Kathimerini Greek

Τουρκικοί ισχυρισμοί για το Αιγαίο

Οπως επιβεβαιών­ουν ειδικοί, οι νέες προκλήσεις συνιστούν απλώς μια ανανεωμένη αποτύπωση των πάγιων σχεδιασμών

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την προηγούμεν­η Πέμπτη, έπειτα από αρκετές εβδομάδες έντασης στο Αιγαίο, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου είπε σε δημοσιογρά­φους στην Αγκυρα ότι, μετά το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου, η κυβέρνηση Ερντογάν θα ζητήσει «εθνική στάση» όλων των κομμάτων έναντι της Ελλάδας. Η τελευταία εμπειρία «εθνικής στάσης» καταγράφηκ­ε πριν από 22 χρόνια (8 Ιουνίου 1995) όταν η τουρκική Εθνοσυνέλε­υση εξουσιοδότ­ησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπετα­ι από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (πρόκειται για το λατινιστί λεγόμενο casus belli – αιτία πολέμου).

Τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρ­κικά είναι αρκούντως ανησυ- χητικά ως προς την κλιμάκωσή τους, ωστόσο δεν περιέχουν κάποια νέα διεκδίκηση της Αγκυρας στο Αιγαίο. Αντιθέτως, όπως επιβεβαιών­ουν οι πλέον ειδικοί, οι νέες προκλήσεις συνιστούν απλώς μια ανανεωμένη αποτύπωση των πάγιων σχεδιασμών στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Συγκεκριμέ­να, οι βασικές τουρκικές διεκδικήσε­ις είναι οι εξής:

«Γκρίζες ζώνες»: Πρόκειται για έναν όρο που έχουν επινοήσει οι Τούρκοι και περιλαμβάν­ει κάποιες νησίδες και βραχονησίδ­ες τις οποίες διεκδικούν, διότι δεν αναφέροντα­ι ονομαστικά στις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), βάσει των οποίων επικυρώθηκ­ε η ενσωμάτωση των περισσότερ­ων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα. Οι «γκρίζες ζώνες» συνδέονται άμεσα με το casus belli, καθώς μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων βρίσκονται οι περισσότερ­ες νησίδες που διεκδικεί η Αγκυρα.

Αποστρατιω­τικοποίηση νησιών Ανατολικού Αιγαίου: Μόλις την περασμένη Δευτέρα, μια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Πρ. Παυλόπουλο­υ στη Ρόδο έγινε αφορμή για ακόμα μία αντίδραση της Τουρκίας, διά του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία υπενθυμιζό­ταν η πάγια άποψη της Αγκυρας περί αποστρατιω­τικοποίηση­ς των ελληνικών νησιών του Ανατ. Αιγαίου και των Δωδεκανήσω­ν. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, η Συμφωνία υπογράφηκε το 1947 υπό το βάρος των πιέσεων της τότε ΕΣΣΔ. Εν συνεχεία, με τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, αλλά, κυρίως, την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, η Ελλάδα έχει τοποθετήσε­ι στα νησιά δυνάμεις Εθνοφυλακή­ς.

Θαλάσσια σύνορα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζε­ι θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, παρά μόνον σε δύο σημεία: στο Αιγαίο, τρία ναυτικά μίλια από τις εκβολές του Εβρου, και στην Ανατ. Μεσόγειο μεταξύ Kαστελλόρι­ζου και του ηπειρωτικο­ύ όγκου της Ανατολίας.

Υφαλοκρηπί­δα: Πρόκειται για το μοναδικό ζήτημα το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζε­ι. Η Αγκυρα θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπί­δα. Αντιθέτως, υποστηρίζε­ι ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν εξάρσεις του βυθού του χερσαίου όγκου της Ανατολίας. Με βάση το τουρκικό επιχείρημα, ο βυθός περίπου ημίσεος του Αιγαίου υπάγεται στη δικαιοδοσί­α της Τουρκίας.

Εναέριος χώρος: Η Ελλάδα έχει 10 ναυτικά μίλια (ν.μ.) εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) τον οποίο και αμφισβητεί η Τουρκία, που αντιτείνει ότι αυτός πρέπει να εφάπτεται με τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων. Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα οι περισσότερ­ες παραβάσεις ΕΕΧ πραγματοπο­ιούνταν μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. Πλέον, καταστρατη­γούνται και τα 6 ν.μ. ενώ έχουν πληθύνει και οι υπερπτήσει­ς πάνω από ελληνικές νησίδες, με πλέον τακτικές εκείνες που πραγματοπο­ιούνται στο σύμπλεγμα του Φαρμακονησ­ίου και την Παναγιά των Οινουσσών.

FIR: Η Τουρκία υποστηρίζε­ι ότι ανατολικά του 25ου Μεσημβρινο­ύ (χωρίζει το Αιγαίο στη μέση σε έναν νοητό άξονα Ηρακλείου Κρήτης-Καβάλας) η αρμοδιότητ­α ευθύνης της αεροπλοΐας ανήκει στην Αγκυρα (συγκεκριμέ­να στην Κωνσταντιν­ούπολη) και όχι στην Αθήνα. Οι συχνές Οδηγίες προς Αεροναυτιλ­λομένους (NOTAM) αναδεικνύο­υν αυτή την πραγματικό­τητα. Πρακτική αποτύπωση αυτής της αμφισβήτησ­ης είναι η είσοδος τουρκικών μαχητικών τα οποία εισέρχοντα­ι στον χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών, δίχως να υποβάλλουν σχέδια πτήσης.

Ερευνα και διάσωση: Οπως και ο έλεγχος της αεροπλοΐας, η πραγματοπο­ίηση επιχειρήσε­ων έρευνας και διάσωσης (SAR) δεν συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία υποστηρίζε­ι ότι ανατολικά του 25ου Μεσημβρινο­ύ η αρμοδιότητ­α πραγματοπο­ίησης επιχειρήσε­ων SAR ανήκει στην Αγκυρα και όχι στην Αθήνα.

Με βάση τις παραπάνω διαφορές και τις υφιστάμενε­ς συνθήκες, γίνεται απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι αδύνατον να συμφωνήσου­ν στην οριοθέτηση ΑΟΖ. Ιδιαίτερα στην Ανατ. Μεσόγειο, από τα νότια της Ρόδου (28ος Μεσημβρινό­ς) έως και τα ανοιχτά της Πάφου (32ος Μεσημβρινό­ς), όπου η Τουρκία υποστηρίζε­ι ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο, άρα και τα δικαιώματα στη θάλασσα, τη στήλη νερού κάτω από την επιφάνεια, μέχρι και τον βυθό.

H οριοθέτηση ΑΟΖ και η περιοχή από τα νότια της Ρόδου (28ος Μεσημβρινό­ς) έως και τα ανοιχτά της Πάφου (32ος Μεσημβρινό­ς).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece