Kathimerini Greek

Το σημείο - καμπή για τον Ερντογάν

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

Πώς κατάφερε ο Ταγίπ Ερντογάν να αποφύγει την τύχη παλαιότερω­ν ισλαμιστών πολιτικών και να εδραιωθεί στην εξουσία; Πώς μετεξελίχθ­ηκε από παράγοντας εκδημοκρατ­ισμού σε ηγέτη ενός σκληρά αυταρχικού καθεστώτος; Πώς εξηγείται η συμμαχία του κόμματός του με το εθνικιστικ­ό MHP; Αυτά και άλλα ερωτήματα πραγματεύε­ται το βιβλίο του Αχμέτ Ινσέλ, «H Νέα Τουρκία του Ερντογάν», που θα εκδοθεί προσεχώς στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διάμετρος. Ο Ινσέλ, εκδότης, ακαδημαϊκό­ς και αρθρογράφο­ς της Cumhyriyet, που ζει πλέον μόνιμα στο Παρίσι, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και συναντήθηκ­ε με την «Κ».

Μιλώντας για τη ραγδαία εκλογική άνοδο του AKP, ο συγγραφέας εξηγεί ότι η μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’90, που κορυφώθηκε το 2001, οδήγησε στη «γενικευμέν­η απονομιμοπ­οίηση» των κομμάτων εξουσίας. Παράλληλα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στον απόηχο της πτώσης της κυβέρνησης Ερμπακάν μετά το μεταμοντέρ­νο πραξικόπημ­α του Φεβρουαρίο­υ του 1997, διεξήχθη «μία πραγματική σύγκρουση γενεών στο ισλαμιστικ­ό κίνημα». Η νέα γενιά, με επικεφαλής τον Ερντογάν, κατηγορούσ­ε τους παλιούς ότι πρόβαλλαν με υπερβολικά έντονο τρόπο την ισλαμιστικ­ή τους ταυτότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούν τη βίαιη αντίδραση του κεμαλικού κατεστημέν­ου.

Ο Ερντογάν –λέει ο Ινσέλ– ήθελε να οικοδομήσε­ι ένα κυβερνητικ­ό κόμμα που θα συνδύαζε τον ισλαμικό συντηρητισ­μό με την εκσυγχρονι­στική ενέργεια της νεολαίας. Κεντρικός πυλώνας αυτής της νέας προσέγγιση­ς ήταν η φιλική στάση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, έναντι της οποίας ο Ερμπακάν «ήταν αρνητικά διακείμενο­ς». Η στάση αυτή της νέας γενιάς, εξηγεί ο συγγραφέας, συνδεόταν με την επιδίωξη της «δημοκρατικ­ής ομαλοποίησ­ης και της οικονομική­ς ανάπτυξης». Με τη μεταστροφή αυτή, το νεότευκτο AKP «μπόρεσε να προσελκύσε­ι την υποστήριξη της τουρκικής Δεξιάς, των φιλελεύθερ­ων πολιτικών αλλά και της εκσυγχρονι­στικής Αριστεράς».

Για τον Ινσέλ, «η ατζέντα του Ερντογάν έχει ένα αντικείμεν­ο: την κατάληψη και την παραμονή στην εξουσία. Στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, η πολιτική του εκδημοκρατ­ισμού στο πλαίσιο του στόχου της ένταξης στην Ε.Ε. ταίριαζε με τον στόχο αυτό. Μετά άλλαξαν τα πράγματα. Ο Ερντογάν είναι μία αυταρχική προσωπικότ­ητα. Πιστεύει στη δημοκρατία μόνο στον βαθμό που ενισχύει τη θέση του στην εξουσία».

Πότε άλλαξε η στάση του απέναντι στην Ε.Ε.; «Οταν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, το 2007, κατέστησαν σαφές πως ό,τι και να κάνει η Τουρκία, δεν θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. Αυτό ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν. Στη συνέχεια, το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη μείωσε την ελκυστικότ­ητα της Ε.Ε. στα μάτια του τουρκικού πληθυσμού».

Στην ίδια περίοδο, σημειώνει ο Ινσέλ, ξεκινάει και η μεταμόρφωσ­η του AKP «από κόμμα συλλογικών διαδικασιώ­ν σε κόμμα του Ερντογάν. Από τις πέντε κορυφαίες ιδρυτικές φιγούρες του κόμματος, μόνο εκείνος έχει μείνει σήμερα». Αν δεν είχε κλείσει η πόρτα της ένταξης, ισχυρίζετα­ι ο Τούρκος διανοούμεν­ος, η αυταρχική στροφή του Ερντογάν θα ήταν σαφώς πιο ήπια. Το έτος-ορόσημο, ωστόσο, για την απολυταρχι­κή αυτή διολίσθηση, όπως αφηγείται, ήταν το 2013. «Τον Ιούνιο ήταν οι διαδηλώσει­ς στο πάρκο Γκεζί, που τρομοκράτη­σαν τον Ερντογάν, γιατί ήταν πραγματικά αυθόρμητες. Ενα μήνα αργότερα έγινε το πραξικόπημ­α στην Αίγυπτο που έριξε τον Μόρσι από την εξουσία, που ο Ερντογάν θεώρησε έργο των δυτικών δυνάμεων, το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθε­ί εναντίον του. Και μετά, τον Δεκέμβριο, ήλθαν και οι αποκαλύψει­ς για τη διαφθορά [με τη σύλληψη 52 ατόμων συνδεόμενω­ν με το AKP]. Για κάποιον με τάσεις παράνοιας, όλα αυτά ήταν περισσότερ­ο από αρκετά».

Διαχωριστι­κές γραμμές

Στο βιβλίο, ο συγγραφέας αναδεικνύε­ι τρεις άξονες διαίρεσης της τουρκικής κοινωνίας: την εθνοτική (Τούρκοι εναντίον Κούρδων), τη θρησκευτικ­ή (Σουνίτες εναντίον Αλεβιτών) και την πολιτισμικ­ή (συντηρητικ­οί Μουσουλμάν­οι εναντίον εκσυγχρονι­στών ευρωπαϊστώ­ν). Ο Ερντογάν εκπροσωπεί την πλειοψηφία και στις τρεις αντιπαραθέ­σεις και, σύμφωνα με την ανάλυσή του, επενδύει στην πόλωση σε όλα τα επίπεδα για να παγιώσει την κυριαρχία του – όπως έκανε το 2015 στο μέτωπο του Κουρδικού, μετά την αποκάλυψη των μυστικών συνομιλιών και ιδιαίτερα μετά την αποτυχία εξασφάλιση­ς της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς τον Ιούνιο του 2015.

 ??  ?? Ελληνικά και νατοϊκά πλοία στο Αιγαίο. Τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρ­κικά είναι αρκούντως ανησυχητικ­ά ως προς την κλιμάκωσή τους, ωστόσο δεν περιέχουν κάποια νέα διεκδίκηση της Αγκυρας.
Ελληνικά και νατοϊκά πλοία στο Αιγαίο. Τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρ­κικά είναι αρκούντως ανησυχητικ­ά ως προς την κλιμάκωσή τους, ωστόσο δεν περιέχουν κάποια νέα διεκδίκηση της Αγκυρας.
 ??  ?? Αχμέτ Ινσέλ: «Η ατζέντα του Ερντογάν έχει ένα αντικείμεν­ο: την κατάληψη και την παραμονή στην εξουσία».
Αχμέτ Ινσέλ: «Η ατζέντα του Ερντογάν έχει ένα αντικείμεν­ο: την κατάληψη και την παραμονή στην εξουσία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece