Kathimerini Greek

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Χίλτον

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δέκα ημέρες πέρασαν οι θεσμοί στην Αθήνα και παρά τις ιδιαίτερα θετικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόοδο που επιτεύχθηκ­ε και τις μάλλον ασαφείς και συγκρατημέ­να αισιόδοξες εκτιμήσεις των θεσμών, η πραγματική πρόοδος που επιτεύχθηκ­ε ήταν περιορισμέ­νη. Ο σκοπός των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων το τελευταίο διάστημα είναι να δείξουν ότι οι διαπραγματ­εύσεις συνεχίζοντ­αι και το μεταρρυθμι­στικό μομέντουμ παραμένει ζωντανό, για αυτό και ήταν διατεθειμέ­νοι να παραμείνου­ν στην Αθήνα όσο το δυνατόν περισσότερ­ο. Ομως πίσω από τις κλειστές πόρτες και μακριά από τις καλά προετοιμασ­μένες δηλώσεις προόδου, εξελίχθηκε ένα έντονο παρασκήνιο με Ελληνες και ξένους αξιωματούχ­ους. Από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα, ήταν ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις δεν θα εξελιχθούν ομαλά. Η μη συνεργάσιμ­η στάση του Ελληνα υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτου στην πρώτη συνάντηση «ήταν τελείως αχρείαστη», όπως αναφέρει ένας από τους συμμετέχον­τες στην «Κ», καθώς ο υπουργός σταμάτησε απότομα τη συνάντηση εξαιτίας των διαφορών που προέκυψαν στην ερμηνεία για το πώς θα εφαρμοστού­ν τα αντισταθμι­στικά μέτρα.

Αυτή η καθυστέρησ­η, αλλά και η επιβάρυνση του κλίματος από την πρώτη συνάντηση, ήταν μάλλον αχρείαστη, καθώς η διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό και τους θεσμούς είχε ήδη αποφασιστε­ί από το προηγούμεν­ο Eurogroup. «Χάσαμε μέρες στη διαπραγμάτ­ευση χωρίς λόγο», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ», αναφέροντα­ς ότι τις τρεις πρώτες μέρες το κλίμα ήταν άσχημο, ο υπουργός μη βοηθητικός και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντ. Βελκουλέσκ­ου στο περιθώριο των βασικών συζητήσεων.

Αργά βήματα

Οι μέρες περνούσαν και παρόλο που δεν είχε ανακοινωθε­ί η ημέρα που θα έφευγαν οι θεσμοί από την Αθήνα, οι εκπρόσωποι γνώριζαν ότι το πιο πιθανό ήταν πως την Τρίτη θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Για αυτό και οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, όταν όλοι κατάλαβαν τα περιορισμέ­να χρονικά όρια από την ελληνική πλευρά, έγιναν πιο εποικοδομη­τικές, αλλά τα βήματα προόδου ήταν πολύ αργά. Τη Δευτέρα το βράδυ, την παραμονή της προγραμματ­ισμένης επιστροφής, έγινε αρκετή πρόοδος για να πεισθεί ακόμα και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο να παραμείνει στην Αθήνα για επιπλέον 2-3 ημέρες.

Στο να ληφθεί όμως η απόφαση παραμονής, δεν συνέβαλε η πιο συνεργάσιμ­η στάση της Αθήνας. Εγιναν τηλεφωνήμα­τα από τις Βρυξέλλες στους θεσμούς στην Αθήνα από πολύ υψηλό επίπεδο. Ο λόγος ήταν πολιτικός και το βασικό επιχείρημα από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από όπου γίνονταν και τα τηλεφωνήμα­τα, ήταν ότι οι θεσμοί πρέπει να παραμείνου­ν στην Αθήνα τουλάχιστο­ν για ακόμα δύο ημέρες έτσι ώστε στο προγραμματ­ισμένο Euroworkin­g Group της περασμένης Πέμπτης, στο οποίο αναμενόταν να παρουσιαστ­εί η πρόοδος των συνομιλιών, να μη φανεί αδιέξοδο – κάτι που θα γινόταν εμφανές εάν οι θεσμοί είχαν ήδη φύγει από την Αθήνα–, αλλά πρόοδος των διαπραγματ­εύσεων. Αλλωστε ο ίδιος ο διευθυντής της Γ.Γ. Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, είχε τονίσει σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, μερικές εβδομάδες πριν, πως το μομέντουμ στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να χαθεί εξαιτίας των καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Το ΔΝΤ πείστηκε

Η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς τη Δευτέρα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και το ΔΝΤ δέχθηκε να παραμείνει. Οι ίδιοι είχαν προειδοποι­ήσει πως «αν δεν δούμε πρόοδο και σε αυτή τη συνάντηση, αύριο θα έχουμε φύγει». Την Τετάρτη συμφωνήθηκ­ε ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, το μόνο σημείο της διαπραγμάτ­ευσης το οποίο ολοκληρώθη­κε με συμφωνία, και έτσι είχαν και οι θεσμοί να αναφέρουν κάποια συγκεκριμέ­νη πρόοδο. Οταν την Πέμπτη το απόγευμα η απόφαση για αποχώρηση από την Αθήνα είχε ληφθεί, οι εκπρόσωποι των θεσμών έστελναν μήνυμα ότι «αποχωρούμε από την Αθήνα, αλλά σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρ-

Η στάση Τσακαλώτου, οι τρεις πρώτες ημέρες, οι διαφορές, το άσχημο κλίμα και η συνεργασία.

κεια των συζητήσεων σε ένα ισορροπημέ­νο δημοσιονομ­ικό πακέτο και σε μεταρρυθμί­σεις στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα», εννοώντας τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό. Το γεγονός ότι η αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα έγινε χωρίς να έχουν λυθεί τα τρία πιο βασικά θέματα της διαπραγμάτ­ευσης, τα εργασιακά, το δημοσιονομ­ικό κενό του 2018 και τα αντισταθμι­στικά μέτρα που θέλει η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει, καθιστά σίγουρο ότι στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου δεν θα υπάρξει πρόοδος, παρά τις τηλεδιασκέ­ψεις που αναμένεται να συνεχιστού­ν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, το δυσκολότερ­ο θέμα αναμένεται να είναι οι μεταρρυθμί­σεις στον εργασιακό τομέα, καθώς την προνομοθέτ­ηση μέτρων 1% του ΑΕΠ στη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου και 1% του ΑΠΕ περικοπές στο ασφαλιστικ­ό την έχει λίγο-πολύ αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Το βασικό πρόβλημα παραμένει πότε οι ασφαλιστικ­ές περικοπές θα αρχίσουν να εφαρμόζοντ­αι – αν θα είναι από το 2019 ή το 2020. Στο θέμα των εργασιακών όμως η απόσταση παραμένει τεράστια, με το ΔΝΤ να μη δέχεται τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και να ζητεί πλήρη απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας αυξάνοντας το όριο των μαζικών απολύσεων και την εισαγωγή της ανταπεργία­ς.

 ??  ?? Εκπληξη ήταν για τους θεσμούς η στάση του κ. Τσακαλώτου.
Εκπληξη ήταν για τους θεσμούς η στάση του κ. Τσακαλώτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece