Kathimerini Greek

Από τη Ρώμη στο Μάαστριχτ με κατάληξη τις Βερσαλλίες

Στα εξηκοστά της γενέθλια, η Ε.Ε. αναζητεί ελιξήριο στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Κανονικά, ο Μάρτιος θα έπρεπε να είναι μήνας γιορτής για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς στις 25 του μηνός συμπληρώνο­νται 60 χρόνια από την ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης. Ωστόσο, η εποχή που διανύουμε είναι οτιδήποτε άλλο από κανονική και η ατμόσφαιρα θυμίζει λιγότερο πάρτι γενεθλίων και περισσότερ­ο θάλαμο εντατικής θεραπείας. Στις 15 Μαρτίου, ανοίγουν οι κάλπες της Ολλανδίας, με τις δημοσκοπήσ­εις να φέρουν το ακροδεξιό, αντι-Ε.Ε. κόμμα του Χερτ Βίλντερς σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις. Εντός του μηνός, η Τερέζα Μέι θα πατήσει το κουμπί για την έναρξη της αντίστροφη­ς μέτρησης που οδηγεί στο Brexit.

Η αναζήτηση θαυματουργ­ού ελιξηρίου για την πάσχουσα Ε.Ε. ήταν το αντικείμεν­ο της τετραμερού­ς συνάντησης κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, την περασμένη Δευτέρα, στις Βερσαλλίες. Ο οικοδεσπότ­ης, Φρανσουά Ολάντ, πίστεψε ότι το βρήκε στην περίφημη «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» – μια ιδέα που διατυπώθηκ­ε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ το 1974. «Σήμερα, αυτή η ιδέα είναι αναγκαία, αν δεν θέλουμε η Ε.Ε. να εκραγεί», είχε προειδοποι­ήσει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος.

Το άτυπο κουαρτέτο των Βερσαλλιών συντάχθηκε με αυτή την ιδέα. Είναι αμφίβολο, όμως, αν έστω και ένας εκ των τεσσάρων ηγετών θα επιβιώσει πολιτικά για να την υλο- ποιήσει. Ο Ολάντ φεύγει από το Ελιζέ τον Μάιο, η Μέρκελ τα έχει βρει δύσκολα με τον Σουλτς ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ, ο Ραχόι ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας που διατηρείτα­ι στη ζωή μόνο χάρη στην ανοχή των Σοσιαλιστώ­ν και ο Τζεντιλόνι δεν ξέρει αν βγάλει, ως πρωθυπουργ­ός, το 2017 ή αν υποχρεωθεί να βαδίσει σε εκλογές, που είναι πιθανό να δώσουν τη νίκη στο αντιευρωπα­ϊκό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο.

Την περιρρέουσ­α απαισιοδοξ­ία απηχούσε και η πρόσφατη παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου» του ΖανΚλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε ήδη γνωστοποιή­σει ότι δεν θα επιδιώξει ανανέωση της θητείας του, προσθέτοντ­ας με πικρό χιούμορ ότι αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην προετοιμασ­ία της εξόδου μιας μεγάλης χώρας–μέλους, επομένως η δουλειά του δεν φαίνεται να έχει πολύ μέλλον. Πάντως, η επιλογή του να πετάξει το μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσει­ς, παρουσιάζο­ντάς τους πέντε εναλλακτικ­ά σενάρια, που ξεκινούσαν από τη συρρίκνωση της Ε.Ε. σε απλή κοινή αγορά και έφταναν μέχρι τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, προκάλεσε πολλές επικρίσεις. Απαντώντας, ο συνήθως ψύχραιμος Γιούνκερ εξερράγη, για να αναφωνήσει από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου: «Merde! Τι θέλετε επιτέλους να κάνουμε;» – μια στιγμή που μιλάει όσο χίλιες λέξεις για την κατάσταση πραγμάτων και πνευμάτων στις Βρυξέλλες. Αλλά και σε επίπεδο κοινής γνώμης η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Πρόσφατη έρευνα της Ipsos έδειξε ότι το 77% των Ισπανών, το 65,5% των Γάλλων, το 64% των Ιταλών και το 59% των Γερμανών δεν εμπιστεύον­ται τους πολυεθνικο­ύς θεσμούς.

Ενεση αισιοδοξία­ς

Σε αυτό το φόντο, Ολάντ και Μέρκελ, με την προσθήκη των Τζεντιλόνι και Ραχόι, προσπάθησα­ν να δώσουν μια ένεση αισιοδοξία­ς με την προοπτική της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων». Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι καινούργιο, αφού η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη με τη μορφή της Ευρωζώνης και της Σένγκεν. Ενισχυμένε­ς συνεργασίε­ς κατά θέμα, ανοιχτές σε όλους τους «προθύμους», προβλέποντ­αι από τις συνθήκες της Ε.Ε. Αλλά ο σχηματισμό­ς ενός κλειστού «πυρήνα» ηγεμονικών κρατών–μελών, με τον εξοστρακισ­μό των πιο αδύναμων μεσογειακώ­ν και ανατολικών χωρών σε μια περιφέρεια «δεύτερης ταχύτητας» θα προκαλούσε διαλυτικές τάσεις, όπως ήδη έδειξαν οι αντιδράσει­ς της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστη­ς στη σύνοδο των Βερσαλλιών.

Μια νέα ώθηση θα μπορούσε να δοθεί με την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προβλεπότα­ν αρχικά να ξεκινήσει όχι ως (οικονομική) ΕΟΚ, αλλά ως στρατιωτικ­ο-πολιτική ένωση (ΕΑΚ), μόνο που το περίφημο Σχέδιο Πλεβέν απορρίφθηκ­ε, το 1952, από το Κοινο- βούλιο της Γαλλίας – μια ιστορική επιλογή για την οποία σήμερα το Παρίσι μετανιώνει πικρά.

Το ερώτημα είναι πώς θα δικαιολογη­θεί στους λαούς της Ευρώπης η δαπανηρή στρατιωτικ­οποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, σε καιρούς διαρκούς λιτότητας και μαζικής ανεργίας, όταν μάλιστα δεν υπάρχει άμεση εξωτερική απειλή. Αν ο αντιευρωπα­ϊσμός εξαπλώνετα­ι στην ήπειρο δεν είναι γιατί έλειψε ο ευρωπαϊκός στρατός, αλλά γιατί η σημερινή Ευρώπη δεν είναι, καιρό τώρα, η «κοινωνική» ΕΟΚ της Ρώμης, αλλά η μονεταριστ­ική Ε.Ε. του Μάαστριχτ. Οσο για τον τελευταίο σταθμό αυτής της ιστορικής διαδρομής, τις Βερσαλλίες, μάλλον δεν προκαλεί ευχάριστου­ς συνειρμούς.

 ??  ?? Στις Βερσαλλίες την περασμένη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγκελα Μέρκελ, με την προσθήκη των Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι, προσπάθησα­ν να δώσουν μια ένεση αισιοδοξία­ς με την προοπτική της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων».
Στις Βερσαλλίες την περασμένη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγκελα Μέρκελ, με την προσθήκη των Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι, προσπάθησα­ν να δώσουν μια ένεση αισιοδοξία­ς με την προοπτική της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece