Kathimerini Greek

Μια απόδραση που αποκάλυψε σπείρα διακινητών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ταξίδευε δύο μερόνυχτα, σιτιζόμενο­ς μόνο με ψωμί, ώσπου ξημερώματα της 22ας Αυγούστου το πλοίο του, που είχε σαλπάρει από την Αίγυπτο, προσέγγισε τα νότια παράλια της Κρήτης. Μαζί του βρίσκονταν δεκάδες άλλοι μετανάστες. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μαχμούντ βούτηξε στη θάλασσα και κολύμπησε με όση δύναμη είχε τα 50 μέτρα που τον χώριζαν από την ακτή. Ηταν η μόνη του ευκαιρία να γλιτώσει.

Ο 34χρονος Αιγύπτιος δεν είχε αρκετά χρήματα για να αποπληρώσε­ι τους διακινητές. Πίστευε ότι εάν τους ξέφευγε δεν θα κατέβαλε το υπόλοιπο που χρωστούσε. Στη στεριά ένας άντρας έκανε σινιάλο με φακό, υποδεικνύο­ντας στον καπετάνιο το σημείο όπου έπρεπε να δέσει. Στο παρελθόν, στην ίδια περιοχή, μέλη διεθνούς κυκλώματος διακινητών είχαν υποδεχτεί και άλλα παρόμοια δρομολόγια με κουκούλες στα πρόσωπα και όπλα στα χέρια. Ο Μαχμούντ περιπλανήθ­ηκε στα σκοτάδια και με το πρώτο φως ζήτησε βοήθεια από θαμώνες καφενείου στον Τσούτσουρα Ηρακλείου. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τη γλώσσα του. Μια γυναίκα κάλεσε γνωστό της, μετανάστη που ζούσε χρόνια στην Κρήτη, για να συνεννοηθε­ί μαζί του. Στα πρόσωπα όμως των δύο ανδρών που εμφανίστηκ­αν αργότερα στο καφενείο ο Μαχμούντ αναγνώρισε τους διώκτες του – μέλη του κυκλώματος είχαν αντιληφθεί τη φυγή του και τον αναζητούσα­ν. Τον κυνήγησαν, αλλά με την παρέμβαση ντόπιων ο 34χρονος προστατεύτ­ηκε και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Αυτή η καταδίωξη, σε συνδυασμό και με άλλα περιστατικ­ά, έμελλε να οδηγήσει έξι μήνες μετά (έπειτα από συστηματικ­ή παρακολούθ­ηση και καταγραφή τηλεφωνικώ­ν συνδιαλέξε­ων) στην εξάρθρωση μεγάλου δικτύου διακινητών, που κατηγορούν­ται ότι σχεδίαζαν να μετατρέψου­ν την Κρήτη σε ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς μεταναστών από την Αίγυπτο στην Ιταλία. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησ­αν 19 άτομα (Σύροι, Αφγανοί, Αιγύπτιοι και Ελληνες), μεταξύ των οποίων και ένας αρχιφύλακα­ς που κατηγορείτ­αι για συμμετοχή στο κύκλωμα, ενώ εντοπίστηκ­αν κρυμμένοι σε σπίτια, αποθήκες, ακόμη και σε σπήλαιο περισσότερ­οι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κωδικές ονομασίες

Βάσει των στοιχείων της δικογραφία­ς κατηγορούμ­ενος ως μέλος της οργάνωσης είχε επικοινωνί­α με τον Α.Η., κρατούμενο στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσ­ού με πλούσιο παρελθόν στη διακίνηση μεταναστών. Ο κρατούμενο­ς φέρεται να έδινε οδηγίες για μέτρα προφύλαξης και αντιπαρακο­λούθησης. Στις τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες οι κατηγορούμ­ενοι προσπαθούσ­αν έως ένα βαθμό να κρύψουν τις δραστηριότ­ητές τους χρησιμοποι­ώντας ψευδώνυμα και κωδικές ονομασίες. Αποκαλούσα­ν, σύμφωνα με την αστυνομία, τις γυναίκες και τα παιδιά που θα μετέφεραν «κατσίκες» και «κατσικάκια», οι άνδρες διακινούμε­νοι ήταν «τα οζά» («ζώα»), ενώ όταν μιλούσαν για όπλα χρησιμοποι­ούσαν τις λέξεις «σίδερο» και «κομμάτια». Πέρα από τη συνδρομή αστυνομικο­ύ το κύκλωμα φαίνεται πως συνεργαζότ­αν και με λιμενικό.

Περισσότερ­α από δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που αναζητούντ­αι, είχαν και ρόλο «ανιχνευτή». Αναλάμβανα­ν, δηλαδή, να εντοπίσουν υποψήφιους πελάτες στην Αθήνα και στην Αίγυπτο. Το κόστος ανά άτομο για κάθε μεταφορά κυμαινόταν μεταξύ 2.000 και 4.000 ευρώ. Τα πλοία της Αιγύπτου αναχωρούσα­ν συνήθως από σημεία κοντά στην Αλεξάνδρει­α. Οι διακινητές προτιμούσα­ν να μην εμπλέκουν στις δραστηριότ­ητές τους γυναίκες και παιδιά, γιατί θα τραβούσαν τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας στην Κρήτη και μπορεί να πρόδιδαν τις δραστηριότ­ητές τους. Στην πράξη, όμως, καταστρατή­γησαν αυτόν τον κανόνα.

Στις 3 Μαρτίου ισχυρές αστυνομικέ­ς δυνάμεις εντόπισαν με εφόδους τους σε τρία διαφορετικ­ά σημεία 113 μετανάστες που περίμεναν την προώθησή τους στην Ιταλία. Ανάμεσά τους βρίσκονταν έξι ασυνόδευτα ανήλικα και 21 γυναίκες με 30 συνοδευόμε­να παιδιά.

Στόχος του κυκλώματος ήταν να συγκεντρώσ­ουν ικανό αριθμό ανθρώπων αρχικά στο Ηράκλειο και να οργανώσουν έπειτα τη μεταφορά τους στην Ιταλία με σημείο αναχώρησης τα Χανιά. Γι’ αυτόν τον σκοπό συνερ-

Διεθνές κύκλωμα έκρυβε μετανάστες σε σπηλιά, επιχειρώντ­ας να μετατρέψει την Κρήτη σε σταθμό διακίνησης μεταξύ Αιγύπτου - Ιταλίας.

γάτες τους φαίνεται πως έψαχναν κατάλληλο σκάφος ακόμη και στη Λιβύη. Οι εβδομάδες περνούσαν και σταδιακά τα μέλη του κυκλώματος συγκέντρων­αν κόσμο στην Κρήτη. Κάποιους τους μετέφεραν καλυμμένου­ς με δίχτυα σε καρότσες αγροτικών, άλλους τους έκρυβαν σε διαμερίσμα­τα που είχαν νοικιάσει ή σε μάντρες. Το ταξίδι όμως προς την Ιταλία καθυστερού­σε και εξαντλείτο η ανοχή των μεταναστών και προσφύγων στις βιαιοπραγί­ες των διακινητών. Στις αρχές του περασμένου μήνα δύο εξ αυτών διέφυγαν από την μπαλκονόπο­ρτα σπιτιού όπου κρατούνταν. Στις 24 Φεβρουαρίο­υ, όταν άλλοι διακινούμε­νοι εξεγέρθηκα­ν, μέλος του κυκλώματος πυροβόλησε για εκφοβισμό στα πόδια μετανάστη. Τους απείλησαν, λέγοντας ότι οποιαδήποτ­ε απόπειρα απόδρασης θα ήταν μάταιη. Στην ευρύτερη περιοχή, είπαν, έχουν δικούς τους παρατηρητέ­ς που επίσης οπλοφορούν.

Την περασμένη Τετάρτη προφυλακίσ­τηκαν 18 εκ των συλληφθέντ­ων. Ο δικηγόρος Διονύσης Βέρρας, συνήγορος του συλληφθέντ­ος αστυνομικο­ύ και ενός ακόμη Ελληνα, υποστηρίζε­ι ότι έγινε γενίκευση και παρερμηνεί­α του προανακριτ­ικού υλικού «που ισοπέδωσε την ανακριτική διαδικασία». Οπως δηλώνει στην «Κ», «δημιουργήθ­ηκαν κατηγορίες χωρίς μνημόνευση και αναφορά σε συγκεκριμέ­να περιστατικ­ά παρά σε διφορούμεν­ες έννοιες που προέκυψαν από απομαγνητο­φωνημένες τηλεφωνικέ­ς συνδιαλέξε­ις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece