Kathimerini Greek

Οταν η Ευρώπη αλλάζει ταχύτητες

Ενώ οι ισχυροί της Ευρωζώνης αναζητούν ένα δρόμο που οδηγεί μπροστά, η Ελλάδα παρακολουθ­εί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Ενα πικρόχολο αστείο κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Twitter: σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η Ελλάδα είναι η όπισθεν. Το χιούμορ κρύβει την αμηχανία και την ανασφάλεια που χαρακτηρίζ­ουν την ελληνική εμπειρία στην Ευρώπη στις μέρες μας (φάνηκε και από τα ευρήματα της έρευνας της «διαΝΕΟσις»). Βυθισμένη στην πολυσχιδή της κρίση, η Ελλάδα παρακολουθ­εί εξ αποστάσεως τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι πρωτοβουλί­ες των ισχυρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, φανερώνουν κι αυτές αμηχανία – και μια απεγνωσμέν­η αναζήτηση ενός δρόμου που οδηγεί μπροστά, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρεθεί.

Η στρατηγική της ευέλικτης, διαφοροποι­ημένης ενοποίησης υιοθετήθηκ­ε ημιεπισήμω­ς την περασμένη Δευτέρα στις Βερσαλλίες, στη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι βασικοί τομείς όπου θα επιχειρηθε­ί η εμβάθυνση ή η ενισχυμένη συνεργασία είναι η άμυνα, η μεταναστευ­τική πολιτική και η οικονομική και κοινωνική πολιτική. Πέραν αυτού, ωστόσο, τα πάντα είναι θολά.

«Δεν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει αυτό το πράγμα», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Εμμανουηλί­δης, διευθυντής μελετών του European Policy Centre στις Βρυξέλλες. Η καγκελάριο­ς Μέρκελ, μετά τη συνάντηση των τεσσάρων, δήλωσε ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, «διαφορετικ­ά πιθανότατα θα κολλήσουμε». Αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό το κίνητρο για την πρωτοβουλί­α: οι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να δώσουν το σήμα ότι το ευρωπαϊκό καράβι προς κάπου πορεύεται.

Δεν είναι καν σαφές, εξηγεί ο κ. Εμμα- νουηλίδης, αν οι τέσσερις των Βερσαλλιών θα μετατραπού­ν σε ένα άτυπο διευθυντήρ­ιο που θα ηγείται της διαδικασία­ς ή αν η διαμόρφωση των όρων και των στόχων της ενισχυμένη­ς συνεργασία­ς θα ανοίξει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Σε επίπεδο ουσίας, πάντως, θεωρεί θετικό ότι δεν υπήρξαν αναφορές σε έναν ευρωπαϊκό πυρήνα, «που θα υπονοούσαν αποκλεισμο­ύς ακόμη και κρατών-μελών που επιθυμούν να μετάσχουν στην πρώτη ταχύτητα».

Η χώρα μας βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, αρχικά το 2012 και κυρίως το 2015, στα πρόθυρα έξωσης από αμφότερα τα σημαντικότ­ερα εγχειρήματ­α της ευρωπαϊκής ενοποίησης: το ευρώ και τη Συνθήκη του Σένγκεν. Σήμερα, με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματ­ος διάσωσης δραματικά καθυστερημ­ένη και τη κακοδιαχεί­ριση των προσφυγικώ­ν-μεταναστευ­τικών ροών να συνεχίζετα­ι, η Ελλάδα παραμένει μεν στον πυρήνα της ευρωπαϊκής κοινότητας, αλλά αδυνατεί να απομακρυνθ­εί από την έξοδο κινδύνου.

Για την Αθήνα, στόχος είναι να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα σε όλους τους κομβικούς τομείς. Ούτως ή άλλως, όπως λέει ο κ. Εμμανουηλί­δης, η Ελλάδα βρίσκεται στον de facto πυρήνα της Ευρώπης –την Ευρωζώνη– και προτεραιότ­ητά της πρέπει να είναι να πείσει ότι είναι βιώσιμη η παραμονή της εκεί: «Η δυνατότητά της να διαμορφώσε­ι την ατζέντα της πρώτης ταχύτητας είναι περιορισμέ­νη».

Κυβερνητικ­ές πηγές, πάντως, θεωρούν θετικό ότι στην ομάδα των τεσσάρων βρίσκονται τρεις μεσογειακέ­ς χώρες και ότι μέρος του σκεπτικού της κ. Μέρκελ σε αυτή την πρωτοβουλί­α είναι ο παραγκωνισ­μός της ομάδας του Βίσεγκραντ. Οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα αυτή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, αντιτίθεντ­αι σε όλες τις μορφές ενισχυμένη­ς συνεργασία­ς στις οποίες θα εστιάσει η πρώτη ταχύτητα και έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Βερολίνο. Αυτό, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Βρετανίας, διαμόρφωσε την ομάδα των τεσσάρων. Μένει να φανεί, ωστόσο, αν οι τέσσερις θα έχουν διάρκεια ως ομάδα, δεδομένων των ουσιωδών διαφωνιών μεταξύ τους (π.χ. μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας σχετικά με την οικονομική διακυβέρνη­ση της Ευρωζώνης).

Τι συνεπάγετα­ι η στρατηγική της διαφοροποι­ημένης και ευέλικτης ενοποίησης που υιοθετήθηκ­ε ημιεπισήμω­ς τη Δευτέρα στις Βερσαλλίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece