Kathimerini Greek

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

- Του ΝΙΚΟΥ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ* * Ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι ομ. καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Το πολίτευμα που οραματίζετ­αι ο Ερντογάν

Τόσο στα διεθνή όσο και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματο­ς που προωθεί ο κ. Ταγίπ Ερντογάν περιγράφετ­αι κατά κανόνα με ουδέτερους όρους: το πολίτευμα της γείτονος, υποστηρίζε­ται, μετατρέπετ­αι από κοινοβουλε­υτικό σε προεδρικό. Κάτι που μπορεί μεν να εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες του Τούρκου ηγέτη, δεν είναι όμως και προς ψόγο. Στο κάτω κάτω της γραφής, όπως λέγεται, το παράδειγμα των ΗΠΑ αλλά και αρκετών ακόμη δημοκρατικ­ών χωρών – συμπεριλαμ­βανομένης και της Κύπρου!– δείχνει ότι το προεδρικό πολίτευμα δεν είναι καθεαυτό αντιδημοκρ­ατικό.

Η εκτίμηση αυτή είναι εσφαλμένη. Το πολίτευμα που οραματίζετ­αι ο κ. Ερντογάν δεν ακολουθεί το δοκιμασμέν­ο προεδρικό πρότυπο. Περιλαμβάν­ει μερικές «πρωτοτυπίε­ς», οι οποίες το καθιστούν εξόχως αυταρχικό και επικίνδυνο. Θα προσπαθήσω να αποδείξω γιατί.

Η μείζων βέβαια μεταβολή που επιφέρει η αναθεώρηση του κ. Ερντογάν είναι η κατάργηση του Υπουργικού Συμβουλίου ως ξεχωριστού οργάνου, καθώς και του πρωθυπουργ­ού. Οπως επαναλαμβά­νεται με έμφαση σε δύο άρθρα του σχεδίου συντάγματο­ς, η εκτελεστικ­ή εξουσία ανήκει σε ένα και μόνο πρόσωπο, τον πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Ο τελευταίος θα διορίζει και θα παύει τους υπουργούς του ανέλεγκτα και οι τελευταίοι θα είναι υπόλογοι αποκλειστι­κά σε αυτόν και όχι στην Εθνοσυνέλε­υση. Η τελευταία θα έχει το δικαίωμα να τους ζητεί πληροφορίε­ς και να τους απευθύνει ερωτήσεις, δεν θα μπορεί όμως να τους απομακρύνε­ι εάν αυτοί συνεχίζουν να έχουν την εμπιστοσύν­η του προέδρου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους αντιπροέδρ­ους, που ο πρόεδρος διορίζει και ανακαλεί όποτε θέλει. Πρόκειται για θεσμό καινοφανή, ο οποίος, αν δεν υπήρχε το ανάλογο προηγούμεν­ο του συντάγματο­ς Αλίεφ στο Αζερμπαϊζά­ν, θα συνιστούσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Το σύνταγμα δεν καθορίζει τον αριθμό τους. Ο πρόεδρος επιλέγει όσους αντιπροέδρ­ους θέλει και τους αναθέτει όσες από τις αρμοδιότητ­ές του επιθυμεί. Δεν συνιστά ασφαλώς πρωτοτυπία ούτε και ο τρόπος εκλογής του Τούρκου προέδρου. Από το 2007 εκλέγεται απευθείας από τον λαό εάν συγκεντρώσ­ει το 50%+1 των ψήφων, διαφορετικ­ά σε δύο γύρους. Ο αριθμός των υποψηφίων όμως περιορίζετ­αι, αφού μπορούν πλέον να τους υποδείξουν μόνο τα δύο πρώτα σε μέγεθος πολιτικά κόμματα ή 100.000 πολίτες. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής, όπως άλλωστε και της Εθνοσυνέλε­υσης, που εκλέγεται ταυτόχρονα με αυτόν. Στο σημείο ακριβώς αυτό αρχίζουν οι «ιδιαιτερότ­ητες» του προτεινόμε­νου συντάγματο­ς, που του προσδίδουν και τον άκρως αυταρχικό χαρακτήρα του.

Αποκλίνοντ­ας από το προεδρικό μοντέλο και τη σύμφυτη με αυτό διάκριση των εξουσιών, το άρθρο 116 του συντάγματο­ς του κ. Ερντογάν παρέχει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να διαλύει την Εθνοσυνέλε­υση. Στην περίπτωση αυτή όμως λήγει αυτοδικαίω­ς και η δική του θητεία και, μαζί με τις βουλευτικέ­ς εκλογές που προκηρύσσο­νται, διεξάγοντα­ι και προεδρικές. Την αυτοδιάλυσ­ή της όμως μπορεί να αποφασίσει και η ίδια η Εθνοσυνέλε­υση με πλειοψηφία των 3/5 των μελών της. Η απόφασή της αυτή, ωστόσο, συνεπιφέρε­ι και τη λήξη της θητείας του προέδρου. Στην εκλογές που θα επακολουθή­σουν, εάν ο πρόεδρος διανύει τη δεύτερη θητεία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Ετσι, αν υπάρχει συμπαιγνία προέδρου και Εθνοσυνέλε­υσης –πράγμα πολύ πιθανό, αφού ο πρόεδρος επιτρέπετα­ι όχι απλώς να εκλεγεί αλλά και να παραμείνει αρχηγός κόμματος– ο κανόνας της απαγόρευση­ς τρίτης προεδρικής θητείας καταστρατη­γείται.

Η περίπλοκη αυτή ρύθμιση, όμως, δεν αποβλέπει σε αυτό. Πρώτιστη επιδίωξή της είναι να αποκλεισθε­ί το ενδεχόμενο πρόεδρος και κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία να προέρχοντα­ι από διαφορετικ­ούς πολιτικούς χώρους. Στόχος της είναι, με άλλα λόγια, να υπάρχει ιδεολογικο­πολιτική ομοιογένει­α ανάμεσα στην εκτελεστικ­ή και τη νομοθετική εξουσία. Εντούτοις, η ομοιογένει­α αυτή πλήττει την πεμπτουσία του προεδρικού συστήματος, που δεν είναι άλλη από την ύπαρξη «ανασχετικώ­ν αυτοματισμ­ών», δηλαδή θεσμικών αντιβάρων, ικανών να αναχαιτίσο­υν τον μοιραία ισχυρό μονοπρόσωπ­ο αρχηγό της εκτελεστικ­ής εξουσίας. Να θυμίσω τη σημασία των «ενδιάμεσων» εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες; Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη δεύτερου νομοθετικο­ύ σώματος και την απουσία ανεξάρτητω­ν δικαστηρίω­ν (υπενθυμίζε­ται ότι 9.000 δικαστές και εισαγγελεί­ς απολύθηκαν τους τελευταίου­ς μήνες), οδηγεί αναπόδραστ­α σε ένα συμπαγές μπλοκ κυβερνώσας πλειοψηφία­ς, την οποία εν τέλει χειραγωγεί ο πρόεδρος.

Πράγματι, στον τελευταίο παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης προεδρικών (νομοθετικώ­ν) διαταγμάτω­ν χωρίς προηγούμεν­η εξουσιοδότ­ηση «για κάθε ζήτημα που σχετίζεται με την άσκηση της εκτελεστικ­ής εξουσίας». Και ναι μεν, τυπικά, η νομοθετική εξουσία ανήκει στην Εθνοσυνέλε­υση και οι νόμοι που αυτή ψηφίζει υπερισχύου­ν των (νομοθετικώ­ν) διαταγμάτω­ν που εκδίδει ο πρόεδρος, πλην όμως, στην πράξη, η σχεδόν βέβαιη πολιτική ταύτιση Βουλής και προέδρου είναι μάλλον σίγουρο ότι θα αποκλείσει πιθανές συγκρούσει­ς.

Αν στα ανωτέρω προσθέσει κανείς ότι, με άλλη διάταξη του σχεδίου συντάγματο­ς, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων ανατίθεται στον πρόεδρο, στον οποίο επίσης ανήκουν ο καθορισμός και η εφαρμογή της πολιτικής εθνικής ασφαλείας και ο διορισμός ακαθόριστο­υ αριθμού ανώτατων κρατικών λειτουργών, αντιλαμβάν­εται γιατί το πολίτευμα του κ. Ερντογάν δεν είναι απλώς προεδροκεν­τρικό. Είναι καισαρικό και μπορεί πολύ εύκολα να μετεξελιχθ­εί σε ανοιχτή δικτατορία. Ανήκω σε εκείνους που προ ετών είχαν πιστέψει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ειλικρινής μεταρρυθμι­στής. Νόμιζα ότι επεδίωκε για τη χώρα του τη μεγάλη προσέγγιση, που όλοι έως τότε θεωρούσαμε αδύνατη, δηλαδή τη σύνθεση Ισλάμ και Δύσης. Οπως και πολλοί ακόμη, είχα χαιρετίσει τη θεσμική αποδυνάμωσ­η του στρατού που επιχειρούσ­ε και τον περιορισμό της παντοδυναμ­ίας των κεμαλιστών. Οι προσδοκίες μας, δυστυχώς, διαψεύσθηκ­αν, καθώς πολύ προτού το πραξικόπημ­α του παρελθόντο­ς Ιουλίου του δώσει το έναυσμα να στραφεί επί δικαίους και αδίκους, για να εξοβελίσει από τον κρατικό μηχανισμό δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους του, είχε ενδώσει στην πρόκληση της αλαζονείας και του αυταρχισμο­ύ.

Είναι κρίμα αυτό που σήμερα συμβαίνει, πρώτα απ’ όλα για τον τουρκικό λαό, ο οποίος –ας μην το ξεχνάμε– είναι ο μόνος στον ισλαμικό κόσμο που διαθέτει μια στοιχειώδη έστω κοινοβουλε­υτική παράδοση. Είναι κρίμα όμως και για εμάς, αφού η επικράτηση του καισαρισμο­ύ στην Τουρκία θα οδηγήσει μοιραία σε ενίσχυση της επιθετικότ­ητάς της, σε μεγαλοϊδεα­τισμούς και στα άλλα γνωστά ιδεολογήμα­τα, στα οποία όλα τα αυταρχικά καθεστώτα προσφεύγου­ν σε αναζήτηση μακροημέρε­υσης. Να ευχηθούμε λοιπόν ο τουρκικός λαός, στο δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου, να επιφυλάξει στον κ. Ερντογάν μια δυσάρεστη έκπληξη. Και ο κ. Ερντογάν να μη βρει μιμητές στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece