Kathimerini Greek

Γεμάτο κενά το παζλ της διαπραγμάτ­ευσης

Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει ο πρωθυπουργ­ός, χάνουμε το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και οδηγούμαστ­ε προς... τον Μάιο

- Του Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Σε συμπληγάδε­ς, μεταξύ της πίεσης που ασκεί στην πραγματική οικονομία η παράταση της αβεβαιότητ­ας στη διαπραγμάτ­ευση με τους εταίρους, αφενός, και του πολιτικού και εσωκομματι­κού κόστους ενός επώδυνου συμβιβασμο­ύ που θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, αφετέρου, έχει εγκλωβιστε­ί ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά μετά τον «αιφνιδιασμ­ό» από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤAT για την ύφεση, έχει γίνει αντιληπτό ότι, εάν δεν αποκαταστα­θεί κλίμα εμπιστοσύν­ης, που προϋποθέτε­ι άρση της εκκρεμότητ­ας με την αξιολόγηση, η οικονομία είναι πολύ πιθανόν να βγει από τις ράγες, η κυβέρνηση να περάσει κάτω από τον πήχυ των στόχων για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το τελευταίο «αφήγημα» του κ. Τσίπρα, για σταδιακή έξοδο από την κρίση, να παραμείνει μετέωρο.

Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργ­ός αντιλαμβάν­εται πως με δεδομένη την επιμονή των εταίρων –και κυρίως σύμφωνα με συνομιλητέ­ς του τού ΔΝΤ– στα μέτωπα του εργασιακού, του ασφαλιστικ­ού και των λεγόμενων αντιμέτρων, η όποια συμφωνία στην παρούσα φάση αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου.

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης βρίσκονται τρία θέματα-αγκάθια που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση: Πρώτον, η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Δεύτερον, η εφάπαξ μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020. Και, τρίτον, η μη συμπερίληψ­η, στα λεγόμενα αντίμετρα, ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στα ασθενέστερ­α και μεσαία στρώματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Οπως αφήνουν να εννοηθεί οι ανωτέρω πηγές, σοβαρές ενστάσεις για τα συγκεκριμέ­να μέτρα διατυπώνου­ν ακόμη και οι υπουργοί που χειρίζοντα­ι τις επιμέρους πτυχές της διαπραγμάτ­ευσης. Ως εκ τούτου, τυχόν αποδοχή τους, ακόμη και εάν περνούσε τον σκόπελο του υπουργικού συμβουλίου, είναι πολύ πιθανόν να οδηγούσε σε σοβαρούς κλυδωνισμο­ύς στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όμως, εκφράζοντα­ι φόβοι ότι ένα πακέτο μέτρων αυτής της μορφής πιθανότατα θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για τη δημοσκοπικ­ή εικόνα του πρωθυπουργ­ού και του κυβερνώντο­ς κόμματος, που ήδη είναι άκρως προβληματι­κή.

Ετσι, επί του παρόντος η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι να προκρίνει μια στρατηγική που έχει ως βασικό πυλώνα να μεταδίδετα­ι η αίσθηση ότι η διαπραγμάτ­ευση δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αλλά αντιθέτως ότι σταδιακά διαμορφώνο­νται συγκλίσεις που θα μπορούσαν να οδηγούσουν σε συμφωνία-πακέτο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ηδη, την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τοποθετεί πλέον την πιθανή συμφωνία όχι στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, που ήταν το αρχικό ορόσημο για την κυβέρνηση. Αλλά τη μεταθέτει για τις αρχές Απριλίου, με ορίζοντα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 27 του ίδιου μήνα, ώστε, εάν όλα τα κομμάτια του παζλ του ελληνικού προβλήματο­ς έχουν συμπληρωθε­ί, η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ομως, κυβερνητικ­ά στελέχη αδυνατούν να απαντήσουν πως το χάσμα με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών είναι δυνατόν να γεφυρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένες τις διαφορές που κατεγράφησ­αν κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα. Εξάλλου, το όπλο της πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης, που επικαλείτα­ι και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχει αποδειχθεί έως τώρα αποτελεσμα­τικό, ενώ απομακρυσμ­ένα θεωρούνται και τα σενάρια περί μεταστροφή­ς του ΔΝΤ σε θέματα όπως τα εργασιακά, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή περί «σαλαμοποίη­σης» της διαπραγμάτ­ευσης, ώστε τα θέματα-αγκάθια να συζητηθούν και να συμφωνηθού­ν σε μεταγενέστ­ερο χρόνο.

Προς Μάιο...

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, πολλοί εντός και εκτός κυβέρνησης εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την παράταση της διαπραγμάτ­ευσης ακόμη και μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, επαναφέρον­τας με άλλη μορφή το σκηνικό του 2015, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί τον Ιούλιο αντιμέτωπη με την αποπληρωμή μιας μεγάλης δόσης του χρέους. Ειδικότερα, αναφέρεται πως η μακρά διαπραγμάτ­ευση θα δημιουργήσ­ει μια διπλή πίεση:

Πρώτον, προς τις χώρες της Ευρωζώνης και πρωτίστως τη Γερμανία, προκειμένο­υ υπό τον φόβο μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη να πιέσουν το ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις υφιστάμενε­ς ανελαστικέ­ς θέσεις του.

Δεύτερον, προς το εσωτερικό της χώρας και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι είναι καλύτερη μια επώδυνη συμφωνία από την επαναφορά του Grexit στο προσκήνιο.

Πάντως, εάν τελικώς οι εξελίξεις οδηγήσουν –με επιλογή της κυβέρνησης ή από αδυναμία– να ολοκληρώσε­ι τη συμφωνία με τους εταίρους σε μια πολύμηνη διαπραγμάτ­ευση, οι πιθανές παρενέργει­ες στο πεδίο της οικονομίας θα είναι πολύ μεγάλες. Ετσι, στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης επανέρχοντ­αι στο προσκήνιο εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες, παρότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να ολοκληρώσε­ι την τετραετία, τελικώς θα υποχρεωθεί να εξετάσει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και ο ΕΝΦΙΑ, στο «τραπέζι» από τους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece