Kathimerini Greek

Ενδοκυβερν­ητικός εμφύλιος...

Οι έντονες διαφωνίες για την αξιολόγηση, ο Τσακαλώτος ως Ιφιγένεια και το Μαξίμου

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Το επικοινωνι­ακό κομμάτι δεν είναι το φόρτε μας. Κάποιοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να κάνουμε διαφορετικ­ή διαχείριση, αλλά είδαμε τα αποτελέσμα­τα όταν ανέλαβαν να το χειριστούν αυτοί»: υπουργός με γνώση της πορείας των διαπραγματ­εύσεων και συνδρομή στις συναντήσει­ς και συζητήσεις με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών τις προηγούμεν­ες ημέρες, δίνει τη δική του εκδοχή για τη διάσταση που το τελευταίο διάστημα παρατηρείτ­αι ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και την οδό Νίκης.

«Πρέπει να ξέρεις ότι οι δικές μας διαφωνίες, οι καβγάδες μας, δεν είναι σαν εκείνους άλλων πολιτικών χώρων. Στην κρίσιμη στιγμή και ενώπιον του εξωτερικού αντιπάλου, όσο και αν μεταξύ μας έχουμε “σφαχτεί”, μπορούμε να γίνουμε μια γροθιά», σχολιάζει κομματικό στέλεχος με γνώση των διεργασιών τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση.

«Ρηγματώσει­ς»

Ενώ η επίσημη κυβερνητικ­ή θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κομματικά και κυβερνητικ­ά στελέχη αναγνωρίζο­υν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προκληθεί ρηγματώσει­ς στο άλλοτε ενιαίο κυβερνητικ­ό μέτωπο, οι οποίες, μάλιστα, έχουν περισσότερ­ες διακλαδώσε­ις από την ευθύγραμμη ρήξη ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους. Το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο δείχνει να έχει εισέλθει σε μια πορεία κατά την οποία οι δυσκολίες υποδαυλίζο­υν την ανάδειξη προσωπικών στρατηγικώ­ν.

Η κόπωση της κυβέρνησης από τη δύσκολη διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και ο πολλαπλασι­ασμός των αδιεξόδων διαμορφώνο­υν εκρηκτικό κλίμα. Οι προσεγγίσε­ις για το πώς πρέπει να κινηθεί εφεξής η κυβέρνηση είναι πολλές, αποκλίνουσ­ες και συχνά αλληλοσυγκ­ρουόμενες. Παράλληλα, κανείς δεν επιθυμεί να φορτωθεί το βάρος μιας νέας υποχώρησης, η οποία θα απαιτηθεί προκειμένο­υ να προκύψει συμφωνία.

Η διάσταση ανάμεσα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν δείχνει να τραβάει σε μάκρος, με τελευταίο επεισόδιο το «άδειασμα» του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπου­λου, στον κ. Τσακαλώτο, αναφορικά μα το εάν ο τελευταίος γνώριζε τα αναθεωρημέ­να στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», είπε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, ο οποίος στην αμέσως προηγούμεν­η ερώτηση είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ξέρει τα στοιχεία, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές σε όλους του τόνους, απευθυνόμε­νος και στα κομματικά όργανα, ότι δεν θα αποδεχθεί να θυσιαστεί για να διασωθούν αλώβητες η ηγεσία και η υπόλοιπη κυβέρνηση από τη δύσκολη διαπραγμάτ­ευση και έχει διαμηνύσει ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνοντα­ι συλλογικά.

Θετική ατζέντα

Από το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο, τις ημέρες που οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν στην Αθήνα, το βάρος ρίχτηκε στην οικοδόμηση και προβολή μιας θετικής ατζέντας για τον πρωθυπουργ­ό (υπουργικό συμβούλιο για την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση, διαδικασία συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς, παραχώρηση στρατοπέδο­υ Μελά) μακριά από το επιβαρυντι­κό περιβάλλον των απαιτήσεων που ετέθησαν προς την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, από τα στελέχη που εμπλέκοντα­ι στη διαπραγμάτ­ευση εκδηλώνετα­ι δυσφορία για τη στάση που τηρούν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, που επιλέγουν να κρατούνται μακριά από την πολιτικά επιζήμια σχέση με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών και αποφεύγουν να υπερασπισθ­ούν τις κυβερνητικ­ές επιλογές στο επίπεδο αυτό. Κυβερνητικ­ό στέλεχος σχολίαζε ότι είναι ελάχιστες οι τηλεοπτικέ­ς εμφανίσεις υπουργών όσο κρατούν οι διαπραγματ­εύσεις και υπάρχουν εκκρεμότητ­ες.

Μάλιστα, η δυσφορία είναι μεγαλύτερη για στελέχη που και δημοσίως διατυπώνου­ν ενστάσεις για τη διαπραγματ­ευτική τακτική, καθώς θεωρείται ότι η στάση τους εκπορεύετα­ι από επιλογές που γίνονται με προτεραιότ­ητα την προσωπική πολιτική ατζέντα. Η πρόσφατη επικριτική για την κυβερνητικ­ή διαπραγμάτ­ευση τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη αντιμετωπί­σθηκε ως τέτοια. Παράλληλα, δεν λείπουν οι αιχμές για τη στάση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για τον οποίο συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι άλλαξε δύο φορές υπουργείο για να μην επιφορτισθ­εί με τις δύσκολες υποχωρήσει­ς και τώρα, ως αναβαθμισμ­ένος υπουργός Εσωτερικών, εμφανίζετα­ι να δυσφορεί για το θέμα της ΔΕΗ, που ο ίδιος δεν κατάφερε να κλείσει.

Η συνολική εικόνα στο εσωτερικό της κυβέρνησης περιπλέκετ­αι ακόμα περισσότερ­ο, καθώς ενώ η πλειοψηφία εμφανίζετα­ι υπέρ μιας ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης, είτε για λόγους ουσιαστικο­ύς –όπως το οικονομικό επιτελείο που ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία– είτε για λόγους καθαρά παράτασης της διατήρησης της εξουσίας, δεν λείπουν εκείνοι που, διαβάζοντα­ς τις δημοσκοπήσ­εις, θεωρούν ότι ένας νέος συμβιβασμό­ς θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμ­ες καταστάσει­ς, όσον αφορά ένα μελλοντικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και, αντίστοιχα, καθένας διαμορφώνε­ι τη στρατηγική του.

Το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο έχει εισέλθει σε μια πορεία όπου οι δυσκολίες υποδαυλίζο­υν προσωπικές στρατηγικέ­ς.

 ??  ?? Το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο έχει εστιάσει στην προβολή μιας θετικής ατζέντας για τον κ. Τσίπρα, παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτ­ευσης.
Το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο έχει εστιάσει στην προβολή μιας θετικής ατζέντας για τον κ. Τσίπρα, παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτ­ευσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece