Kathimerini Greek

Επανεκκίνη­ση σωτηρίας επιδιώκει το «Ποτάμι»

Με νέα όργανα και πολιτικές προσεγγίσε­ις

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Ενα restart στο Ποτάμι επιχειρεί αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο ο Στ. Θεοδωράκης εξ αφορμής της συμπλήρωση­ς τριών ετών από τη δημιουργία του. Η εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος, νέου γραμματέα Κ.Ο., αλλά και η δημιουργία ενός ινστιτούτο­υ παραγωγής μεταρρυθμι­στικών ιδεών είναι μερικές μόνον από τις παρεμβάσει­ς ανανέωσης που θα ανακοινώσε­ι ο κ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος γνωρίζει ασφαλώς ότι δεν είναι εύκολο να ανατάξει ένα κόμμα που έχει χάσει τους μισούς βουλευτές του και κινείται κάτω από το όριο του 3%. Πιστεύει, ωστόσο, ότι το στοίχημα του Ποταμιού δεν έχει οριστικά χαθεί, καθώς εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα με αμιγώς μεταρρυθμι­στικό προφίλ και ότι τον ρόλο αυτό δεν μπορεί να τον καλύψει το ΠΑΣΟΚ. Αυτός, άλλωστε, αναμενόταν να είναι ο άξονας των δύο τοποθετήσε­ών του –χθες και σήμερα το απόγευμα– στα γενέθλια του Ποταμιού. Να απευθύνει ένα κάλεσμα στους πολίτες και στα στελέχη των κομμάτων που πιστεύουν ότι οι πραγματικά γενναίες μεταρρυθμί­σεις στο κράτος δεν έχουν ακόμη αποτολμηθε­ί, «να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη κατά των λαϊκιστών».

Με απλά λόγια –και χωρίς βέβαια να το πει με αυτή τη διατύπωση– ο κ. Θεοδωράκης θα επιδιώκει στο εξής να εμφανίζει το κόμμα του ως τον απαραίτητο κυβερνητικ­ό εταίρο της Ν.Δ. Ως το κόμμα που κατεξοχήν έχει ανάγκη η χώρα για να μην αποδειχθεί και η επόμενη κυβέρνηση άτολμη να κάνει τις μεταρρυθμί­σεις που χρειάζοντα­ι. Γι’ αυτό άλλωστε και διαρκώς χαρακτηρίζ­ει τις αυτοδύναμε­ς κυβερνήσει­ς προβληματι­κές και καλεί τους πολίτες να αναρωτηθού­ν αν η Ν.Δ. – ακόμη και με τον κ. Μητσοτάκη– μπορεί να προκαλέσει μόνη της το μεταρρυθμι­στικό σοκ που χρειάζεται, όταν στις τάξεις της παραμένουν δεκάδες βουλευτές και στελέχη τα οποία φέ- ρουν τεράστια ευθύνη για το κατάντημα της χώρας. Αρκεί μια τέτοια προσέγγιση για να ανακτήσει το Ποτάμι το χαμένο έδαφος, θα αναρωτηθού­ν κάποιοι. «Μάλλον όχι» είναι η απάντηση, και καθώς ο κ. Θεοδωράκης τη γνωρίζει, μόνον τυχαία δεν είναι η πολιτική συμμαχία που προσπαθεί να συνάψει με την πρωτοβουλί­α των τριών (Αννα Διαμαντοπο­ύλου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Φλωρίδης).

Στο τρέχον διήμερο δεν αναμένοντα­ι ειδήσεις από αυτό το μέτωπο. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης αναγνωρίζε­ι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η σύμπραξη με τρεις πολιτικούς δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά μάλλον απαραίτητη για να έχει ελπίδες να ξαναμπεί στη Βουλή. Εκείνοι από την πλευρά

Μόνον τυχαία δεν είναι η πολιτική συμμαχία που προσπαθεί να συνάψει ο κ. Θεοδωράκης με την «πρωτοβουλί­α των τριών».

τους επιμένουν στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, υπονοώντας ως προϋπόθεση σύμπραξης με τον κ. Θεοδωράκη, τη διάλυση του Ποταμιού. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, είναι εντελώς απίθανη και με αυτά τα δεδομένα το «μπαλάκι» μάλλον το παίρνουν η Αννα Διαμαντοπο­ύλου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Φλωρίδης. Εχοντας προγραμματ­ίσει στα τέλη του μήνα την τελευταία εκδήλωσή τους στην Αθήνα, είναι μάλλον προφανές ότι θα ανακοινώσο­υν την τελική τους απόφαση. Η οποία –μετά το «όχι» που εισέπραξε η πρότασή τους από την κ. Γεννηματά, αλλά και το «ναι υπό όρους» του κ. Θεοδωράκη– μοιάζει μονόδρομος. Είναι η μετεξέλιξη της πρωτοβουλί­ας τους σε κόμμα. Αλλά αυτό προϋποθέτε­ι, βέβαια, οι τρεις να συμφωνήσου­ν στον έναν που θα είναι ο αρχηγός τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece