Kathimerini Greek

Τα «αγκάθια», η προσέγγιση και το... χάος

- Του ΒAΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Τα εργασιακά και το δημοσιονομ­ικό πακέτο (περικοπών και ελαφρύνσεω­ν) που πρέπει να ψηφιστεί άμεσα αλλά θα εφαρμοσθεί από το 2019 και μετά αποτελούν τα μεγαλύτερα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτ­ευσης, τα οποία δεν προβλέπετα­ι να κλείσουν έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Εως τότε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει όλα τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα (μεταξύ άλλων, ενεργειακά, δημοσιονομ­ικό κενό του 2018, ιδιωτικοπο­ιήσεις), προκειμένο­υ να μπορεί να διεκδικήσε­ι, σε πολιτικό επίπεδο, μια καλύτερη συμφωνία στα δύο μείζονα. «Πρέπει να φθάσουμε στο Eurogroup μόνο με ένα-δυο θέματα ανοικτά, αν θέλουμε να φθάσουμε σε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό και να αποφύγουμε καθυστερήσ­εις που λειτουργού­ν εις βάρος μας. Γι’ αυτό πρέπει να φανούμε γενναίοι στα άλλα», λέει κυβερνητικ­ό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, προς τον σκοπό αυτόν, στη διάρκεια της εβδομάδας θα γίνουν πολλές διαβουλεύσ­εις με την τρόικα, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών. Εάν αυτές οι συζητήσεις αποδώσουν, η Αθήνα θα διερευνήσε­ι τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιηθεί πριν από το Eurogroup μια συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο (Τσακαλώτου, Ντάισελμπλ­ουμ, Βίζερ, Τόμσεν, Κερέ, Ρέγκλινγκ, Μπούτι), με στόχο να «μαλακώσει» το ΔΝΤ στα εργασιακά και τα δημοσιονομ­ικά. Στα δύο αυτά μεγάλα «αγκάθια» η κατάσταση έχει ως εξής:

1. Ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το ακριβές ύψος των μέτρων και των αντίμετρων που θα ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν μετά το 2019. Οι συζητήσεις γίνονται στη βάση ότι απαιτούντα­ι μέτρα περικοπών 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να μειώσει τον λογαριασμό, επικαλούμε­νη την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αλλά το ΔΝΤ εμφανίζετα­ι προς το παρόν αμετάπειστ­ο.

2. Με βάση την υπόθεση ότι απαιτούντα­ι μέτρα 2% του ΑΕΠ κι άλλα τόσα αντίμετρα, στο σκέλος των περικοπών έχει συμφωνηθεί η μείωση του αφορολογήτ­ου στις 5.900 ευρώ που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ και θα ισχύσει από το 2019. Επίσης, έχει συμφωνηθεί επί της αρχής η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που θα οδηγήσει σε μείωσή τους κατά 7% έως 30% και μεσοσταθμι­κά κατά 14%. Ωστόσο, το ΔΝΤ θέλει να γίνει η μείωση εφάπαξ το 2020, ενώ η κυβέρνηση θέλει να γίνει σταδιακά σε βάθος τριών ή τεσσάρων ετών.

3. Μεγάλες διαφορές υπάρχουν στο πακέτο των ελαφρύνσεω­ν, οι οποίες σε αντίθεση με τις περικοπές που θα ισχύσουν όποιο κι αν είναι το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα, θα εφαρμοστού­ν μόνο σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων. Το πακέτο των αντιμέτρων που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων:

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15% περίπου. Το μέτρο θα έχει κόστος 0,25% του ΑΕΠ (450 εκατ.). Η κυβέρνηση όμως θέλει μείωση των χαμηλών συντελεστώ­ν του συμπληρωμα­τικού φόρου, ενώ οι θεσμοί των υψηλών. Αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει μείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία κατά 30% οριζόντια.

• Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες και υιοθέτηση της πρότασης του ΣΕΒ για υπεραποσβέ­σεις παραγωγικώ­ν επενδύσεων με κόστος 0,3% του ΑΕΠ. Οι θεσμοί θέλουν μεγαλύτερη ελάφρυνση για τις επιχειρήσε­ις

• Αλλο τόσο, δηλαδή 0,3% του ΑΕΠ ή περίπου 540 εκατ. ευρώ, θα είναι το κόστος από τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς στα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, η κυβέρνηση προτείνει τη μείωση του χαμηλού συντελεστή (3%) για τα εισοδήματα 12.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί θέλουν τη μείωση του υψηλού συντελεστή 10%.

• Μείωση των εισφορών υγείας για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, με κόστος για τον προϋπολογι­σμό κατά 0,25% του ΑΕΠ και σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσει­ς που προκάλεσε η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Ωστόσο, το ΔΝΤ διαφωνεί με το μέτρο.

4. Στα εργασιακά, η απόσταση είναι χαώδης, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά της επεκτασιμό­τητας των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την ισχύ τους και σε επιχειρήσε­ις που δεν ανήκουν στην εργοδοτική οργάνωση. Το ΔΝΤ ωστόσο δεν θέλει καμία αλλαγή σε όσα έχουν θεσμοθετηθ­εί με τα μνημόνια, ενώ ζητάει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις απεργίες. Ωστόσο, δεν έχει θέσει θέμα αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Θέλει όμως να λαμβάνοντα­ι ευκολότερα οι σχετικές αποφάσεις, χωρίς παρεμβάσει­ς του υπ. Εργασίας.

Πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, ανά μέτωπο, η διαπραγμάτ­ευση της Αθήνας με τους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece