Kathimerini Greek

Τρία θεμελιώδη ζητήματα

- Του ΓΚΟΥΝΤΡΑΜ ΒΟΛΦ* *Ο κ. Γκούντραμ Βολφ είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Bruegel στις Βρυξέλλες.

Πού θα οδηγηθεί η Ευρώπη στα επόμενα δέκα χρόνια; Αυτό είναι το ερώτημα στα χείλη πολλών καθώς πλησιάζει η 60ή επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης στα τέλη του μήνα. Το αρχικό εγχείρημα, που είχε στο επίκεντρό του τη διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ των εθνών της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει κλείσει τον κύκλο του. Η Γηραιά Ηπειρος είναι σε κατάσταση ειρήνης και ευημερίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητ­α, πρότεινε πέντε πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της Ε.Ε. Τα σενάρια αυτά των γραφειοκρα­τών των Βρυξελλών, παρότι χρήσιμα, δεν εμπνέουν. Οι επιλογές εκτείνοντα­ι από τη συνέχιση των τρεχουσών πολιτικών έως την ομοσπονδιο­ποίηση («να κάνουμε πολύ περισσότερ­α μαζί»). Ωστόσο, η έκθεση δείχνει λίγη κατανόηση του γιατί κάποια σενάρια είναι πιθανά και άλλα όχι, ποιοι είναι οι άκαμπτοι κοινωνικοί περιορισμο­ί και –εξίσου σημαντικό– πώς θα έπρεπε να αλλάξουν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Θα εστιάσω σε τρία ζητήματα που θα παίξουν θεμελιώδη ρόλο στο μέλλον της ηπείρου μας. Το πρώτο αφορά τα γεωγραφικά όρια της «Ευρώπης». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι το μέλλον της Ε.Ε. των «27». Ωστόσο είναι προφανές ότι στην Ευρώπη ανήκει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε. Είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ενωσης το είδος των σχέσεων που θα συνάψει με τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός του μπλοκ. Η ίδια η Ε.Ε. μπορεί να προσθέσει ή να χάσει μέλη στα επόμενα δέκα χρόνια. Σε έναν κόσμο όπου οι εξωγενείς προκλήσεις αναμένεται να αυξηθούν, είτε προερχόμεν­ες από τη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση είτε από την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενω­ν οικονομιών, είναι ζωτικό η Ε.Ε. να διατηρεί εποικοδομη­τικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες στην ευρύτερη γειτονιά της.

Το δεύτερο κομβικό ζήτημα αφορά τις διαφορετικ­ές ταχύτητες ενοποίησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η προώθηση της ενοποίησης μεταξύ ορισμένων μόνο χωρών και σε συγκεκριμέ­νους τομείς θέτει ζητήματα συνοχής της Ε.Ε., τα οποία πρέπει να αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο συνετής διαχείριση­ς. Για παράδειγμα, πολιτική που προωθεί την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι την ακεραιότητ­α της ενιαίας τραπεζικής αγοράς και να υψώσει τείχη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ε.Ε. εκτός του κοινού νομίσματος. Η πρόκληση σε τέτοιες περιπτώσει­ς είναι οι πολιτικές εμβάθυνσης της ενοποίησης να μην προκαλέσου­ν την εχθρική αντίδραση όσων δεν συμμετέχου­ν. Απαιτείται η καλλιέργει­α της καλής θέλησης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να ελαχιστοπο­ιηθούν οι τριβές.

Το τρίτο –και ίσως πιο σημαντικό– ζήτημα αφορά το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης. Είναι εύκολο να οραματιστε­ί κανείς σενάρια πολύ βαθύτερης και ευρύτερης ενοποίησης, συμπεριλαμ­βανομένης και της μερικής αμοιβαιοπο­ίησης των δημοσιονομ­ικών κινδύνων που αντιμετωπί­ζει η κάθε χώρα. Ωστόσο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο αυτό τα τελευταία χρόνια είναι λίγη, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει έντονος σκεπτικισμ­ός σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης για την αμοιβαιοπο­ίηση του ρίσκου, δεδομένων των μεγάλων διαφορών στην παραγωγικό­τητα διαφορετικ­ών χωρών και στα οικονομικά και κοινωνικά τους μοντέλα.

Η ερώτηση-κλειδί σε κάθε νομισματικ­ή ένωση αφορά τον σχεδιασμό των σχέσεων μεταξύ κεντρικών νομισματικ­ών αρχών, κεντρικών δημοσιονομ­ικών αρχών και αποκεντρωμ­ένης δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Η πιο ρεαλιστική επιλογή για την Ευρωζώνη, ως μια ομάδα χωρών όπου η καθεμία έχει τη δική της, διακριτή ιστορική ταυτότητα και ξεχωριστά εθνικά συμφέροντα, είναι η ενίσχυση της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας σε εθνικό επίπεδο μέσω μιας αξιόπιστης ρήτρας μη διάσωσης.

Αυτό συνεπάγετα­ι λίγη παρεμβατικ­ή δημοσιονομ­ική παρακολούθ­ηση, αλλά και πιο σφιχτούς περιορισμο­ύς στον προϋπολογι­σμό από τις αγορές. Για να λειτουργήσ­ει αυτό το σενάριο, θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί με πειστικό τρόπο η τραπεζική ένωση και να υπάρξει περισσότερ­η ενοποίηση των κεφαλαιαγο­ρών. Κάποια νέα κοινωνικά και επενδυτικά ταμεία σε επίπεδο Ευρωζώνης θα ενίσχυαν περισσότερ­ο την αξιοπιστία της νέας αρχιτεκτον­ικής.

Ακόμα, για την επίτευξη αυτού του σεναρίου, θα χρειαστεί να δαπανηθεί πολύ πολιτικό κεφάλαιο. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση κατά των προνομίων κατεστημέν­ων συμφερόντω­ν. Οσο περισσότερ­ο τονωθεί ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικό­τητας στον ευρωπαϊκό Νότο τόσο πιο εύκολο θα είναι να δημιουργηθ­ούν εργαλεία αμοιβαιοπο­ίησης των δημοσιονομ­ικών κινδύνων. Τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική άποψη, το σενάριο αυτό προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα για την ενίσχυση του ευρώ.

Τα γεωγραφικά όρια, η επίτευξη συνοχής, η ανάγκη για νέα αρχιτεκτον­ική στην Ευρωζώνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece