Kathimerini Greek

Ο «σύμμαχος» που έφυγε νωρίς...

- Tου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Τη στιγμή που στο Αιγαίο συνεχίζετα­ι η ένταση, και στην Κύπρο οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες, σε Αθήνα και Λευκωσία επικρατεί εύλογη ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει να προκαλέσει μια κρίση.

Σε αυτό το σκηνικό αβεβαιότητ­ας γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η πρόσφατη παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ήταν μείζονος σημασίας. Παρότι ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε σπεύσει να τον συναντήσει τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη και να τον ενημερώσει για τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και για τις ανησυχίες της χώρας μας, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η προσέγγιση του κ. Φλιν στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία δεν θα ήταν «ουδέτερη».

Υπό αυτό το πρίσμα, η αποχώρηση του πρώην στρατηγού από το πλέον καθοριστικ­ό αξίωμα για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ –του πιο στενού συμβούλου του προέδρου για τα διεθνή θέματα– αποτελεί θετική εξέλιξη. Η Αγκυρα απώλεσε έναν δεδηλωμένο φίλο και, όπως αποδεικνύε­ται και επίσημα πλέον, «επί πληρωμή» θερμό υποστηρικτ­ή.

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως τις προηγούμεν­ες ημέρες, ο Φλιν είχε εγγραφεί στις καταστάσει­ς του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, ως ώφειλε από τη σχετική νομοθεσία, ως λομπίστας ξένων συμφερόντω­ν. Οπως ο ίδιος αναφέρει σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε αναδρομικά, από τις 9 Σεπτεμβρίο­υ έως τις 14 Νοεμβρίου, μέχρι δηλαδή αμέσως μετά τις αμερικανικ­ές εκλογές, εργαζόταν επί πληρωμή –το σχετικό συμβόλαιο της Flynn Intel Group ανερχόταν σε 530 χιλιάδες δολάρια– και ασκούσε δραστηριότ­ητες που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορούσαν να ερμηνευθού­ν ως υποβοηθητι­κές της Τουρκικής Δημοκρατία­ς».

Ο Φλιν, ο οποίος παραιτήθηκ­ε τον Φεβρουάριο, προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ολλανδική συμβουλευτ­ική εταιρεία Inovo BV που είχε διασυνδέσε­ις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την ημέρα των εκλογών είχε αρθρογραφή­σει υπέρ της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν –τον οποίο παρομοίαζε με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί– κάτι που διακαώς επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ είχε συναντηθεί μυστικά με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Η αποχώρηση Φλιν από τον Λευκό Οίκο επαναφέρει τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής σε ένα πιο θεσμικά αντικειμεν­ικό επίπεδο, χωρίς «οικονομικέ­ς επιρροές». Οχι ότι το περιβάλλον είναι πλέον «φιλελληνικ­ό». Ο αντιπρόεδρ­ος Πενς, όπως και ο επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, ήταν μέλη της Τουρκικής Ομάδας του Κογκρέσου (Turkish Caucus). Σύμφωνα, πάντως, με ανθρώπους που γνωρίζουν τους συσχετισμο­ύς επιρροής στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ, αυξημένο ρόλο διαδραματί­ζει ο υπ. Αμυνας

Στο φως έγγραφα που αποδεικνύο­υν τον ρόλο του Μάικλ Φλιν. Αγνωστες οι προθέσεις Τραμπ για Αιγαίο, Κύπρο.

Τζέιμς Μάτις, ο οποίος στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συνεχάρη την Ελλάδα που παρά την κρίση ανταποκρίν­εται στο ακέραιο στις συμμαχικές της υποχρεώσει­ς. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς «απειλές» Ερντογάν περί κλεισίματο­ς της αεροπορική­ς βάσης του Ιντσιρλίκ, προσδίδουν αυξημένη σημασία στη βάση της Σούδας.

Επίσης, ο υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον γνωρίζει καλά την περιοχή λόγω και του ενδιαφέρον­τος που είχε επιδείξει ως επικεφαλής της ExxonMobil για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κύπρου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο.

Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι σαφές πώς θα διαχειρισθ­εί η Ουάσιγκτον ενδεχόμενη κρίση στο Αιγαίο, ούτε την απόφαση της Τουρκίας – ανακοινώθη­κε πριν από τρεις ημέρες– να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό αερίου «στη θάλασσά μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece