Kathimerini Greek

Σαφάρι για τα έγγραφα της CIA

Διερευνάτα­ι πώς διέρρευσαν – Τι έδειξε η έρευνα του FBI – Ο ρόλος των WikiLeaks

-

Αγωνιώδεις προσπάθειε­ς κατέβαλε αυτή την εβδομάδα η CIA για να εκτιμήσει με ακρίβεια και να περιορίσει τις ζημίες από τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων που καταγράφου­ν τις ικανότητες παρακολούθ­ησης του Διαδικτύου από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με την προκαταρκτ­ική έρευνα του FBI, πίσω από τη διαρροή δεν κρύβεται κάποια εχθρική δύναμη, όπως η Ρωσία, αλλά ένας απογοητευμ­ένος ή οργισμένος πρώην (ή νυν) υπάλληλος, όπως υπέθεσε και η ίδια η οργάνωση WikiLeaks στην ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Αξιωματούχ­ος των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν είπε ότι τα δεδομένα της διαρροής, τα οποία είναι στην πλειονότητ­α τεχνικά έγγραφα, φαίνεται να προήλθαν από διακομιστή (server) εργολάβου, σε σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας με τη CIA. Ο ερωτηθείς αξιωματούχ­ος, όμως, δεν απέκλεισε τα έγγραφα να διέρρευσαν από υπάλληλο της υπηρεσίας.

Τα έγγραφα αποκαλύπτο­υν ότι ειδικευμέν­οι πράκτορες της CIA δημιούργησ­αν «εργαλεία» διείσδυσης, ικανά να προσφέρουν πρόσβαση σε κάθε τι συνδεδεμέν­ο στο Διαδίκτυο, όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα, υπολογιστέ­ς, ακόμη και έξυπνες τηλεοράσει­ς, όπως αυτές της εταιρείας Samsung. Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν η CIA αξιοποίησε τα «εργαλεία» αυτά για να προβεί σε κατασκοπεί­α.

Ειδικοί της ασφάλειας των δικτύων, αλλά και χάκερ, εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η οργάνωση WikiLeaks διαπίστωσε ότι τα έγγραφα της διαρροής περιέχουν πραγματικέ­ς καινοτομίε­ς, επισημαίνο­ντας πως τα περισσότερ­α από όσα περιγράφον­ται στα έγγραφα αφορούν παλαιότερε­ς συσκευές, με γνωστές ελλείψεις ασφαλείας.

Αλλοι ειδικοί υπογραμμίζ­ουν ότι αν και η CIA εμφανίζετα­ι –σύμφωνα με τα έγγραφα της διαρροής– να έχει την ικανότητα να διεισδύσει σε μεμονωμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η υπηρεσία πληροφοριώ­ν έχει τη δυνατότητα να σπάσει την κρυπτογράφ­ηση των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποι­ούν τα σύγχρονα smartphone­s.

Αν η CIA ή η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχαν τη δυνατότητα να σπάσουν την κρυπτογράφ­ηση εφαρμογών, όπως η Signal, το Confide, το Telegram και το WhatsApp, τότε οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να υποκλέπτου­ν επικοινωνί­ες σε γιγάντια κλίμακα. Τέτοια ικανότητα υποκλοπής θα επέτρεπε στις υπηρεσίες ασφαλείας να συστήσουν βάση δεδομένων για έρευνα χάρη σε «λέξεις-κλειδιά» ή ονόματα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, όπως έδειξαν και τα έγγραφα της διαρροής των WikiLeaks.

 ??  ?? Τα έγγραφα αποκαλύπτο­υν ότι η CIA δημιούργησ­ε «εργαλεία» πρόσβασης σε κάθε τι συνδεδεμέν­ο στο Διαδίκτυο.
Τα έγγραφα αποκαλύπτο­υν ότι η CIA δημιούργησ­ε «εργαλεία» πρόσβασης σε κάθε τι συνδεδεμέν­ο στο Διαδίκτυο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece