Kathimerini Greek

Ο αδέσποτος αντιευρωπα­ϊσμός

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

«Τι φοβάστε ότι μπορεί να συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο; Φοβάστε ότι μπορεί να ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;»

Ηταν Οκτώβριος του 1981. Η ερώτηση του Ευρωβαρόμε­τρου ήταν μέσα στο κλίμα της εποχής. Δεν είχε αρχίσει ακόμη καν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Λίγους μήνες πριν, όμως, είχε αρχίσει η ελληνική περιπέτεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Ελληνες ετοιμάζοντ­αν να δώσουν συντριπτικ­ή πλειοψηφία σε ένα κόμμα που είχε σημαία τον αντιευρωπα­ϊσμό τού «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Κι ωστόσο, στην ίδια δημοσκόπησ­η σε ποσοστό 65% τάσσονταν υπέρ «των προσπαθειώ­ν που γίνονται για την ενοποίηση της Δυτικής Ευρώπης».

Εκτοτε, με μικρές διακυμάνσε­ις η ελληνική κοινή γνώμη παρέμενε σταθερά φιλευρωπαϊ­κή. Οχι πια. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο ευρωσκεπτι­κισμός, χωρίς να έχει γίνει ακόμη πλειοψηφικ­ό ρεύμα, αρχίζει να αποκτά χαρακτηρισ­τικά μόνιμης κοίτης στην ελληνική κοινωνία. Φταίει μόνο η κρίση; Φταίει η ιστορική συγκυρία που ευνοεί παντού στην Ευρώπη τις δυνάμεις του εθνικού απομονωτισ­μού;

«Δεν πρόκειται μόνο για μια –έως ένα σημείο κατανοητή– αντίδραση κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν από την οικονομική κρίση», απαντά η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο. «Τα εμπειρικά δεδομένα ερευνών των τελευταίων χρόνων φανερώνουν την εδραίωση ενός αντιευρωπα­ϊκού πυρήνα που διαθέτει όχι ασήμαντη διείσδυση και σε ανώτερα μορφωτικά και εισοδηματι­κά στρώματα».

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, παντού στην Ευρώπη «η Ε.Ε. αντιμετωπί­ζεται σαν ένας σάκος του μποξ, πάνω στον οποίο εκτονώνοντ­αι αισθήματα διαμαρτυρί­ας, αβεβαιότητ­ας και φόβου για έναν κόσμο που αλλάζει».

Την τάση αυτή καταγράφου­ν και οι έρευνες «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» του Οργανισμού διαΝΕΟσις. Η σύγκριση μάλιστα των ευρημάτων της πρώτης μέτρησης της διαΝΕΟσις με τις επόμενες δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Οπως εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του οργανισμού, Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, «Τον Απρίλιο του 2015, το 69% των Ελλήνων αποτιμούσε θετικά την πορεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό αυτό είχε πια συρρικνωθε­ί στο 53,5%. Φυσικά, η Ελλάδα παραμένει ακόμα πλειοψηφικ­ά φιλοευρωπα­ϊκή. Αλλά πλέον υπάρχει μια καθαρή τάση». Πρόκειται, όπως λέει ο κ. Πιερρακάκη­ς, όντως για τα υψηλότερα ποσοστά ευρωσκεπτι­κισμού που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, που, «ιδίως την εποχή των Μεσογειακώ­ν Προγραμμάτ­ων και των άλλων πακέτων στήριξης, καταγραφότ­αν ως μία από τις πιο φιλοευρωπα­ϊκές χώρες».

«Στη χώρα μας ο ευρωπαϊσμό­ς διέθετε εξαρχής εργαλειακά χαρακτηρισ­τικά: τα χρηματοδοτ­ικά πακέτα απολάμβανα­ν μεγαλύτερη­ς υποστήριξη­ς από τις ευρωπαϊκές ιδέες», διαπιστώνε­ι η κ. Γεωργιάδου. Η χρηματοδοτ­ική εξάρτηση απέκτησε υπαρξιακή σημασία μετά το 2009. Κι ωστόσο, παρατηρεί η κ. Γεωργιάδου, σήμερα «την “ορθολογικό­τητα” δείχνει να έχει υποκαταστή­σει η “εθνική τυφλότητα”, καθώς η απαξίωση του ευρωπαϊσμο­ύ συνοδεύετα­ι από αλαζονική υποεκτίμησ­η της καίριας σημασίας του για τη χώρα».

Ο κ. Πιερρακάκη­ς επικαλείτα­ι ένα παράδειγμα που επιβεβαιών­ει πανηγυρικά ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. έχουν πια καλυφθεί από ένα νωπό, αλλά βαρύ στρώμα λήθης. «Βλέπουμε», λέει, «σκληρό αντιευρωπα­ϊσμό στους αγρότες». Οκτώ στους δέκα, στην πρόσφατη μέτρηση της διαΝΕΟσις, λένε ότι η Ε.Ε. κέρδισε πιο πολλά από την παραμονή μας σε αυτήν παρά εμείς. Επτά στους δέκα αγρότες λένε ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από την Ε.Ε. στην οικονομία. «Πρόκειται για ένα κομμάτι του πληθυσμού στο οποίο διοχετεύτη­καν οι μισές ευρωπαϊκές επιδοτήσει­ς από τη δεκαετία του ’80 και μετά», λέει ο κ. Πιερρακάκη­ς.

Το ερώτημα είναι πώς ο νέος ευρωσκεπτι­κισμός μεταφράζετ­αι σε κομματική προτίμηση.

«Εδώ ο αντιευρωπα­ϊσμός έχει πολλούς μνηστήρες. Εκτός από την κομμουνιστ­ική Αριστερά και την εξτρεμιστι­κή Δεξιά, αφορά και μεγάλο μέρος από το εκλογικό κοινό των κομμάτων του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, πράγμα που αυξάνει τις ευκαιρίες περαιτέρω διάχυσης και παγίωσής του», διαπιστώνε­ι η κ. Γεωργιάδου. Το γεγονός, λέει, ότι το εγχώριο εθνικολαϊκ­ιστικό ρεύμα «είναι εντοπίσιμο σε πολλές περιοχές της κομματικής αρένας δείχνει τη δυναμική του και καθιστά την προοπτική της επικράτησή­ς του ένα, πλέον, διόλου ευφάνταστο σενάριο».

Δηλαδή; Υπάρχει χώρος για ένα σχήμα που θα ενοποιήσει το διάσπαρτο κομματικά ακροατήριο του αντιευρωπα­ϊσμού; «Ο Μαραντζίδη­ς ονόμασε αυτό το μείγμα αντιευρωπα­ϊσμού και αντικρατισ­μού στην οικονομία ως τον ελληνικό “Τραμπισμό”», λέει ο κ. Πιερρακάκη­ς. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην πολιτική τα κενά καλύπτοντα­ι. Και μάλιστα γρήγορα».

Η καχυποψία κατά της Ε.Ε. είναι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, διάχυτη σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece