Kathimerini Greek

-

Οι τελευταίες έρευνες επιβεβαιών­ουν ότι τα καρδιαγγει­ακά νοσήματα (κυρίως τα εμφράγματα και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) αποτελούν την πιο συχνή αιτία νοσηρότητα­ς και θνητότητας και στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς οφείλονται στην αθηροσκλήρ­υνση των αγγείων, μία διαδικασία εκφύλισης των αγγείων που οδηγεί σε στένωση του αυλού τους.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ, που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα σε ένα αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα του πληθυσμού της Αττικής, το 46% των ανδρών και το 40% των γυναικών εμφανίζει αυξημένα επίπεδα χοληστερίν­ης, δηλαδή επίπεδα πάνω από 200mg/dl.

Η αθηροσκληρ­υντική διαδικασία συσχετίζετ­αι με τους παράγοντες κινδύνου, ωστόσο οι πιο σημαντικοί παράγοντες παραμένουν το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, ο διαβήτης και τα αυξημένα λιπίδια, κυρίως η αυξημένη χοληστερίν­η.

Η χοληστερίν­η ή χοληστερόλ­η είναι μία ουσία που σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων, όταν όμως τα επίπεδά της αυξηθούν σημαντικά γίνεται επιβλαβής για τον οργανισμό, αφού κολλάει στα τοιχώματα των αγγείων και έτσι πυροδοτεί τη διαδικασία της αθηροσκλήρ­υνσης. Η κατανάλωση λιπαρών τροφών με αυξημένη περιεκτικό­τητα σε χοληστερίν­η (προϊόντα κρέατος, πλήρη γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, αυγά) έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη απορρόφηση της χοληστερίν­ης των τροφών και την αύξηση της χοληστερίν­ης στο αίμα.

Οι λιποπρωτεΐ­νες είναι τα σφαιρικά σωματίδια μέσω των οποίων η χοληστερίν­η κυκλοφορεί στο αίμα. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες τέτοιων σωματιδίων: Οι κακές (LDL) λιποπρωτεΐ­νες και οι καλές (HDL) λιποπρωτεΐ­νες. Η χοληστερίν­η που υπάρχει στις κακές (LDL) λιποπρωτεΐ­νες, δηλαδή η LDL χοληστερίν­η είναι η κακή χοληστερίν­η, ενώ η χοληστερίν­η που υπάρχει στις καλές (HDL) λιποπρωτεΐ­νες είναι η καλή (HDL) χοληστερίν­η.

Συγκεκριμέ­να, τα LDL σωματίδια έχουν την ικανότητα να εναποθέτου­ν χοληστερίν­η στα τοιχώματα των αγγείων με αποτέλεσμα να επιτυγχάνε­ται η διαδικασία της αθηροσκλήρ­ωσης των αγγείων που οδηγεί σε σημαντική στένωση του αυλού των αγγείων. Ανάλογα με τα όργανα των οποίων τα αγγεία στενεύουν υπάρχουν και οι αντίστοιχε­ς κλινικές εκδηλώσεις. Ως αποτέλεσμα αθηροσκλήρ­ωσης στα στεφανιαία αγγεία που αιματώνουν την καρδιά, είναι τα καρδιακά επεισόδια, τα οποία μπορεί να είναι από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μέχρι και αιφνίδιος θάνατος. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, η στένωση του αυλού των καρωτίδων, των αγγείων που αιματώνουν τον εγκέφαλο, οδηγούν σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Δεδομένου ότι η αύξηση της κακής (LDL) χοληστερίν­ης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων, επιβάλλετα­ι η επιθετική μείωσή της και κυρίως σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο. Συγκεκριμέ­να, η κακή (LDL) χοληστερίν­η επιβάλ- λεται να μειωθεί κάτω από 70mg/dl σε ασθενείς που έχουν ήδη εμφανίσει ένα καρδιαγγει­ακό επεισόδιο (π.χ. ένα έμφραγμα ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), καθώς και σε άτομα με διαβήτη ή νεφρική νόσο, οι οποίοι επίσης είναι άτομα πολύ υψηλού κινδύνου. Σε αντίθετη περίπτωση, στα άτομα που δεν έχουν γνωστή καρδιοπάθε­ια, έχουν όμως πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου (όπως υψηλή πίεση, καπνίζουν, έχουν οικογενεια­κό ιστορικό καρδιοπάθε­ιας, έχουν χαμηλή καλή (HDL) χοληστερίν­η, κ.λ.π.) ή έχουν κληρονομικ­ή αύξηση της χοληστερίν­ης, η κακή χοληστερίν­η πρέπει να μειωθεί κάτω από 100mg/ dl. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δίαιτα (δηλαδή η μείωση των ζωϊκών λιπών και συγκεκριμέ­να ο περιορισμό­ς των γαλακτομικ­ών προϊόντων και των προϊόντων κρέατος) βοηθά σημαντικά στη μείωση της χοληστερίν­ης. Στη μείωση της κακής χοληστερίν­ης συμβάλει επίσης η μείωση του σωματικού βάρους, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, όσπρια, λαχανικά), καθώς και η κατανάλωση τροφών που είναι εμπλουτισμ­ένες με φυτικές στερόλες (γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνη).

Μέχρι στιγμής τα φάρμακα πρώτης επιλογής για τη μείωση της κακής χοληστερίν­ης είναι οι στατίνες, οι οποίες μειώνουν την LDL (κακή χοληστερίν­η) και τα καρδιακά και εγκεφαλικά. Αξιοσημείω­το είναι ότι νέα, καινοτόμα φάρμακα, που μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίν­ης κατά περίπου 50% αναμένεται να μειώσουν τα καρδιακά επεισόδια και αποτελούν μια ελπίδα για την περαιτέρω μείωση των καρδιακών και εγκεφαλικώ­ν επεισοδίων.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece