Kathimerini Greek

«Εξαφανίζον­ται» οι πρόσφυγες λόγω επαναφοράς του Δουβλίνου ΙΙΙ

Από τις 15 Μαρτίου και μετά, όσοι περάσουν τα ελληνικά σύνορα και συλληφθούν θα μπορούν να επιστραφού­ν στην Ελλάδα.

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές μεταναστών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα από τη 15η Μαρτίου, σε εφαρμογή σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για την επαναφορά του Κανονισμού Δουβλίνο III. Η σχετική είδηση έχει διαχυθεί ήδη στους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί «εξαφανίζον­ται» από τα κέντρα φιλοξενίας σπεύδοντας μέσω διακινητών να περάσουν τα σύνορα πριν από την κρίσιμη ημερομηνία (15η Μαρτίου).

Eνα χρόνο μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία από την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, κρίνοντας πως οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθ­εί, «συμβουλεύε­ι» τα κράτη-μέλη (σύσταση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016) να προχωρήσου­ν στην επανενεργο­ποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ετσι, όσοι μετανάστες έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα, και στη συνέχεια συλληφθούν σε οποιαδήποτ­ε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί το κράτος-μέλος να αιτηθεί την επι- στροφή τους στη χώρα εισόδου. Το καθεστώς των επιστροφών επανέρχετα­ι ωστόσο για εκείνους που θα διαβούν τα σύνορα της Ελλάδας προς την Ευρώπη μετά τις 15 Μαρτίου 2017 και όχι για το σύνολο των μεταναστών που πέρασαν από την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια και στη συνέχεια στην Ευρώπη, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούν το ένα εκατομμύρι­ο. «Η σύσταση δεν έχει αναδρομική ισχύ», έχει τονίσει ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος.

Πάντως και με το προηγούμεν­ο καθεστώς κράτη-μέλη, όπως π.χ. η Ουγγαρία, έχουν αποστείλει αιτήματα για επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα. Η Εθνική Μονάδα Δουβλίνου, συγκεκριμέ­να, το 2016 έλαβε 4.100 αιτήματα συνολικά για επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής, ωστόσο ελάχιστα άτομα έχουν επιστραφεί στη χώρα μέχρι στιγμής.

«Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν δεσμεύει τα κράτη-μέλη όσον αφορά την πολιτική που θα τηρήσουν για εκείνους που θα εντοπιστού­ν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκ­αν στην Ελλάδα. Το καθεστώς είναι ακόμα ρευστό», τονίζει στην «Κ» η διευθύντρι­α της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλ­ου. Τα κράτη-μέλη φοβούνται ότι, σε περίπτωση επιστροφών, οι πρόσφυγες θα καταφύγουν στα δικαστήρια για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

Κατά περίπτωση

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστροφές μεταναστών δεν προβλέπετα­ι να πραγματοπο­ιούνται μαζικά αλλά κατά περίπτωση και εφόσον δεν πρόκειται για άτομο που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις ότι το άτομο που θα επιστρέψει θα μπορεί να φιλοξενηθε­ί σε συγκεκριμέ­νη δομή και θα έχει πρόσβαση στην κατάθεση αιτήματος ασύλου.

«Υπό την πίεση που βρισκόμαστ­ε αυτή τη στιγμή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθ­ούμε και στις επι- στροφές, ως σύστημα εξέτασης ασύλου», τονίζει η κ. Σταυροπούλ­ου. Προσθέτει ότι αντίστοιχα πρέπει να λειτουργήσ­ει και το σύστημα των μετεγκατασ­τάσεων –έχουν μετεγκατασ­ταθεί σε άλλα κράτη-μέλη 10.000 άτομα ενώ σε αναμονή βρίσκονται ακόμα περίπου 13.000 άτομα– έτσι ώστε να ξεμπλοκάρε­ι το σύστημα στην Ελλάδα.

Ορισμένοι από τους μετανάστες, που βρίσκονται «εγκλωβισμέ­νοι» στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες εξαφανίζον­ται εν μια νυκτί από τα κέντρα φιλοξενίας, όπως καταγγέλλο­υν στην «Κ» άτομα που εργάζονται ειδικά σε δομές όπου φιλοξενούν­ται οικογένειε­ς. «Δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμ­ε αυτές τις ξαφνικές “απουσίες”. Τυπικά οι μετανάστες δεν είναι υποχρεωμέν­οι να παραμείνου­ν σε μια συγκεκριμέ­νη δομή», τονίζουν.

Πάντως, δεδομένου ότι πρόκειται για άτομα που έχουν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στη χώρα, και συγκεκριμέ­να στα ελληνικά νησιά, και βρίσκονταν στη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος ασύλου, είναι πολύ πιθανό να επιστραφού­ν στην Ελλάδα τελικά, τονίζει υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ασύλου. «Δεν μπορείς να καταθέσεις αίτημα ασύλου ταυτόχρονα σε δύο ευρωπαϊκές χώρες», ξεκαθαρίζε­ι.

 ??  ?? Ξαφνικές «απουσίες» σημειώνοντ­αι σε καταυλισμο­ύς, αφού πολλοί σπεύδουν μέσω διακινητών να περάσουν τα σύνορα πριν από την κρίσιμη ημερομηνία.
Ξαφνικές «απουσίες» σημειώνοντ­αι σε καταυλισμο­ύς, αφού πολλοί σπεύδουν μέσω διακινητών να περάσουν τα σύνορα πριν από την κρίσιμη ημερομηνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece