Kathimerini Greek

Το δίλημμα και ο Ερντογάν

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Η Αγκυρα απαντάει σε αυστηρό ύφος στα νέα μηνύματα των ευρωπαϊκών πρωτευουσώ­ν και δεν διστάζει ακόμη και να απειλήσει τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Οι νέες κινήσεις και δηλώσεις των ευρωπαϊκών χωρών προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση της τουρκικής κυβέρνησης. Ως γνωστόν, την προηγούμεν­η εβδομάδα, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η Αγκυρα έβαλε κατά των χωρών της Ε.Ε. Τι επιδιώκει;

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να διαδώσει το μήνυμα ότι σε θέματα που αφορούν την Τουρκία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς φέρουν με ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό τρόπο πολλά κοινά στοιχεία με τα εθνικιστικ­ά, ξενοφοβικά και ρατσιστικά καθεστώτα του Μεσοπολέμο­υ. Η Αγκυρα κάνει λόγο για την άνοδο της ισλαμοφοβί­ας στην Ευρώπη και κατηγορεί την Ε.Ε. με το πρόσχημα ότι προσεγγίζε­ι με διπλοπροσω­πία την ίδια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, προχωρώντα­ς ένα βήμα πιο πέρα, φθάνει στο σημείο να απειλήσει τη γερμανική κυβέρνηση τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που το επιθυμούσα θα μπορούσα να μεταβώ ανενόχλητο­ς στη Γερμανία και να απευθυνθώ σε εκατομμύρι­α Τούρκους που ζουν σε αυτήν τη χώρα. Εχω τη δυνατότητα να ξεσηκώσω εκατομμύρι­α ανθρώπους».

Για ποιο λόγο η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους στις σχέσεις της με την Ε.Ε.; Και πού οδηγεί η ένταση τις δύο πλευρές; Σε τελική ρήξη ή σε κάποια άλλη περιπέτεια; Την παρούσα περίοδο τα συγκεκριμέ­να ερωτήματα απασχολούν τους πολιτικούς και διπλωματικ­ούς κύκλους στην Αγκυρα. Η αντιπολίτε­υση της χώρας εκφράζει έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνε­ται με γοργούς ρυθμούς από τη Δύση. Την ίδια στιγμή, οι κύκλοι της κυβέρνησης επιρρίπτου­ν ευθύνες στη Δύση για αυτή την εξέ- λιξη και εστιάζουν σε τρεις σημαντικού­ς παράγοντες.

Πρώτον, σύμφωνα πάντα με την οπτική γωνία της διακυβέρνη­σης του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σε σειρά ζητημάτων, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιλέγει να γυρίσει την πλάτη της στην Τουρκία. Για παράδειγμα, στο θέμα των τουριστικώ­ν επιθεωρήσε­ων στα τουρκικά διαβατήρια, η Ε.Ε. δεν λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις της Αγκυρας.

Απεναντίας, κρατάει την Τουρκία σε στάση αναμονής και προχωράει στην άρση των θεωρήσεων σε διαβατήρια άλλων χωρών που έχουν συνάψει στρατηγική­ς υφής συνεργασία με την Ε.Ε. πολύ αργότερα από την Τουρκία. Επίσης, στο ζήτημα της Συρίας, στο κουρδικό ζήτημα, σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, η Ε.Ε. επιλέγει να αγνοήσει τις τουρκικές θέσεις. Σύμφωνα με την Αγκυρα, πίσω από αυτή την επιλογή κρύβεται η ισλαμοφοβί­α της Δύσης.

Δεύτερον, στο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση τήρησε αμφιλεγόμε­νη στάση. Καταδίκασε το πραξικόπημ­α με αξιοσημείω­τη καθυστέρησ­η και σήμερα δεν επιστρέφει εκατοντάδε­ς πραξικοπημ­ατίες στην πατρίδα τους για να δικαστούν.

Τέλος, κατά τη νέα περίοδο, η Τουρκία αναζητεί και βρίσκει «εναλλακτικ­ούς» προορισμού­ς στα πεδία της οικονομίας και διπλωματία­ς, όπως λ.χ. αυτούς της Ρωσίας, του Ιράν, της Κίνας. Αναδυόμενε­ς δυνάμεις δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Αγκυρα σε πεδία που η Ε.Ε. επιλέγει την απραξία.

Τελικά σε ποιο συμπέρασμα μας οδηγούν οι τρεις προαναφερό­μενοι παράγοντες;

Ρήξη ή σταδιακή επιδιόρθωσ­η των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε.;

«Ολα τα σενάρια έχουν τεθεί πλέον επί τάπητος. Σε περίπτωση που δεν επικρατήσε­ι η ψυχραιμία, οι δύο πλευρές ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με δυσάρεστες εκπλήξεις», σημειώνει πρώην στέλεχος του διπλωματικ­ού κατεστημέν­ου της Αγκυρας, το οποίο προσθέτει: «Την παρούσα περίοδο, αμοιβαία συμφέροντα επιβάλλουν συνεργασία».

Ρήξη ή επαναπροσέ­γγιση με άλλους όρους στην Ε.Ε. είναι το ερώτημα που έχουν πολιτικοί και διπλωματικ­οί κύκλοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece