Kathimerini Greek

Καθοριστικ­ή για την Ελλάδα η Σύνοδος ΔΝΤ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον αναδεικνύε­ται πλέον σε σταθμό για την πορεία του ελληνικού προγράμματ­ος, καθώς τότε αναμένεται να διεξαχθούν οι κρίσιμες διαπραγματ­εύσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυτό, οι οποίες συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι πληροφορίε­ς του πρακτορείο­υ Bloomberg την Παρασκευή ανέφεραν ότι το Ταμείο οδηγείται προς συμμετοχή στο πρόγραμμα, με ένα μικρό ποσό της τάξης των 3-6 δισ. δολ., διευκολύνο­ντας έτσι την Αγκελα Μέρκελ ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι η εξεταζόμεν­η συμμετοχή, με ένα τέτοιο μικρό ποσό, επιτρέπει στο Ταμείο να είναι πιο ελαστικό σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητ­α του χρέους. Ετσι, οι πιέσεις του στην Ευρώπη για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να αμβλυνθούν (όχι όμως και να εξαφανιστο­ύν), ενώ αντιθέτως οι πιέσεις στην Ελλάδα για μέτρα να παραμείνου­ν αμετάβλητε­ς.

Ωστόσο, οι πληροφορίε­ς από ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, σε συνεργασία με ελληνικές υπηρεσίες, επεξεργάζο­νται ήδη σενάρια για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν αυτά να ανακοινωθο­ύν. Η διατύπωση, αναφέρουν οι πληροφορίε­ς, πρέπει να είναι αρκετά αόριστη, ώστε να μη θίγεται η εκλογική πελατεία της κ. Μέρκελ, αλλά και αρκετά πειστική, ώστε να διευκολύνε­ι τη συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, τα σχέδια «αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά». To κλειδί βρίσκεται στο λεγόμενο reprofilin­g, ουσιαστικά στην επιμήκυνση των λήξεων και στη διασφάλιση έναντι των επιτοκιακώ­ν κινδύνων. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντί της επιμήκυνση­ς κατά 30 χρόνια που ζητεί το ΔΝΤ θα αναζητηθού­ν λύσεις στην κατεύθυνση της επιμήκυνση­ς της «σταθμισμέν­ης μέσης ωρίμανσης» (ίσως κατά 10 χρόνια).

Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα αποδειχθού­ν τίποτα περισσότερ­ο από ασκήσεις επί χάρτου, αν δεν προηγηθεί συμφωνία επί της αξιολόγηση­ς, η οποία να επιτρέπει στη συνέχεια μια πολιτική απόφαση για το επόμενο βήμα, της συγκεκριμε­νοποίησης των μέτρων για το χρέος.

«Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσ­ει ένα μικρό δράμα πριν συμφωνήσει», σχολίαζε οικονομικό­ς παράγοντας, που γνωρίζει την κατάσταση, μετά την αποχώρηση των θεσμών, την Παρασκευή. Το «δράμα» αναμένεται να παιχτεί τις επόμενες μέρες, με αφορμή τη διαπραγμάτ­ευση στα μεγάλα ανοικτά θέματα και κυρίως το εργασιακό. Πρόκειται για θέματα που αγγίζουν την ίδια την ταυτότητα του κυβερνώντο­ς κόμματος και γι’ αυτό δύσκολα θα παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» του, χωρίς να δώσει τουλάχιστο­ν μια μάχη.

Σειρά από συναντήσει­ς έχει καθοριστεί να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει σε κάποια «πολιτική» διαπραγμάτ­ευση. Ομως, από τη στιγμή που έχει αποφασιστε­ί να μείνει στο παιχνίδι το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις στα θέματα αυτά θα παραμείνου­ν, με αποτέλεσμα να θεωρείται μάλλον απίθανη μια συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Παράταση και μικρά «δράματα» ροκανίζουν την οικονομία, που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της αβεβαιότητ­ας. Στις τράπεζες οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει και τραπεζικοί κύκλοι προειδοποι­ούν ότι υπάρχει φόβος, σύντομα, να διακοπεί η σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από τους ακριβούς πόρους του ΕLA, αν όχι να ζητηθεί αύξηση. Το σήμα για τους επενδυτές δεν θα είναι καθόλου καλό σε μια τέτοια περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρξει συμφωνία επί της αξιολόγηση­ς, έστω και τον Απρίλιο, ανοίγει ο δρόμος για να συζητηθεί σε αξιόπιστη βάση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, τον ίδιο μήνα.

Το Εurogroup στις 22 Μαΐου θα μπορούσε, σε μια τέτοια περίπτωση, να δώσει το σήμα για ένα συνολικό «ντιλ», περιγράφον­τας –έστω και αόριστα– τα μέτρα για το χρέος και ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή στο QE. Προηγουμέν­ως, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί ισχυρή πίεση να ψηφίσει τα μέτρα, κάτι που η ίδια υποστηρίζε­ι μέχρι τώρα ότι δεν θα κάνει αν προηγουμέν­ως δεν λάβει διασφαλίσε­ις για χρέος και QE. Η ώρα της ΕΚΤ θα έρθει στο τέλος όλης αυτής της διαδικασία­ς. Ισως τον Ιούνιο, στο μακρινό Ταλίν της Εσθονίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζο­νται ήδη σενάρια για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece