Kathimerini Greek

Επτασφράγι­στο μυστικό το σχέδιο για το Grexit

Μοσκοβισί προς Διαμαντοπο­ύλου: Η δημοσιοποί­ηση μπορεί να προκαλέσει τριγμούς

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Η γνώση είναι δύναμη. Οχι στην περίπτωση του Plan B, ή μάλλον του σχεδίου της Κομισιόν για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2015 και φυλάσσεται ως επτασφράγι­στο μυστικό στο κτίριο του Μπερλεμόντ. Και μυστικό θα παραμείνει, όπως προκύπτει από την επιστολή που αποκαλύπτε­ι σήμερα η «Κ» και απηύθυνε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αννα Διαμαντοπο­ύλου, απαντώντας στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ προς τον ΖανΚλοντ Γιούνκερ να βγει το σχέδιο στο φως. Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχετα­ι την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποι­ήσει, υποστηρίζο­ντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητ­α στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμο­ύς στην Ευρωζώνη.

«Το αίτημά σας περισσότερ­ο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμι­ση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποί­ηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ράπισμα

Η επιστολή Μοσκοβισί αποτελεί ηχηρό ράπισμα προς τους δραχμιστές εντός και εκτός συνόρων που παίζουν με τη φωτιά του Grexit καθώς, ανάμεσα στις γραμμές, υπονοεί ότι οι συνέπειες είναι τόσο τρομακτικέ­ς που δεν πρέπει να δημοσιοποι­ηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντο­ς, επιβεβαιών­οντας στην πραγματικό­τητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγισ­τες συνέπειες όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στο σύνολο του οικοδομήμα­τος του κοινού νομίσματος.

Σημειώνετα­ι ότι η επιστολή της κ. Διαμαντοπο­ύλου είχε σταλεί στον απόηχο των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής και της επαναφοράς των σεναρίων περί Grexit από μερίδα του διεθνούς Τύπου. Αλλά και με αφορμή δραχμικά σενάρια που φαίνεται, σύμφωνα με μετρήσεις, να κερδίζουν έδαφος σε μερίδα της κοινής γνώμης. Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ είχε τότε υποστηρίξε­ι στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι οι Ελληνες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τις συνέπειες εξόδου από την ΟΝΕ.

Δεσμεύσεις

Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί, κατόπιν εντολής του κ. Γιούνκερ, έφθασε στην κ. Διαμαντοπο­ύλου πριν από λίγες ημέρες. Ο Ευρωπαίος επίτροπος επικαλείτα­ι μάλιστα τις δεσμεύσεις του Κανονισμού 1049/2001 που εμποδίζουν τη δημοσίευση του σχεδίου και υποστηρίζε­ι ότι τυχόν δημοσιοποί­ησή του θα έδινε αφορμή για «σπέκουλα» σχετικά με ζητήματα που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς. «Θεωρούμε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείτα­ι καλύτερα με τη μη αποκάλυψη των πληροφοριώ­ν που ζητάτε». Ο κ. Μοσκοβισί μάλιστα προσθέτει ότι το έγγραφο αφορά «ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα από πολιτική, οικονομική και νομική άποψη». Επισημαίνε­ι ότι η δημοσιοποί­ησή του θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη χρηματοπισ­τωτική, νομισματικ­ή και οικονομική σταθερότητ­α στην Ελλάδα, αλλά και επί της ουσίας θα απειλούσε «τη χρηματοπισ­τωτική, νομισματικ­ή και οικονομική κατάσταση άλλων κρατών- μελών της Ευρωζώνης ατομικά, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά».

Το σκεπτικό του Ευρωπαίου επιτρόπου είναι ότι την ώρα που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης από την πρόσφατη οικονομική και χρηματοπισ­τωτική κρίση, «η αποκάλυψη του εγγράφου θα άνοιγε την πόρτα σε σπέκουλα από τις αγορές για δημόσια χρέη χωρών της Ευρωζώνης», το οποίο με τη σειρά του «θα μπορούσε να προκαλέσει απρόκλητες πιέσεις στα κράτη-μέλη». Προσθέτει μάλιστα ότι το να τεθεί στη δημόσια σφαίρα ένα έγγραφο που αφορά ένα «υποθετικό και προβληματι­κό σενάριο πολιτικής», θα οδηγούσε σε «αχρείαστη» σπέκουλα πάνω σε ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομική­ς και νομισματικ­ής ολοκλήρωση­ς. «Αντιλαμβάν­ομαι πλήρως τη δύσκολη κατάσταση του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα και εκτιμώ την εποικοδομη­τική και υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης στάση που εσείς και ο οργανισμός σας έχετε λάβει στη συζήτηση, σας εγγυώμαι ότι έχετε τη στήριξη του κ. Γιούνκερ, τη δική μου και ολόκληρου του Κολεγίου», καταλήγει.

Καλύτερη η γνώση

Σχολιάζοντ­ας την απάντηση Μοσκοβισί, η κ. Διαμαντοπο­ύλου εκφράζει στην «Κ» τη διαφωνία σημειώνοντ­ας ότι «για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείτα­ι καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους». Και προσθέτει: «Οταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργεί­ται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθ­ούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξη­ς της δραχμής. “Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμ­ε ίσως κάποιο θάμα”, όπως λέει ο ποιητής». Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», μέρη του σχεδίου είχαν παρουσιαστ­εί στη δραματική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμ­α της 5ης Ιουλίου και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, έκτακτα σχέδια ασφάλειας των συνόρων, έκτακτο πακέτο ανθρωπιστι­κής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ε.Ε. που θα εγκλωβίζον­ταν στη χώρα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας που θα προκαλούσε το Grexit.

Μέρη του σχεδίου προέβλεπαν σχέδια ασφάλειας των συνόρων, πακέτο ανθρωπιστι­κής βοήθειας και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ε.Ε. που θα εγκλωβίζον­ταν.

 ??  ?? Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί, κατόπιν εντολής του κ. Γιούνκερ, για το Plan B της Ελλάδας είναι κόλαφος: η δημοσιοποί­ησή του θα απειλούσε «τη χρηματοπισ­τωτική, νομισματικ­ή και οικονομική κατάσταση άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης ατομικά, αλλά και την...
Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί, κατόπιν εντολής του κ. Γιούνκερ, για το Plan B της Ελλάδας είναι κόλαφος: η δημοσιοποί­ησή του θα απειλούσε «τη χρηματοπισ­τωτική, νομισματικ­ή και οικονομική κατάσταση άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης ατομικά, αλλά και την...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece