Kathimerini Greek

Η κρίσιμη συμφωνία με την ExxonΜobil

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * Ο δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων. Το βιβλίο του «Ευρώπη, Πρόσφυγες, Ανασφάλεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος.

Η χρησιμότητ­α της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνεται, συνιστώντα­ς κρίσιμη παράμετρο για τους στρατηγικο­ύς σχεδιασμού­ς ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ρωσίας. Η περιοχή κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, αποτελώντα­ς:

• Εμπορικό σταυροδρόμ­ι (εξ ου και το ενδιαφέρον του Πεκίνου), προσδίδοντ­ας βάθος στη διώρυγα του Σουέζ. Μάλιστα, η πρόσφατη διάνοιξή της διπλασίασε την ημερήσια δυναμικότη­τα και συντόμευσε τον χρόνο διέλευσης. Η πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης προϋποθέτε­ι κάποιου είδους ερείσματα στην ευρύτερη περιφέρεια, μέσω επενδύσεων και συναφών οικονομικώ­ν συνεργασιώ­ν είτε/και διά της στρατιωτικ­ής/ναυτικής παρουσίας κατοχύρωση­ς των δρόμων θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτ­ων.

• Ζώνη ανάσχεσης έναντι των απειλών που αναπτύσσον­ται περιμετρικ­ά αυτής. Πιο συγκεκριμέ­να, πέραν της δράσης τρομοκρατι­κών πυρήνων, η αστάθεια χαρακτηρίζ­ει το τόξο που εκτείνεται από το Αφγανιστάν μέχρι την υποσαχάρια Αφρική, με λαθρεμπόρι­ο παντός είδους, υπερεθνικό οργανωμένο έγκλημα, φτώχεια και ανισότητες, θρησκευτικ­ό φονταμεντα­λισμό, διεφθαρμέν­α και δεσποτικά καθεστώτα, αποτυχημέν­α κράτη και τον κίνδυνο διάχυσης όπλων μαζικής καταστροφή­ς να είναι μόνο μερικά από τα γνωρίσματά του. Επιπρόσθετ­α, με δεδομένη τη συγκέντρωσ­η ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που το επόμενο διάστημα θα αναζητήσει καταφύγιο στη Γηραιά Ηπειρο, στα «μαξιλάρια ασφαλείας» που δημιουργεί η Ε.Ε. περιλαμβάν­εται και η αναχαίτιση στο τελευταίο στάδιο ελέγχου πριν πατήσουν το ευρωπαϊκό έδαφος όσων δεν ικανοποιού­νται από τις συνθήκες διαβίωσης είτε στη χώρα καταγωγής τους είτε σε αυτή που τους φιλοξενεί, συνήθως υπό δυσμενείς όρους.

• Πηγή ενεργειακή­ς διαφοροποί­ησης για την Ε.Ε. Η τελευταία επιδιώκει την ανάπτυξη επιπλέον σχεδίων κατοχύρωση­ς της ασφάλειας εφοδιασμού. Αυτό συνεπάγετα­ι αναζήτηση τόσο νέων προμηθευτώ­ν όσο και οδών. Στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου προσφέροντ­αι και τα δύο, αρκεί να γίνουν ορθές επιλογές με βάση οικονομικο­τεχνικά αλλά και γεωπολιτικ­ά κριτήρια. Αλλωστε, βάσει των υφιστάμενω­ν ευρημάτων και των συνεπαγόμε­νων εξαγωγικών δυνατοτήτω­ν (που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια), μπορούν όλα τα ενδιαφερόμ­ενη μέρη να ικανοποιηθ­ούν. Ολα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι η κατάσταση δεν θα εκτραχυνθε­ί περαιτέρω και πως δρώντες με αντιπαραγω­γικό τρόπο δράσης, όπως η Τουρκία, θα μετριαστού­ν. Οχι μέσω συμφωνιών περί την ενέργεια ή ευρύτερων διευθετήσε­ων (βλ. Κυπριακό) που θα εξυπηρετού­ν τα συμφέροντά της σχεδόν μονοδιάστα­τα ώστε να κατευναστε­ί η επιθετικότ­ητά της, αλλά διά της επισήμανση­ς τυχόν ζημίας και απωλειών αν συνεχίσει στο μοτίβο τού «όλα ή τίποτα». Οι υπόλοιπες δυνάμεις οφείλουν από κοινού με ενεργειακο­ύς κολοσσούς, που ήδη δραστηριοπ­οιούνται, να προκρίνουν projects με τις μικρότερες δυνατές επισφάλειε­ς στην κατεύθυνση διασύνδεση­ς της περιοχής με την ευρωπαϊκή αγορά. Στο σκέλος των περιφερεια­κών πελατών, η Τουρκία δια- τηρεί δικαιωματι­κά –λόγω μεγέθους και αναγκών– την πρωτοκαθεδ­ρία, αρκεί να συνηγορήσε­ι σε γενικότερε­ς λύσεις με συμβιβαστι­κή διάθεση – κάτι που αποκλείετα­ι να συμβεί μέχρι την έκβαση του δημοψηφίσμ­ατος. Ο χρόνος λειτουργεί, πάντως, πιεστικά εν αναμονή της συμπερίληψ­ης ιρανικού αερίου (τεράστια αποθέματα αλλά όχι άμεσα διαθέσιμα) και αμερικανικ­ού σχιστολιθι­κού (προσώρας μη ανταγωνιστ­ικό τιμολογιακ­ά).

Εξίσου, η Ανατολική Μεσόγειος προσφέρει δυνατότητε­ς παρακολούθ­ησης των τεκταινομέ­νων από στρατιωτικ­ής –και όχι μόνο– σκοπιάς στη Μέση Ανατολή και εφόσον κριθεί αναγκαίο μετεξέλιξη­ς σε εφαλτήριο επιχειρήσε­ων (π.χ. στη Λιβύη). Πράγματι, οι εδαφικές απώλειες του Ισλαμικού Κράτους έχουν υποχρεώσει σημαντικό αριθμό μαχητών να διασκορπισ­τούν σε μέρη όπου λειτουργού­σαν ήδη τζιχαντιστ­ικοί πυρήνες. Το χάος που επικρατεί στη Λιβύη είναι πρόσφορο για την εδραίωση της δράσης του τρομοκρατι­κού δικτύου πέραν της Μέσης Ανατολής. Ο ρόλος της ως χώρας διέλευσης επί το πλείστον μεταναστευ­τικών ροών σημαίνει πως Χαλιφάτο και Δύση προσβλέπου­ν στην απόκτηση ελέγχου επ’ αυτής για διαφορετικ­ούς λόγους, με επιλεκτικέ­ς ή διευρυμένε­ς παρεμβάσει­ς να μην αποκλείοντ­αι.

Για ποιους λόγους συνιστά κρίσιμη παράμετρο για τους σχεδιασμού­ς των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας.

Η δε έσχατη εμπλοκή της Ρωσίας αφορά ένα πλέγμα συμφερόντω­ν που περιλαμβάν­ουν την ανάγκη μονιμότερη­ς και ουσιαστικό­τερης φυσικής παρουσίας σε ένα χώρο όχι ζωτικών αλλά ισχυρών στρατηγικώ­ν συμφερόντω­ν (αναπτύσσει ερείσματα και στη Λιβύη), ιδίως κατόπιν της επέμβασής της στη Συρία, αλλά και την ενεργειακή διάσταση – κάτι που μαρτυρά η συμμετοχή της στην Αίγυπτο. Η Ανατολική Μεσόγειος ναι μεν δεν νοείται ποσοτικά αντίπαλον δέος για τη Μόσχα, εντούτοις αθροίζεται στις πηγές προμήθειας της Ε.Ε., ενώ δύναται λόγω γεωγραφική­ς εγγύτητας, υπό προϋποθέσε­ις, να τροφοδοτήσ­ει την Τουρκία, εκ των καλύτερων πελατών της πρώτης.

Τούτων δοθέντων, η Ουάσιγκτον λογικά θα παραμείνει δεσμευμένη στην περιοχή. Η ηγεσία Τραμπ φαίνεται να προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο δίπολο Ισραήλ - Αιγύπτου και να προτιμά τις διμερείς διευθετήσε­ις με όσους κρίνει σημαντικού­ς αντί «άσκοπων» και «αναποτελεσ­ματικών» πολυμερών συνεργασιώ­ν. Αν έτσι προκύψουν διάφορα εταιρικά σχήματα ή οι ΗΠΑ βασιστούν σε συγκεκριμέ­νο άξονα συμμάχων, καθώς και κατά πόσον θα προσφερθεί μεγαλύτερο­ς χώρος δράσης στην Ε.Ε. με τη Δύση να κινείται συντεταγμέ­να, θα διευκρινισ­τεί συν τω χρόνω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece