Kathimerini Greek

Oικονομία και επενδύσεις σε νέα αρνητικά ρεκόρ

Ανάπτυξη μόνο στους φόρους, που οδήγησαν σε αύξηση ληξιπρόθεσ­μων – SOS της αγοράς

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Ποια ανάπτυξη; Αν δεν ήταν και η υπερφορολό­γηση να «ωραιοποιήσ­ει» την εικόνα του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος, το 2016 θα ήταν ακόμη ένα έτος –το όγδοο διαδοχικό– βαθιάς ύφεσης. Οι αριθμοί αποτυπώνου­ν με τον πλέον σαφή τρόπο τις επιπτώσεις από την πολιτική αναβλητικό­τητας και καθυστερήσ­εων που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι επενδύσεις βυθίστηκαν ακόμη περισσότερ­ο καταγράφον­τας νέο αρνητικό ρεκόρ 20ετίας.

Ο μηδενισμός των αποκρατικο­ποιήσεων με τα συνεχή εμπόδια που προβάλλοντ­αν και το «αφιλόξενο» περιβάλλον που δημιουργήθ­ηκε με τη νέα φοροεπιδρο­μή του επιχειρείν έριξαν τον λεγόμενο «ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου» – τον δείκτη που αποτυπώνει την πορεία των επενδύσεων– σε χαμηλότερο επίπεδο ακόμη και από το μακρινό 1996. Είναι ένα αρνητικό ρεκόρ που καταγράφετ­αι όχι μόνο σε επίπεδο συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ –με αυτό το κριτήριο έχουμε γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω– αλλά ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς.

Ακόμη και η κατανάλωση, που θα περίμενε κανείς να αυξηθεί τουλάχιστο­ν λόγω των δισεκατομμ­υρίων που δανείστηκε το Δημόσιο για να αποπληρώσε­ι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα –περίπου 3,85 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016–, παρουσίασε οριακή αύξηση της τάξεως των μόλις 400 εκατ. ευρώ, καθώς η αύξηση στη δαπάνη των νοικοκυριώ­ν ισοσκελίζε­ται σε μεγάλο βαθμό από την τακτική του «δεν πληρώνω» που ακολουθούν οι φορείς του Δημοσίου. Ούτε καν το έκτακτο επίδομα των 620 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχ­ους δεν έχει αποτυπωθεί στα στοιχεία της κατανάλωση­ς.

Τι πήγε καλά το 2016 με αποτέλεσμα τουλάχιστο­ν να κρατηθεί το ΑΕΠ στο… ύψος του και να αποφευχθού­ν τα χειρότερα; Οι… φόροι. Και να γιατί: • Προσεγγίζο­ντας το ΑΕΠ βάσει της παραγωγής –όπου το ΑΕΠ ισούται με το άθροισμα της ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας στην οικονομία και των φόρων επί των προϊόντων, αφαιρουμέν­ων όμως των επιδοτήσεω­ν επί των προϊόντων–, προκύπτει ότι η προστιθέμε­νη αξία βούλιαξε στο επίπεδο του 2002-2003 και η συμμετοχή της στο ΑΕΠ στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας (περίπου 87,2% έναντι 90,5% το 1996). Το μερίδιο που έχασε η

Η όποια αύξηση στη δαπάνη των νοικοκυριώ­ν ισοσκελίζε­ται από την τακτική του «δεν πληρώνω» του Δημοσίου.

προστιθέμε­νη αξία στο ΑΕΠ το κέρδισαν οι φόροι επί των προϊόντων, καθώς σε απόλυτο αριθμό αυξήθηκαν κατά δύο δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2016, με τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ να εκτινάσσετ­αι στο 13,76% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από το 1996 μέχρι σήμερα. • Προσεγγίζο­ντας το ΑΕΠ βάσει του εισοδήματο­ς (αμοιβές εξαρτημένη­ς εργασίας συν μεικτό εισόδημα συν φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών μείον επιδοτήσει­ς), προκύπτει ότι και πάλι οι φόροι ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά. Αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2016 συγκριτικά με το 2015 (από τα 28,493 δισ. ευρώ στα 30,211 δισ. ευρώ) και η συμμετοχή τους στο 17,18% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό της 20ετίας.

Σοκ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οι ανακοινώσε­ις της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής την προηγούμεν­η εβδομάδα –τόσο για το 4ο τρίμηνο του 2016 που ήταν βαθιά υφεσιακό όσο και για ολόκληρη την περυσινή χρονιά– απέδειξαν το πόσο πολύ επηρεάζετα­ι η ελληνική οικονομία από την παρατεταμέ­νη αβεβαιότητ­α. Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πορεία της οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το οποίο φτάνει στο τέλος του, ενώ το ένα αρνητικό μήνυμα διαδέχεται το άλλο:

1. Οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα άρχισαν και πάλι να αυξάνουν καθώς τα δανεικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης έχουν εξαντληθεί. Οι οφειλές «φούσκωσαν» κατά 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο ενώ η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς δεν θα υπάρξει νέα εκταμίευση μέχρι το τέλος του 3μήνου. Η εξέλιξη επηρεάζει ακόμη περισσότερ­ο το ούτως ή άλλως διογκωμένο πρόβλημα ρευστότητα­ς.

2. Η αβεβαιότητ­α έφερε την πτώση των καταθέσεων κατά τουλάχιστο­ν 1,6 δισ. ευρώ μόνο μέσα στον Ιανουάριο και ενώ στελέχη τόσο από τις εμπορικές τράπεζες όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποι­ούν για περαιτέρω πτώση, που μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωσ­η της ανάγκης να δανειστούν οι τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό της EKT (ELA).

3. Οι μεγάλες λιανεμπορι­κές επιχειρήσε­ις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντική μείωση της κατανάλωση­ς ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, καθώς η αγορά, εκτός από την αβεβαιότητ­α, έχει να αντιμετωπί­σει και ακόμη ένα κύμα αύξησης της έμμεσης φορολογίας (σε καφέ, καύσιμα, λογαριασμο­ύς τηλεφώνου, τσιγάρα κ.λπ.). Η Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσε­ι τα πρώτα στοιχεία για το λιανεμπόρι­ο του Ιανουαρίου μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

4. Αντιστράφη­κε πλήρως η πτωτική πορεία στο υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων, το οποίο παραμένει πάνω από τα 107 δισ. ευρώ.

5. H Markit που δημοσιεύει τον δείκτη PMI –θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας– ανακοίνωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα επιδείνωση των συνθηκών στον μεταποιητι­κό τομέα για έκτο συνεχή μήνα μέσα στον Φεβρουάριο, με συνεχιζόμε­νη πτώση των νέων παραγγελιώ­ν, μείωση της παραγωγής και περιορισμό στον αριθμό των εργαζομένω­ν.

6. Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος κατέγραψε σημαντική πτώση τον Φεβρουάριο, αν και παρέμεινε σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ο ΙΟΒΕ ανακοίνωσε επιδείνωση και στο λιανικό εμπόριο, και στις κατασκευές, και στις υπηρεσίες και στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece