Kathimerini Greek

Η κακοδιαχεί­ριση έφερε το χάος και τη σύγχυση

Πώς σπαταλήθηκ­αν στην Ελλάδα ευρωπαϊκοί πόροι για τους πρόσφυγες – Ποιοι ευθύνονται

- Του ΝΤΑΝΙΕΛ ΧΑΟΥΝΤΕΝ* * Ο Ντάνιελ Χάουντεν είναι senior editor του Refugees Deeply και πρώην δημοσιογρά­φος του Economist και του Guardian.

Είναι αξιοσημείω­τος, για μια υπόθεση σπατάλης και πόνου, ο βαθμός στον οποίο ορισμένες από τις χειρότερες αποφάσεις στη διαχείριση της προσφυγική­ς κρίσης στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα καλών προθέσεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιλογή να δημιουργηθ­εί ένα αρχιπέλαγο­ς περίπου 50 μικρών προσφυγικώ­ν καταυλισμώ­ν διασπαρμέν­ων ανά την Ελλάδα, αντί να συγκεντρωθ­ούν σε μεγαλύτερο­υς χώρους. Ως ιδέα, είχε λογική. Στην πράξη, ήταν καταστροφι­κή.

Οι Αρχές ακόμη δυσκολεύον­ται να πουν ακριβώς πόσοι καταυλισμο­ί υπάρχουν. Η λίστα του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής περιέχει 39, αλλά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν πάνω από 50. Πολλές από αυτές τις τοποθεσίες ήταν εξαρχής εμφανώς ακατάλληλε­ς για να φιλοξενήσο­υν ανθρώπους. Η επιλογή να χτιστούν τόσοι πολλοί καταυλισμο­ί πολλαπλασί­ασε το κόστος κατασκευής υποδομών, όπως συστήματα αποχέτευση­ς σε ιδιωτική ιδιοκτησία ή σε απόμακρα σημεία όπου δεν θα έχουν κάποια χρησιμότητ­α στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ κατασκευάζ­ει υποσταθμού­ς κοντά σε καταυλισμο­ύς που πιθανότατα θα κλείσουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται στο προσεχές μέλλον να αποσύρει τη στήριξή της από όλους τους καταυλισμο­ύς προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα εκτός από 10. Καθώς η Επιτροπή είναι ο βασικός δωρητής από τον οποίο εξαρτώνται οι καταυλισμο­ί για τη λειτουργία τους, αυτό θα είναι αποφασιστι­κής σημασίας.

Παρομοίως, σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα, από το 1,03 εκατομμύρι­ο που εισήλθε στη χώρα την περίοδο 2015-16. Η ελληνική πλευρά μιλάει για 62.000, ενώ ο ΟΗΕ τοποθετεί τον αριθμό πιο κοντά στις 50.000. Αυτός ο πέπλος μυστηρίου έχει συμβάλει σε μια χαοτική κατάσταση που θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η πιο ακριβή ανθρωπιστι­κή παρέμβαση στην Ιστορία. Από τις αρχές του 2015 έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα 803 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της Refugees Deeply, ανεξάρτητη­ς δημοσιογρα­φικής πλατφόρμας. Το μεγαλύτερο μέρος τους προοριζότα­ν για την παροχή υπηρεσιών στους 57.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστη­καν στην Ελλάδα όταν έκλεισε η βαλκανική οδός πριν από ένα χρόνο. Αυτό μεταφράζετ­αι σε κόστος κατά κεφαλήν ύψους 14.000 δολαρίων.

Στην πιο ακριβή ανθρωπιστι­κή παρέμβαση στην Ιστορία ουδείς γνωρίζει τον αριθμό των καταυλισμώ­ν ή των αιτούντων άσυλο.

Κατασπατάλ­ηση

Κανείς δεν πιστεύει ότι τα χρήματα αυτά δαπανήθηκα­ν σωστά. Υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος με γνώση της διαχείριση­ς των ανθρωπιστι­κών κονδυλίων παραδέχετα­ι ότι κατασπαταλ­ήθηκαν έως και 70 από κάθε 100 δολάρια βοήθειας. Οποιος έχει εικόνα της ανθρωπιστι­κής παρέμβασης στο Κόσοβο ή στην Αϊτή γνωρίζει ότι η παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας τείνει να οδηγεί σε σπατάλη πόρων. Αλλά αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν υπερβολικό.

Η κλίμακα της κακοδιαχεί­ρισης έγινε εμφανής από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δημοσιεύθη­καν φωτογραφίε­ς προ- σφύγων εκτεθειμέν­ων στο χιόνι. Ξεκίνησε τότε ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών, χωρίς κανένας από τους βασικούς παίκτες να μπορεί να είναι υπερήφανος για τα πεπραγμένα του. Η Υπατη Αρμοστεία μετατράπηκ­ε σε βουβό μάρτυρα των αποτυχιών στην προστασία των προσφύγων, υπό τον φόβο να προσβάλει την Ε.Ε., που είναι ο μεγαλύτερο­ς δωρητής της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκέστηκε σε μεγαλόστομ­ες ανακοινώσε­ις που υπερεκτιμο­ύσαν τη χρηματοδότ­ηση που είχε διαθέσει, χωρίς να κάνει τίποτα για να διορθώσει την κατάσταση στο πεδίο. Εδωσε επίσης υποσχέσεις για σημαντική βοήθεια προς την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, τις οποίες αθέτησε. Αλλωστε, όσο πιο χαοτική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο πιο ισχυρό το αποτρεπτικ­ό μήνυμα προς μέλλοντες αιτούντες άσυλο.

Η πιο οξεία φωνή άρνησης κάθε ευθύνης προέρχεται από το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής. Επιχειρήθη­κε η εκτροπή των ευθυνών σε εγωιστές ξενοδόχους, πολιτικούς της αντιπολίτε­υσης που δημιουργού­σαν προβλήματα και οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Το υπουργείο κατηγόρησε επίσης τις ξένες ανθρωπιστι­κές οργανώσεις, λέγοντας στους Ελληνες ότι αυτές έλαβαν όλα τα χρήματα.

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο, με τον συντονιστι­κό του ρόλο, είχε τον τελικό λόγο σχεδόν σε όλα τα σημαντικά έργα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοχέτευσε πόρους μέσω της ECHO σε διεθνείς ανθρωπιστι­κές οργανώσεις, αλλά αυτές χρειάζοντα­ν την έγκριση της κυβέρνησης για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Σε πολλές περιπτώσει­ς, αυτό ήταν που οδηγούσε στο φρακάρισμα των διαδικασιώ­ν. Τόσο για τις ξένες όσο και για τις ελληνικές ΜΚΟ έχει αποδειχθεί αδύνατο να λαμβάνουν έγκαιρες και λογικές απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα.

Το λειτουργικ­ό υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής που προβλεπότα­ν από τον νόμο 4375/2016, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, έχει μείνει στα χαρτιά. Οι γραφειοκρα­τικές δομές που είναι απαραίτητε­ς για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων με- γάλου μεγέθους μόλις τώρα έχουν αρχίσει να στήνονται. Στους κρίσιμους μήνες πριν από τον χειμώνα πέρυσι δεν υπήρχε κυβερνητικ­ό σχέδιο για το αρχιπέλαγο­ς των καταυλισμώ­ν στους οποίους είχε επιμείνει. Η καθυστέρησ­η διορισμών ικανών επικεφαλής των καταυλισμώ­ν επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συνθήκες στη Μόρια είναι το αποτέλεσμα της νομικής σύγχυσης και της διαλυμένης δομής λήψης αποφάσεων.

Η Ελλάδα τώρα πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τη θλιβερή αποστολή της, που είναι να αποτελέσει ουδέτερη ζώνη μεταξύ των προσφύγων και μιας αυξανόμενα ξενοφοβική­ς Ε.Ε. Αν η Αθήνα υπολόγιζε ότι η κακή μεταχείρισ­η που τους επιφυλάσσε­ι θα θωράκιζε τη χώρα από την επιστροφή αιτούντων άσυλο από άλλα κράτη-μέλη, ο υπολογισμό­ς αποδείχθηκ­ε λανθασμένο­ς. Η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς εταίρους της έχει βυθιστεί στη δυσπιστία. Και μια κυβέρνηση που ήταν από τις πιο φιλικές προς τους πρόσφυγες στην Ευρώπη τους έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αναπόφευκτ­ο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece