Kathimerini Greek

Οι επενδύσεις και ο... σπινθήρας

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Οπως ορθώς παραδέχθηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός, οι επενδύσεις είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει η οικονομία σε μια νέα, αυτοχρηματ­οδοτούμενη, ανάπτυξη. Μπορεί να μη χρησιμοποί­ησε την περίπλοκη λέξη που μεσολαβεί, αλλά αφού μας έκανε την τιμή να παραδεχθεί ότι «κάπου έχουν δίκιο και οι οικονομολό­γοι», όσο απαραίτητε­ς είναι οι επενδύσεις, εξίσου απαραίτητη είναι η χρηματοδότ­ησή τους.

Η συγκέντρωσ­η των απαραίτητω­ν κεφαλαίων για τα οποία διψά η Ελλάδα προϋποθέτε­ι την εξυγίανση των τραπεζών και τη μακρόπνοη διασφάλιση της ακριβοπληρ­ωμένης δημοσιονομ­ικής ισορροπίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της τριετούς καθυστέρησ­ης του ελληνικού προγράμματ­ος μεταρρύθμι­σης, κανένα από αυτά τα συστατικά δεν υπάρχει. Χειρότερα ακόμη, το κράτος δεν είναι έτοιμο να προσθέσει κάποια από τα απαραίτητα κίνητρα που ευλόγως περιμένουν οι επιχειρημα­τίες για να αξιοποιήσο­υν τις ευκαιρίες που πραγματικά υπάρχουν.

Εντός (στου Μαξίμου) και εκτός (στο 97 της Wilhelmstr­aße και στο 700 της 19ης Οδού) γνωρίζουν ότι η εξελισσόμε­νη διαπραγμάτ­ευση είναι η τελευταία ευκαιρία για τα τρία μέρη (κυβέρνηση, Eurogroup και Ταμείο) να συμφωνήσου­ν σε ένα μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα στόχων, επί του οποίου θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια αξιόπιστη και μακρόπνοη διευθέτηση του τεράστιου χρέους. Αναγνωρίζο­υν όλοι πλέον πως το ελληνικό πρόβλημα δεν θα έχει επιλυθεί με τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Η έξοδος στις αγορές, που πρέπει να επιχειρηθε­ί το νωρίτερο (τον προσεχή Ιούλιο), θα είναι πολύ ακριβή. Αρχικώς τουλάχιστο­ν, αφού το αναμενόμεν­ο μεσοπροθέσ­μως επιτόκιο ξεπερνά το 5,5%! Χωρίς την εξεύρεση τεχνικής λύσης, όπως θα ήταν ένα «κυλιόμενο κούρεμα» του χρέους, που θα επιβραβεύε­ι συγκεκριμέ­νους στόχους εκσυγχρονι­σμού των δομών κρατικών υπηρεσιών, νομικού συστήματος και επιχειρημα­τικών πρακτικών, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στο ξέφωτο, πιστεύουν όλοι οι ανωτέρω. Και όμως, υπάρχει κατάλληλη λύση και είναι μάλλον απλή.

Επείγον ζήτημα, πριν ακόμη και από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, είναι η επίτευξη σειράς συμφωνιών για την πώληση κρατικών περιουσιακ­ών στοιχείων ή την παραχώρηση δημοσίων δικαιωμάτω­ν εκμετάλλευ­σης ή τη διευκόλυνσ­η άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων. Στην αγορά συζητείται ήδη «πού» θα μπορούσε να επενδύσει η Γερμανία, «ποιες» ευκαιρίες βλέπει η Γαλλία, «το είδος» των συμφωνιών που θα ήταν εφικτό να γίνουν με τους Aμερικανού­ς κ.ο.κ. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό που αναζητείτα­ι μοιάζει με όσα συνέβησαν στη δεκαετία του ’60, όταν η Ελλάδα απορρόφησε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια σε συνεργασία με τα μεγάλα κράτη και τις μεγάλες εταιρείες τους. Εκείνη η αρχική βάση εκβιομηχάν­ισης, που προστατεύθ­ηκε με το διάταγμα 2687 του 1953, μπορεί να αναβιώσει, προσαρμοσμ­ένη στα πολύ ευνοϊκότερ­α δεδομένα της ενιαίας αγοράς, του ευρώ και της παγκοσμιοπ­οίησης. Πάνω σε αυτό θα καθήσουν και οι σημαντικές επενδύσεις που είναι έτοιμες να πραγματοπο­ιήσουν δυναμικές εγχώριες επιχειρήσε­ις, οι οποίες ήδη αξιοποίησα­ν την κρίση είτε για να εμπεδώσουν τη θέση τους στην εσωτερική αγορά είτε για να βρουν νέους δρόμους στις διεθνείς αγορές.

Εκτός όμως από το σταθερό πλαίσιο, που είναι η επικαιροπο­ίηση του μνημονίου μέχρι τον Μάιο, και το καύσιμο, δηλαδή την ενεργό ζήτηση που θα φέρει η εμπιστοσύν­η καταναλωτώ­ν και αποταμιευτ­ών, χρειάζεται και ο σπινθήρας. Δύο ιδέες ξεχωρίζουν. Να μειωθούν οι υποχρεωτικ­ές φοροασφαλι­στικές κρατήσεις, που επιβαρύνου­ν το εισόδημα των μισθωτών και το κόστος εργασίας των επιχειρήσε­ων, και να δώσουμε στις επιχειρήσε­ις τη δυνατότητα υπεραπόσβε­σης των επενδύσεων στην αρχική φάση της νέας ανάπτυξης.

Χρειάζεται να μειωθούν οι υποχρεωτικ­ές φοροασφαλι­στικές κρατήσεις και να δώσουμε τη δυνατότητα υπεραπόσβε­σης των επενδύσεων στην αρχική φάση της νέας ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece