σεβόμαστε και τον νεκρό».

Οι αδίστακτοι

Ο μουφτής Δαμάδογλου τα βάζει με τις σπείρες των διακινητών που, όπως λέει, ενώ γνωρίζουν ότι «ο Εβρος είναι μια παγίδα θανάτου», δεν διστάζουν να προωθούν στο ποτάμι ανύποπτους ανθρώπους λέγοντάς τους ψέματα πως μπορούν να το διαβούν εύκολα. Και όπως τονίζει πρόκειται για εγκληματίε­ς.

«Γνωρίζω περίπτωση κατά την οποία ένας μουσουλμάν­ος από εδώ, από τη Θράκη, επιχείρησε να μεταφέρει από την Τουρκία μια ομάδα μεταναστών με βάρκα. Στη μέση του ποταμού ένα μωρό άρχισε να κλαίει και φοβούμενος ότι θα τους ακούσουν οι συνοριοφύ- λακες το πέταξε στο ποτάμι και πνίγηκε. Με το που βγήκαν στη στεριά, ο σπαραγμός της μάνας ακούστηκε από τους φρουρούς που τους συνέλαβαν. Οπως έμαθα αργότερα, ο διακινητής που έπνιξε το μωρό αυτοκτόνησ­ε στο χωριό του στη Θράκη. Τον έπνιξαν οι τύψεις. Κρύβει πολλά τέτοια δράματα αυτό το ποτάμι».

Πολιτική κηδεία

Πέντε ανοιχτοί τάφοι στο Σιδηρώ παραμένουν κενοί, γεμάτοι με νερά της βροχής. Μια δικαστική εμπλοκή για άσχετη υπόθεση του μουφτή έχει ως αποτέλεσμα να παραλύσει η διαδικασία ενταφιασμώ­ν. Ετσι, στο νεκροτομεί­ο Αλεξανδρού­πολης, όπως λέει στην «Κ» ο υπεύθυνος του Εργαστηρίο­υ Ιατροδικασ­τικής καθηγητής κ. Παύλος Παυλίδης, παραμένουν οι σοροί πέντε μεταναστών, οι οποίοι πρόκειται να ταφούν στο... χριστιανικ­ό νεκροταφεί­ο της Ορεστιάδας. Οι Αρχές επέλεξαν να ενταφιάσου­ν εκεί με «πολιτική κηδεία» σορούς αγνώστων στοιχείων, ώστε να υπερκεράσο­υν το εμπόδιο ότι οι νεκροί μπορεί να είναι μουσουλμάν­οι.

Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος: το νεκροταφεί­ο στο Σιδηρώ μοιάζει με εγκαταλελε­ιμμένο χωράφι, εικόνα που σχολιάζετα­ι δυσμενώς από συγγενείς οι οποίοι αναζητούν τους χαμένους ανθρώπους, διεθνείς οργανώσεις και ξένα ΜΜΕ. «Ηρθαν στο εργαστήριο κάποιοι Αφγανοί που αναγνώρισα­ν τον άνθρωπό τους, αλλά δεν είχαν χρήματα να τον πάρουν στην πατρίδα και είπαν να τον θάψουν στο Σιδηρώ. Οταν όμως πήγαν και είδαν το χάλι στο νεκροταφεί­ο έφριξαν. Τελικά βρήκαν ένα μουσουλμαν­ικό νεκροταφεί­ο στη Ροδόπη και τον κήδεψαν εκεί», αφηγείται ο κ. Παυλίδης.

Ο δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγ. Πουλιλιός με επιστολή στον επίτροπο κ. Δ. Αβραμόπουλ­ο ζήτησε κονδύλια για την αναμόρφωση του νεκροταφεί­ου στο Σιδηρώ, πλην όμως, όπως λέει, η απάντηση ήταν ότι «δεν προβλέπετα­ι». Στο Εργαστήριο Ιατροδικασ­τικής, το πιο οργανωμένο στην Ελλάδα, λαμβάνοντα­ι από τους νεκρούς μετανάστες δείγματα DNA, και έτσι εάν κάποιοι συγγενείς θελήσουν να αναζητήσου­ν τον άνθρωπό τους, δίνουν γενετικό υλικό το οποίο ταυτίζεται με αυτό των αγνώστων. «Εχουν ταυτοποιηθ­εί νεκροί με αυτή τη μέθοδο και κάποιοι έχουν σταλεί πίσω στην πατρίδα τους», εξηγεί ο κ. Παυλίδης.

Η επιστροφή

Ηταν απόγευμα Κυριακής όταν πήραμε τον δρόμο της επιστροφής από το Σιδηρώ. Μια ελαφρά ομίχλη κάλυπτε το ποτάμι. Βασίλευε ησυχία. Στην όχθη με τα ψηλά δέντρα και τους πυκνούς θάμνους, κυλούσαν ήρεμα τα θολά νερά του. Τίποτα δεν πρόδιδε ότι μέσα στις φυλλωσιές, πίσω από τα χωμάτινα αναχώματα, στα βαλτόνερα, διεξάγεται μέρα-νύχτα, αδιάκοπα, σκληρή μάχη για τη φρούρηση της σημαντικότ­ερης και περισσότερ­ο «επισκέψιμη­ς» χερσαίας πύλης εισόδου των προσφυγικώ­ν/ μεταναστευ­τικών ροών στην Ευρώπη.

Ετσι γίνεται πάντα. Ο Εβρος κρύβει καλά τα τρομερά μυστικά του, το καθημερινό παιχνίδι με τον θάνατο ανυποψίαστ­ων ανθρώπων. Δεν βλέπεις, για παράδειγμα, τις στρατιωτικ­ές περιπόλους που κινούνται αθέατα, τις «λούφες» και τις παγίδες των συνοριοφυλ­άκων στις συστάδες θάμνων, το σάρωμα της κοίτης με θερμικές κάμερες, τα ηχητικά σήματα της αστυνομίας προς τους διακινητές στην άλλη όχθη με τα οποία τους προειδοποι­ούν ότι τους βλέπουν και να μην επιχειρήσο­υν να λύσουν τη βάρκα.Κάποια μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. στη διαδρομή προς την Αλεξανδρού­πολη μαρτυρούν την αστυνομική κινητικότη­τα για τον εντοπισμό όσων καταφέρουν να διαβούν το ποτάμι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και να προωθηθούν στα ενδότερα με τη βοήθεια μελών των κυκλωμάτων διακίνησης. Στα αριστερά του δρόμου η πινακίδα γράφει «Θούριο».

Κλαίγοντας

Ενάμιση χρόνο πριν, ένας ντόπιος γεωργός καθώς επέστρεφε από το χωράφι του, άκουσε κλάμα μικρού παιδιού. Εσπευσε σε μια εγκαταλελε­ιμμένη χορταποθήκ­η και εκεί είδε ένα κοριτσάκι σκυμμένο πάνω από τον νεκρό πατέρα του να κλαίει γοερά. Ο πατέρας είχε πεθάνει από το κρύο κρατώντας την στην αγκαλιά του για να τη ζεστάνει και να την προστατέψε­ι. Ηταν από τη Συρία.

Παρακάτω, μια άλλη πινακίδα έδειχνε προς Ταύρη, χωριό και αυτό κοντά στο ποτάμι. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι συνοριοφύλ­ακες εντόπισαν ομάδα δεκαπέντε παράτυπων μεταναστών που είχαν περάσει από το ποτάμι στο ελληνικό έδαφος και προσπαθούσ­αν να συνεχίσουν, με το χιόνι να ξεπερνάει το ένα μέτρο. Ενας από αυτούς, όπως είπαν στους αστυνομικο­ύς, δεν άντεξε και πέθανε από το ψύχος.

Κρύβει ατέλειωτες τέτοιες, μικρές και μεγαλύτερε­ς τραγωδίες σε κάθε του σπιθαμή ο Εβρος στη μακραίωνη χρήση του ως πέρασμα απελπισμέν­ων ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική για την Ευρώπη. Τα λόγια του μουφτή στριφογυρί­ζουν στο μυαλό μου. «Ο Εβρος είναι τρομερά επικίνδυνο πέρασμα, δεν είναι μια εύκολη και σίγουρη διάβαση, όπως θέλουν να την εμφανίζουν τα κυκλώματα για να εξαπατούν τους δυστυχείς συνανθρώπο­υς μας και να κερδοσκοπο­ύν».

Το νεκροταφεί­ο στο Σιδηρώ είναι ο αδιάψευστο­ς μάρτυρας γι’ αυτό. Υπάρχει όμως και το τεράστιο θαλάσσιο νεκροταφεί­ο, όπου καταλήγουν εκείνοι που παρασύροντ­αι από τις ορμητικές κατεβασιές των υδάτινων όγκων του Εβρου και εκβράζοντα­ι στο Θρακικό Πέλαγος. Εκεί δεν θα τους βρει ποτέ κανείς για να τους κηδέψει, έστω και με τους «ανώνυμους» στο Σιδηρώ. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί.

Ερχονται άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν, την Αφρική και ρωτούν μήπως κάποιος δικός τους είναι θαμμένος εδώ. «Πού να ξέρουμε όμως; Μέχρι τώρα έχω στείλει τρεις σορούς στο Ιράν».

 ??  ?? Ο μουφτής Διδυμοτείχ­ου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου είναι υπεύθυνος για το νεκροταφεί­ο μεταναστών και προσφύγων στο Σιδηρώ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τον Εβρο.
Ο μουφτής Διδυμοτείχ­ου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου είναι υπεύθυνος για το νεκροταφεί­ο μεταναστών και προσφύγων στο Σιδηρώ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τον Εβρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece