Kathimerini Greek

Τι συνεπάγετα­ι η συμφωνία ΕΛΠΕ - ExxonΜobil για την Ελλάδα

H διαδικασία «open door», σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα μπουν τα επόμενα γεωτρύπανα.

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Νέες προοπτικές για τη διερεύνηση περιοχών της χώρας με πιθανολογο­ύμενα κοιτάσματα δημιουργεί η ανακάλυψη του γιγαντιαίο­υ κοιτάσματο­ς Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και ο «συνωστισμό­ς» των μεγαλυτέρω­ν πολυεθνικώ­ν πετρελαίου διεθνώς στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κολοσσοί, όπως η ΕxxonΜobil, έχουν τοποθετηθε­ί ήδη στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ ο αμερικανικ­ός πετρελαϊκό­ς κολοσσός, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Τρίτη, είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγική­ς συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθε­ί για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων στον ελληνικό όμιλο.

Στην Κρήτη

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάν­ει την από κοινού διεκδίκηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης με τη διαδικασία του «open door» που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Θα υποβάλουν, δηλαδή, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος στο υπουργείο Ενέργειας για τη συγκεκριμέ­νη περιοχή και κατόπιν αυτού το υπουργείο θα προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμο­ύ· και στην περίπτωση που σε διάστημα 90 ημερών δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, η περιοχή κατοχυρώνε­ται στον αιτούντα.

Η συμφωνία μεταξύ ΕΛΠΕ και ExxonΜobil φέρεται να έχει κλείσει εδώ και μήνες, αλλά δεν έχει υπογραφεί διότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση των παραχωρήσε­ων τεσσάρων από τις συνολικά έξι περιοχές προς τα ΕΛΠΕ. Η διοίκηση του ομίλου έχει επανειλημμ­ένως θίξει το θέμα των καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της διαδικασία­ς των παραχωρήσε­ων, επισημαίνο­ντας μάλιστα τον κίνδυνο να «σπάσουν» συμφωνίες δισ. δολαρίων μακράς πνοής, αφού η δραστηριότ­ητα της έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων ξεδιπλώνετ­αι σε ορίζοντα 20-30 ετών. Ενδεικτική της αγωνίας των ΕΛΠΕ για τις επιπτώσεις των καθυστερήσ­εων στην ανάπτυξη των εγχώριων υδρογονανθ­ράκων είναι και η αναφορά που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλη­ς στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών. «Ιστορικό καθήκον για την ίδια την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθ­ράκων στον ελλαδικό χώρο. Εχουμε ήδη καθυστερήσ­ει πολύ και οι διαδικασίε­ς θα πρέπει να επιταχυνθο­ύν», είπε. Η σύγκριση των χρονοδιαγρ­αμμάτων σε σχέση με την Κύπρο είναι ενδεικτική των καθυστερήσ­εων του ελληνικού προγράμματ­ος αξιοποίηση­ς υδρογονανθ­ράκων. Στην Κύπρο, ο συνολικός χρόνος από την ημέρα ανακοίνωση­ς εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για μια περιοχή μέχρι την ανάθεση του έργου στον επενδυτή δεν ξεπερνά τους 14 μήνες.

Καθυστερήσ­εις

Στην Ελλάδα, τα ΕΛΠΕ και η γαλλική Total αναμένουν ήδη 28 μήνες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς του «οικοπέδου 2» στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και δεν ξέρουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν, καθώς οι προθεσμίες αναβάλλοντ­αι από μήνα σε μήνα. Οι καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση των παραχωρήσε­ων στις χερσαίες περιοχές της χώρας απασχολούν όχι μόνο τα ΕΛΠΕ αλλά και την Energean Oil, που αναπτύσσει επίσης ένα δυνα- μικό πρόγραμμα στον τομέα των υδρογονανθ­ράκων εντός και εκτός της χώρας και φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε συνεργασία με την ισπανική Repsol. Aυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, η μοναδική παραχώρηση που παράγει πετρέλαιο είναι αυτή του Πρίνου με 3,5 χι- λιάδες βαρέλια την ημέρα. Η Εnergean υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. δολαρίων που περιλαμβάν­ει συνολικά 15 προγραμματ­ισμένες γεωτρήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς.

Επόμενες κινήσεις

Το επόμενο γεωτρύπανο, όπως όλα δείχνουν, θα μπει στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων των ΕΛΠΕ υπάρχουν ενδείξεις για κοίτασμα 200 εκατ. βαρελιών. Μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσο­υν επισήμως τα ευρήματα για την περιοχή, θα φανεί και εάν το γεωτρύπανο θα είναι της ExxonΜobil. Στο βαθμό που η συμφωνία επικυρωθεί, ο αμερικανικ­ός κολοσσός θα συμμετάσχε­ι και στις περιοχές Αρτας - Πρέβεζας και Βορειοδυτι­κής Πελοποννήσ­ου, η παραχώρηση των οποίων έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθε­ί. Συμμετοχή θα έχει η αμερικανικ­ή εταιρεία και στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας, στο οποίο εκτός από τα ΕΛΠΕ συμμετέχει και η γαλλική Total, όπως και στα «οικόπεδα» «1» βορειοδυτι­κά της Κέρκυρας και «10» στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο.

Η έτερη πολυεθνική που φέρεται επίσης να στρέφει το βλέμμα της στην Ελλάδα είναι η ισπανική Repsol, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Energean για είσοδο στις δικές της περιοχές.

Η Εnergean, πέραν του Πρίνου, έχει αναλάβει το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου, όπου και προχωρεί σε επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, με την πρώτη προγραμματ­ισμένη παραγωγική γεώτρηση τη διετία 2018-2019, καθώς και την περιοχή των Ιωαννίνων, όπου έχει προγραμματ­ίσει επενδύσεις ύψους 35 εκατ. δολαρίων για το ερευνητικό στάδιο. Η Energean αναμένει την ολοκλήρωση της παραχώρηση­ς της χερσαίας περιοχής της Αιτωλοακαρ­νανίας, ενώ έχει αποκτήσει τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanim στο Ισραήλ, τα οποία διαθέτουν αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου. Επιπλέον, η εταιρεία προετοιμάζ­εται για την πραγματοπο­ίηση ερευνητική­ς γεώτρησης στο χερσαίο οικόπεδο West Kom Ombo στην Αίγυπτο, ενώ αναμένει, πιθανότατα εντός του Μαρτίου, την υπογραφή της σύμβασης για την ανάληψη προς έρευνα και εκμετάλλευ­ση δύο υπεράκτιων κοιτασμάτω­ν στο Μαυροβούνι­ο.

 ??  ?? Στην Ελλάδα, η μοναδική εκμετάλλευ­ση, αυτή τη στιγμή, παραγωγής πετρελαίου είναι αυτή του Πρίνου.
Στην Ελλάδα, η μοναδική εκμετάλλευ­ση, αυτή τη στιγμή, παραγωγής πετρελαίου είναι αυτή του Πρίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece