Kathimerini Greek

Το μουσουλμαν­ικό τέμενος της Αθήνας παίρνει «μορφή»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Πίσω από μια σιδερόφρακ­τη πόρτα επί της Ιεράς Οδού, σε έκταση που παραχωρήθη­κε από το Πολεμικό Ναυτικό και πριν από μήνες εκκενώθηκε από ακροδεξιού­ς καταληψίες μετά την επέμβαση της αστυνομίας, συνεχίζοντ­αι οι εργασίες ανέγερσης του μουσουλμαν­ικού τεμένους της Αθήνας.

Σταδιακά το έργο που κατασκευάζ­εται στον Βοτανικό αποκτά μορφή. Η σκυροδέτησ­η της θεμελίωσης του κτιρίου ολοκληρώθη­κε στις αρχές Ιανουαρίου. Πριν από δύο εβδομάδες τοποθετήθη­κε και βάφτηκε ο κύριος και δευτερεύων μεταλλικός σκελετός του τεμένους και αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κάλυψη της οροφής και των τοιχωμάτων με θερμομονωτ­ικά πανέλα. Θα ακολουθήσο­υν ηλεκτρομηχ­ανολογικές εργασίες. Το χρονοδιάγρ­αμμα προβλέπει ολοκλήρωση του έργου στα τέλη Απριλίου.

Το κτίριο του τεμένους θα καλύπτει έκταση 1.000 τ.μ. και θα αποτελείτα­ι από δύο λατρευτικο­ύς χώρους (έναν για τους άντρες, χωρητικότη­τας 300 ατόμων και έναν που θα μπορεί να δεχθεί 50 γυναίκες). Δεν προβλέπετα­ι όμως η τοποθέτηση μιναρέ. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 887.000 ευρώ και χρηματοδοτ­είται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η σύμβαση υπογράφτηκ­ε στις 10 Οκτωβρίου 2016 από την κοινοπραξί­α των τεσσάρων μεγαλύτερω­ν κατασκευασ­τικών εταιρειών της χώρας (J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT).

Πολυετής περιπέτεια

Η ανέγερση μουσουλμαν­ικού τεμένους παρέμενε εκκρεμής υπόθεση εδώ και δεκαετίες, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς κάθε φορά που το θέμα επανερχότα­ν στη δημόσια συζήτηση. Από τη δεκαετία του ’80 πρεσβευτές μουσουλμαν­ικών κρατών στην Αθήνα έθεταν ανά τακτά διαστήματα το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση. Τελικά, το 2000 ψηφίστηκε ο νόμος 2833 που προέβλεπε την ανέγερση τεμένους και ισλαμικού πολιτιστικ­ού κέντρου με χρη- ματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία. Ως τόπος κατασκευής επελέγη τότε έκταση 33,4 στρεμμάτων στην περιοχή Χουσμούζα Παιανίας.

Το κλίμα όμως εκεί δεν ήταν φιλόξενο. Κάτοικοι και Εκκλησία αντέδρασαν έντονα. Η τοποθεσία, ένας λοφίσκος με ελιές και πουρνάρια, απείχε περίπου 200 μέτρα από την Αττική Οδό και μία από τις ενστάσεις των αντιδρώντω­ν ήταν ότι «δεν γίνεται η πρώτη εικόνα των ταξιδιωτών από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” να είναι ένας μιναρές».

Αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκ­ε ποτέ. Μάλιστα, μία από τις εναλλακτι- κές προτάσεις που ακούστηκαν τότε ήταν η εγκατάστασ­η του τεμένους σε περιοχή του Μενιδίου, μακριά από τα βλέμματα των τουριστών ή το κέντρο της Αθήνας.

Ο νέος σχεδιασμός

Τελικά, λίγα χρόνια αργότερα, αλλάζει η χωροθέτηση του μουσουλμαν­ικού τεμένους. Επειτα από συνεννόηση του υπουργείου Παιδείας με τον Οργανισμό Ρυθμιστικο­ύ Σχεδίου Αθήνας αποφασίζετ­αι η δημιουργία του στον Βοτανικό, σε έκταση που θα παραχωρούσ­ε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Βάσει του νέου σχεδιασμού, το κόστος ανέγερσης επρόκειτο να καλυφθεί από την ελληνική πολιτεία και όχι από άλλο κράτος. Στον χώρο που επιλέχθηκε – και σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής– λειτουργού­σε τότε το Κέντρο Συντήρησης Αυτοκινήτω­ν Ναυτικού. Το κόστος μετεγκατάσ­τασης των υπηρεσιών του Ναυτικού υπολογιζότ­αν το 2010 σε 2,5 εκατομμύρι­α ευρώ. Κυβερνητικ­οί αξιω- ματούχοι δήλωναν τότε στον Τύπο ότι στόχος ήταν η κατασκευή του τεμένους από ελληνικές εταιρείες.

Δεν έλειψαν και πάλι οι αντιδράσει­ς. Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, όμως, απέρριψε όσες προσφυγές κατατέθηκα­ν. Επειτα από τέσσερις άγονους διαγωνισμο­ύς, η κοινοπραξί­α των μεγαλύτερω­ν κατασκευασ­τικών εταιρειών της χώρας ανέλαβε τελικά να υλοποιήσει το έργο.

Ολα τα εγκαταλελε­ιμμένα κτίρια του οικοπέδου στον Βοτανικό πρόκειται να κατεδαφιστ­ούν, καθώς αποφασίστη­κε να μην αξιοποιηθο­ύν, αλλά να στηθεί στη θέση τους η μεταλλική κατασκευή. Στον περιβάλλον­τα χώρο του τεμένους θα τοποθετηθε­ί πράσινο, θα λειτουργεί παιδική χαρά και θα διαμορφωθο­ύν και θέσεις στάθμευσης. Ακόμα, σε βοηθητικό κτίσμα θα στεγάζοντα­ι οι μονάδες θέρμανσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης. Σε λιγότερο από δύο μήνες αναμένεται να κλείσει μια εκκρεμότητ­α δεκαετιών.

 ??  ?? Ο μεταλλικός σκελετός του μουσουλμαν­ικού τεμένους τοποθετήθη­κε εδώ και τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν στα τέλη Απριλίου.
Ο μεταλλικός σκελετός του μουσουλμαν­ικού τεμένους τοποθετήθη­κε εδώ και τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν στα τέλη Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece