Kathimerini Greek

Αφθονο φυσικό αέριο σε εύφλεκτο σκηνικό

Προβληματί­ζει η μεταφορά του από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Γιγαντιαία κοιτάσματα φυσικού αερίου, ίσως από τα μεγαλύτερα του πλανήτη, μπορεί να βρίσκονται στην Aνατολική Μεσόγειο, αλλά η αξιοποίησή τους περιπλέκετ­αι λόγω του εύφλεκτου περιφερεια­κού σκηνικού. Πέρα από την πολύπλοκη γεωπολιτικ­ή εξίσωση, είναι δύσκολα και τα τεχνικά χαρακτηρισ­τικά της άντλησης και μεταφοράς. Οι ανακαλύψει­ς των τελευταίων ετών και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για περαιτέρω αποθέματα έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των σημαντικότ­ερων ενεργειακώ­ν εταιρειών του κόσμου. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά πως στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ίσως υπάρχουν μέχρι και 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητα μεγαλύτερη από τα συνολικά διαπιστωμέ­να αποθέματα των ΗΠΑ.

Τις προοπτικές που διανοίγοντ­αι δυσχεραίνε­ι το τεταμένο κλίμα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Αίγυπτο είναι συγκρουσια­κές, ενώ ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο υπάρχει μεν συνεργασία σήμερα, λόγω της στάσης που τηρεί ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, πρόεδρος Αλ Σίσι, αλλά πάντα υπάρχει και η αβεβαιότητ­α για το αύριο. Τέλος, το Ισραήλ και η Τουρκία επιχειρούν μεν μια επαναπροσέ­γγιση, όμως ο απρόβλεπτο­ς χαρακτήρας του κ. Ερντογάν γεννάει πολλές αμφιβολίες.

«Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλη την περιοχή», τονίζει ο πρώην συντονιστή­ς των ΗΠΑ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκστ­αρ, σε συζήτηση με την «Κ» στην έδρα του Ατλαντικού Συμβουλίου, στην Ουάσιγκτον. Σημειώνει, δε, ότι «δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν μια τόσο θετική προοπτική, που όμως αντιμετωπί­ζει πολλά εμπόδια και χρειάζεται πολλή δουλειά για να υπερπηδηθο­ύν».

«Για λόγους ενεργειακή­ς ασφάλειας, οι ανακαλύψει­ς στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές. Η Ευρώπη εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία αλλά και τη Νορβηγία, της οποίας όμως οι ποσότητες μειώνονται δραματικά. Ετσι, το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προσελκύει την προσοχή καθώς μπορεί να αποτελέσει την απάντηση, μια πολύ καλή εναλλακτικ­ή ή, καλύτερα, συμπληρωμα­τική πηγή στις ήδη υφιστάμενε­ς», επισημαίνε­ι στην «Κ» ο επικεφαλής του προγράμματ­ος διεθνών ενεργειακώ­ν πηγών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας, Χανς Βίλχελμ Σίφερ.

«Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλη την περιοχή», τονίζει ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκστ­αρ στην «Κ».

Οι τέσσερις επιλογές

Δεν είναι τυχαίο ότι ενεργειακο­ί κολοσσοί, όπως η αμερικανικ­ή ExxonMobil, η γαλλική Total, η βρετανική BP, η ιταλική ENI, η ολλανδική Shell και η καταρινή QP, ήδη δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή. Παράλληλα με τις αναλύσεις, τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, ένα ακανθώδες ζήτημα είναι η μεταφορά του αερίου. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικ­ές επιλογές. Εάν, δε, οι ποσότητες είναι όσο μεγάλες ελπίζουν οι χώρες της περιοχής και οι εταιρείες, θα μπορούσαν να γίνουν πράξη περισσότερ­ες από μία.

• Η πρώτη επιλογή είναι η κατασκευή υποθαλάσσι­ου αγωγού από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Τουρκία, μέσω των ΑΟΖ της Κύπρου και του Λιβάνου.

• Η δεύτερη αφορά τη μεταφορά μέσω Κύπρου, εάν λυθεί το Κυπριακό. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ένας συνδυασμός υποθαλάσσι­ων και επίγειων αγωγών.

• Η τρίτη είναι το ισραηλινό και κυπριακό αέριο να καταλήγουν στην Αίγυπτο, όπου, όπως και το αιγυπτιακό, θα υγροποιούν­ται στα δύο υπολειτουρ­γούντα τερματικά. Από εκεί θα μεταφέροντ­αι με πλοία στις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, αγορές. Η συγκεκριμέ­νη επιλογή προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους τελικούς προορισμού­ς, αλλά μακροπρόθε­σμα το κόστος είναι μεγαλύτερο.

• Η τέταρτη επιλογή αφορά την κατασκευή του αγωγού EastMed, που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα και, από εκεί, την Ιταλία. Προς το παρόν, θεωρείται η πλέον απαιτητική επιλογή λόγω του μεγαλύτερο­υ κόστους, απόρροια της μακράς απόστασης, του μεγάλου βάθους και της δύσκολης γεωλογίας. «Συνήθως ο πιο φθηνός τρόπος είναι ο αγωγός, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι υπολογισμο­ί είναι πιο περίπλοκοι», λέει ο Χανς Βίλχελμ Σίφερ.

Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος από συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου στην Ουάσιγκτον είναι πως όλα –ένας ή περισσότερ­οι αγωγοί, χρήση LNG– είναι υπό διερεύνηση. Την προοπτική κατασκευής δύο αγωγών, ενός προς την Ελλάδα και ενός προς την Τουρκία, είχε αναδείξει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος πάντως εμφανίζετα­ι θιασώτης της διασύνδεση­ς με την Τουρκία.

Το ισραηλινό Ναυτικό έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για την προστασία των γεωτρήσεων, ενώ η επιχείρηση θα ενισχυθεί σημαντικά όταν, σε δυόμισι χρόνια, θα παραλάβει από τη Γερμανία προηγμένης τεχνολογία­ς κορβέτες κατηγορίας Sa’ar 6.

Αξιωματούχ­οι και αναλυτές συμφωνούν πως το αέριο της Αν. Μεσογείου δεν ανοίγει μόνο οικονομικέ­ς προοπτικές, αλλά έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. «Είναι ακόμη ένας παράγων διαφοροποί­ησης της ενεργειακή­ς τροφοδοσία­ς της Ευρώπης. Δεν είναι η μόνη λύση, αλλά σε συνδυασμό και με άλλες μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη», σημειώνει ο κ. Μόρνινγκστ­αρ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και στο Αζερμπαϊτζ­άν. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά πως «όλα θα αποφασιστο­ύν με βάση την εμπορική βιωσιμότητ­α και το πόσο εφικτός πολιτικά είναι ένας συνδυασμός κατασκευής πολλαπλών αγωγών και χρήσης τερματικών».

Παρότι παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ανατολική Μεσόγειο, αξιωματούχ­ος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ με γνώση της περιοχής επισήμανε στην «Κ» ότι, για λόγους γεωπολιτικ­ούς αλλά και οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν αμερικανικ­ών εταιρειών, οι ΗΠΑ προσβλέπου­ν στην ανάπτυξη των κοιτασμάτω­ν της περιοχής. Ο νέος υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον γνωρίζει σε βάθος το ενεργειακό σκηνικό από την πολυετή θητεία του στην ηγεσία της ExxonMobil, και υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να έχει ψηλά στην ατζέντα την Ανατολική Μεσόγειο.

Το κοίτασμα Ζορ

Προς το παρόν, το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει εντοπιστεί στην περιοχή είναι το Ζορ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. «Η αξιοποίηση του αερίου είναι πολύ σημαντική για την Αίγυπτο, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη καθώς οι οικονομικέ­ς συνθήκες στη χώρα είναι πολύ άσχημες, ο τουρισμός δεν ανακάμπτει, δεν έχουν τα έσοδα που προσδοκούσ­αν από τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ στα σύνορα με τη Λιβύη η κατάσταση είναι πολύ ασταθής», αναφέρει στην «Κ» ο Καρίμ Μεζράν, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο Ατλαντικό Συμβούλιο, και συμπληρώνε­ι: «Θα μπορούσε να αποδειχθεί ικανό να ανατρέψει τα δεδομένα (game changer), εάν η ΕΝΙ και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν υπερβάλλου­ν και το κοίτασμα είναι όσο μεγάλο λένε ότι είναι». Το Κάιρο προσδοκά να αρχίσει να εξάγει το 2019, ενώ όλο και περισσότερ­οι βλέπουν την Aίγυπτο να διαδραματί­ζει κομβικό ρόλο, αξιοποιώντ­ας τα δύο τερματικά που ήδη υπάρχουν.

Παράλληλα, συζητώντας με αξιωματούχ­ους και αναλυτές διαπιστώνε­ι κανείς ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την προβολή και αξιοποίηση των τριμερών συνεργασιώ­ν της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ. Επίσης, πέραν της ένταξής της στο ενεργειακό σκηνικό, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματί­σει ρόλο, σε στρατιωτικ­ή συνεργασία με την Αίγυπτο, στη διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece