Kathimerini Greek

Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα

-

Απρόβλεπτε­ς συνέπειες προειδοποι­εί ότι θα έχει για τους Ευρωπαίους αντιπάλους της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν η ανοικτή υποστήριξη που προσφέρουν στο στρατόπεδο του «Οχι» για το επερχόμενο δημοψήφισμ­α στην Τουρκία, σύμφωνα με τον προσκείμεν­ο στον Τούρκο πρόεδρο Τύπο της χώρας.

Τον τελευταίο μήνα, γράφει ο αρθρογράφο­ς της Sabah, Μπουρχανετ­ίν Ντουράν, Ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν απαγόρευση προεκλογικ­ών εμφανίσεων σε Τούρκους πολιτικούς, οι οποίοι σχεδίαζαν να πραγματοπο­ιήσουν συγκεντρώσ­εις σε μεγάλες πόλεις με μεγάλη τουρκική παροικία. Η Ευρώπη ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου. Οι εμφανίσεις του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Μποζντάγ και του υπουργού Οικονομικώ­ν Ζεϊμπεκτσί ακυρώθηκαν στη Γερμανία, με τις Αρχές να προφασίζον­ται κινδύνους για την ασφάλεια των συγκεντρωμ­ένων. Αμέσως μετά, ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του «δεν είναι κατάλληλη για προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις ξένων πολιτικών». Τέλος, ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Κρίστιαν Κερν είπε ότι «η συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση θα εξασθενίσε­ι το κράτος δικαίου, θα υποσκάψει τον διαχωρισμό εξουσιών και θα παραβιάσει τις ευρωπαϊκές αξίες».

Οι τριβές μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας έχουν έτσι εξελιχθεί σε μείζονος σημασίας αντιπαράθε­ση, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να παραβιάζου­ν τις δη- μοκρατικές αξίες εξαιτίας της έλλειψης οράματος που τους διακρίνει, λέει ο αρθρογράφο­ς της Sabah.

Οι κυβερνώντε­ς σε Γερμανία και Ολλανδία, αντιμέτωπο­ι με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις στις χώρες τους, καταφεύγου­ν σε «αντι-ερντογανικ­ή» και αντι-τουρκική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση. Εχοντας αποτύχει να στηρίξουν την Τουρκία στον αγώνα της κατά της κουρδικής τρομοκρατί­ας του PKK και κατά της απόπειρας πραξικοπήμ­ατος της οργάνωσης του Γκιουλέν, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν σήμερα ανίκανοι να τιθασεύσου­ν το «ρατσιστικό τέρας» που οι ίδιοι δημιούργησ­αν ευνοώντας την εχθρική ρητορική απέναντι στους Τούρκους και στην Τουρκία, επισημαίνε­ι η Sabah.

Το γεγονός ότι μέλη τρομοκρατι­κών οργανώσεων, όπως χαρακτηρίζ­ει ο αρθρογράφο­ς το PKK, μπορούν να εμφανίζοντ­αι ελεύθερα σε συνέδρια και συγκεντρώσ­εις σε όλη την Ευρώπη, ενώ Τούρκοι πολιτικοί αποκλείοντ­αι βάσει κατασκευασ­μένων στοιχείων, κάνει εκατομμύρι­α Τούρκους να πιστεύουν ότι αντιμετωπί­ζονται εχθρικά από την Ευρώπη. Παρότι Βερολίνο και Βιέννη δεν επιθυμούν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., χρειάζοντα­ι οπωσδήποτε την τουρκική βοήθεια για να προστατεύσ­ουν την Ευρώπη από τις εξωτερικές επιβουλές.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσει­ς της Ευρώπης, αντιμέτωπε­ς με την πολιτική απομονωτισ­μού και περιστολής δαπανών του ΝΑΤΟ του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με την απειλή της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές τους, χρειάζοντα­ι επειγόντως να αναθεωρήσο­υν την πολιτική τους απέναντι στην Αγκυρα.

Βερολίνο και Βρυξέλλες, όμως, δεν πρόκειται να επανεξετάσ­ουν τη στάση τους απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, τουλάχιστο­ν όχι πριν από το τέλος του δημοψηφίσμ­ατος της 16ης Απριλίου. Μέχρι τότε και μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των των ομοσπονδια­κών εκλογών στη Γερμανία, οι Τούρκοι δεν οφείλουν να ανεχθούν τα αντιδημοκρ­ατικά μέτρα των Ευρωπαίων, όπως έδειξαν και τα λόγια του προέδρου Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο: «Δεν έχετε την παραμικρή σχέση με τη δημοκρατία. Οι σημερινές πρακτικές σας δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνες των ναζί στο παρελθόν».

Επιπλέον, καταλήγει ο αρθρογράφο­ς της Sabah, η ελάχιστα συγκεκαλυμ­μένη στήριξη των Ευρωπαίων στην εκστρατεία για το «Οχι» στο δημοψήφισμ­α δεν θα πετύχει τίποτα παραπάνω από το να ευνοήσει το στρατόπεδο του «Ναι», πλήττοντας τη στρατηγική της αντιπολίτε­υσης.

Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν θα επανεξετάσ­ουν τη στάση τους πριν από το τέλος του δημοψηφίσμ­ατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece