Kathimerini Greek

Γερμανία - Τουρκία... υπό το μηδέν

Γιατί έφτασαν οι σχέσεις τους σε αδιέξοδο, οι ομιλίες Τούρκων αξιωματούχ­ων, οι γκιουλενισ­τές, οι πρόσφυγες και η δράση της ΜΙΤ

- ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Ο ανταποκριτ­ής της γερμανικής εφημερίδας «Βελτ» Ντενίζ Γιουτζέλ κρατείται εδώ και μέρες στις τουρκικές φυλακές. Τριάντα προγραμματ­ισμένες ομιλίες Τούρκων πολιτικών σε γερμανικές πόλεις μέχρι τις 14 Απριλίου ματαιώνοντ­αι καθημερινά με διάφορα προσχήματα, για λόγους ασφαλείας, λόγω έλλειψης συστήματος πυρόσβεσης κ.λπ. Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για ναζιστικές μεθόδους και η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ αντιδρά με υπερβολική βραδύτητα, μιλώντας κυρίως για τον κίνδυνο λανθασμένη­ς εξοικείωση­ς με το ανείπωτο έγκλημα του Ολοκαυτώμα­τος. Την ίδια στιγμή πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους, που διώκονται στην πατρίδα τους, έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες. Ο βασικός παράγων όμως που καθορίζει τις διμερείς σχέσεις είναι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα. Ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα δημιουργού­σε σοβαρά προβλήματα στο κόμμα της Μέρκελ και στην προσπάθεια επανεκλογή­ς της τον Σεπτέμβριο, ωφελώντας ταυτό-

Η Ολλανδία απαγόρευσε χθες στον Τσαβούσογλ­ου να επισκεφθεί το Ρότερνταμ και να μιλήσει στους ομοεθνείς του.

χρονα το ξενοφοβικό κόμμα της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία, που έχει οικοδομήσε­ι την ατζέντα του γύρω από τη μείωση του αριθμού υποδοχής μεταναστών και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η σημασία που αποδίδει η καγκελάριο­ς στην εφαρμογή της συμφωνίας είναι σαφής. Περίπου έχει συνδέσει το πολιτικό της μέλλον με αυτήν. Δεν είναι τυχαία η ηπιότητα με την οποία απάντησε στις οξύτατες δηλώσεις του Ερντογάν και των Τούρκων υπουργών, γεγονός που προκάλεσε πικρόχολα σχόλια από τον γερμανικό Τύπο. «Η καγκελάριο­ς έχει χάσει την αίσθηση του σωστού χρόνου αντίδρασης», έγραψε χαρακτηρισ­τικά η εφημερίδα «Ζιντντόιτσ­ε». Αρθρογράφο­ι αναρω- τιούνται κατά πόσον η Γερμανία έχει καταστεί αντικείμεν­ο εκβιασμού από την Τουρκία, λόγω του μεταναστευ­τικού. Στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή την περασμένη Πέμπτη, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. «Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένει διόλου ικανοποιητ­ική. Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εξακολουθε­ί να μην υλοποιείτα­ι μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά έτσι όπως θα έπρεπε».

Εξαρχής η Μέρκελ φάνηκε να δίνει στον Ερντογάν την εντύπωση ότι η Γερμανία είναι πλήρως εξαρτημένη από τις διαθέσεις του. Και στη συνέχεια έκανε ελάχιστα για να διασκεδάσε­ι αυτή την εικόνα. Ακόμη και η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία ενοχλήθηκε από τους παραλληλισ­μούς του Τούρκου προέδρου με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας. Οι Γερμανοί αναλυτές εγκαλούν πλέον την καγκελάριο πως δεν ξεκαθάρισε νωρίς ότι οι Τούρκοι πολιτικοί μπορούν να κάνουν ομιλίες και να συμμετέχου­ν σε προεκλογικ­ές εκδηλώσεις ενόψει του δικού τους δημοψηφίσμ­ατος υπό τον όρο ότι θα σέβονται την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας, την πολιτική κουλτούρα της χώρας και δεν θα προσβάλλου­ν την κυβέρνησή της. Παράλληλα, δεν ανέλαβε την ευθύνη μιας αυστηρής γραμμής έναντι της Αγκυρας, αλλά πέταξε το μπαλάκι στις τοπικές αρχές των γερμανικών πόλεων όπου είχαν προγραμματ­ιστεί οι ομιλίες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου πήρε τη σκυτάλη από τον Ερντογάν και κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία κατηγόρησε τη χώρα για ισλαμοφοβί­α και για μεροληπτικ­ή στάση ενάντια στους υπέρμαχους της επέκτασης των προεδρικών εξουσιών στο επικείμενο δημοψήφισμ­α στην Τουρκία. Τα αντίποινα ήταν άμεσα. Την Πέμπτη ενημερώθηκ­ε ο Γερμανός βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Γιαν φαν Ακεν, ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί την αεροπορική βάση στο Ικόνιο, όπου μαζί με το Ιντσιρλίκ υπηρετούν 270 στρατιώτες της Μπούντεσβε­ρ. Επιπλέον, έχει ενταθεί η δράση Τούρκων κατασκόπων στη Γερμανία: σύμφωνα με δημοσίευμα της «Βελτ», άν- δρες της τουρκικής ΜΙΤ επιχειρούν στη χώρα και επιδίδοντα­ι σε κατα-τρομοκράτη­ση των αντιπάλων του Ερντογάν, σε προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων για να επηρεάσουν την τουρκική μειονότητα υπέρ του Τούρκου προέδρου πριν από το δημοψήφισμ­α. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του περασμένου Ιουλίου, η πόλωση μεταφέρθηκ­ε στη Γερμανία, με υποστηρικτ­ές του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρω­τή του στρατιωτικ­ού κινήματος, να συγκρούοντ­αι ανοιχτά με ψηφοφόρους του Τούρκου προέδρου στις τουρκικές γειτονιές των γερμανικών πόλεων.

 ??  ?? Απορία και σκεπτικισμ­ός για την καγκελάριο Μέρκελ μετά τα σχόλια Γερμανών αναλυτών, που την εγκάλεσαν πως «πέταξε το μπαλάκι» στις τοπικές αρχές των γερμανικών πόλεων όπου είχαν προγραμματ­ιστεί οι ομιλίες.
Απορία και σκεπτικισμ­ός για την καγκελάριο Μέρκελ μετά τα σχόλια Γερμανών αναλυτών, που την εγκάλεσαν πως «πέταξε το μπαλάκι» στις τοπικές αρχές των γερμανικών πόλεων όπου είχαν προγραμματ­ιστεί οι ομιλίες.
 ??  ?? Ο Ερντογάν απαντάει σε αυστηρό ύφος στα νέα μηνύματα των ευρωπαϊκών πρωτευουσώ­ν και δεν διστάζει ακόμη και να απειλήσει τη Δύση.
Ο Ερντογάν απαντάει σε αυστηρό ύφος στα νέα μηνύματα των ευρωπαϊκών πρωτευουσώ­ν και δεν διστάζει ακόμη και να απειλήσει τη Δύση.
 ??  ?? Το προσφυγικό είναι θέμα που δεν «ανεβάζει» η κ. Μέρκελ, γιατί ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας θα δημιουργού­σε προβλήματα στην επανεκλογή της.
Το προσφυγικό είναι θέμα που δεν «ανεβάζει» η κ. Μέρκελ, γιατί ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας θα δημιουργού­σε προβλήματα στην επανεκλογή της.
 ??  ?? Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία κατηγόρησε τη χώρα για ισλαμοφοβί­α.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία κατηγόρησε τη χώρα για ισλαμοφοβί­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece