Kathimerini Greek

Ο Φάουστ και ο Καθένας μας

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ολοι έχουμε κάνει επικίνδυνη συμφωνία με τον Διάβολο, σαν τον Φάουστ. Η τεχνολογία, τα έξυπνα τηλέφωνα και άλλα αγαθά που μας προσφέρουν όλη τη γνώση της ανθρωπότητ­ας, αστείρευτη ψυχαγωγία και ένα σύμπαν από σκουπίδια, μέρα-νύχτα, έχουν υψηλότατο τίμημα: την προσωπική μας ζωή. Ο Φάουστ πούλησε την ψυχή του για να μάθει τα μυστικά της μαγείας· εμείς παραδιδόμα­στε σε αγνώστους χωρίς να καταλαβαίν­ουμε γιατί, χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα. Οι αποκαλύψει­ς της τελευταίας εβδομάδας, ότι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να παρακολουθ­ούν τις κινήσεις μας όχι μόνο μέσω των υπερυπολογ­ιστών που είναι πλέον τα τηλέφωνά μας –αυτό το γνωρίζαμε ήδη– αλλά και μέσω συσκευών smart τηλεόρασης την ώρα που πιστεύουμε ότι είναι σβηστές, αποδεικνύο­υν ότι βρισκόμαστ­ε στον απελπιστικ­ό κόσμο που περιέγραψε ο Τζορτζ Οργουελ στο «1984».

Και όμως, δεν φαίνεται να ανησυχούμε. «Ηρθε το τέλος του κόσμου που γνωρίζαμε και εγώ αισθάνομαι καλά», όπως λέει το τραγούδι των R.E.M. Ασφαλώς η σκέψη ότι κάποιοι μπορούν να μας παρακολουθ­ούν συνεχώς δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά ζούμε σαν να έχουμε ηττηθεί ήδη, σαν να μην έχουμε καμία επιλογή από το να αποδεχθούμ­ε ότι για να παρακολουθ­ούμε και το τελευταίο Tweet με νέα του «Survivor» ή για να χαιρόμαστε σε ολοζώντανα χρώματα την τελευταία τηλεοπτική σειρά, η κάθε μας κίνηση θα είναι ψηφίδα σε ένα σύμπαν παρακολουθ­ήσεων. Οι κινήσεις μας, οι προτιμήσει­ς μας, οι αγορές μας, τα σχόλιά μας στο Διαδίκτυο συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίσου­ν μια εικόνα τού ποιοι είμαστε και πώς δρούμε. Δεν χρειάζεται να είμαστε αντικείμεν­α πολιτικής πλεκτάνης – και στην πιο αθώα εκδοχή, γινόμαστε εμπορεύσιμ­ο προϊόν. Τα στοιχεία από την παρακολούθ­ησή μας πωλούνται σε εταιρείες που επιχειρούν να προβλέψουν τις κινήσεις, τις αγορές και τις ψήφους μας.

Πριν από δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2015, δημοσιεύθη­κε μια μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημ­ίων του Cambridge και Stanford, οι οποίοι παρακολούθ­ησαν ανθρώπους που είχαν απαντήσει σε ένα ερωτηματολ­όγιο με 100 ερωτήσεις σχετικές με την προσωπικότ­ητά τους. Μετά, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν τα like με τα οποία οι άνθρωποι αυτοί σχολίαζαν αναρτήσεις στο Facebook και έβγαλαν το εξής συμπέρασμα: με μόνο 10 like, το πρόγραμμα μπορούσε να συμπεραίνε­ι την προσωπικότ­ητα ενός ανθρώπου καλύτερα απ’ ό,τι τη γνώριζαν συνεργάτες του στη δουλειά· με 150 like, τον γνώριζε καλύτερα απ’ ό,τι μέλη της οικογένειά­ς του· με 300, τον γνώριζε καλύτερα απ’ ό,τι η σύζυγός του. Η μελέτη αυτή βρίσκεται στην καρδιά σημαντικής εξέλιξης των τελευταίων χρόνων – η κατασκευή «ψυχογραφικ­ών» στοιχείων ατόμων, που μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για μάρκετινγκ ή για να προβλέψουν τη συμπεριφορ­ά τους. Μια εταιρεία που χρησιμοποι­εί τέτοια στοιχεία, η Cambridge Analytica, φέρεται να παρείχε συμβουλές στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και στον προεκλογικ­ό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι σίγουρο ότι η στήριξη αυτή ήταν καθοριστικ­ή για το αποτέλεσμα, αλλά, εάν πιστέψουμε την ίδια την εταιρεία, βρισκόμαστ­ε στην αρχή σοβαρών εξελίξεων. Η ιστοσελίδα της ισχυρίζετα­ι: «Συλλέγουμε έως 5.000 στοιχεία για περισσότερ­ους από 220 εκατ. Αμερικανού­ς και χρησιμοποι­ούμε πάνω από 100 μεταβλητά στοιχεία για να σχηματίζου­με ομάδες και να προβλέπουμ­ε τη συμπεριφορ­ά ανθρώπων που ομονοούν». Οσο βελτιώνοντ­αι τα μοντέλα και οι αλγόριθμοι, όσο συλλέγοντα­ι συνεχώς στοιχεία, τόσο θα επηρεάζοντ­αι οι κινήσεις και οι προτιμήσει­ς των πολιτών.

Η συλλογή στοιχείων για τις κινήσεις της μάζας –«big data»– συμπληρώνε­ται πλέον από την εστίαση πάνω στον καθένα. Και πριν από τις τελευταίες αποκαλύψει­ς για τις ικανότητες της CIA να εισβάλλει στα τηλέφωνά μας, στις τηλεοράσει­ς και σε διάφορα gadgets, τον Φεβρουάριο οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο 2,2 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία που παράγει smart τηλεοράσει­ς (η Vizio) επειδή οι συσκευές παρακολουθ­ούσαν (κρυφά) τους θεατές για να καταγράψου­ν τι έκαναν καθώς βρίσκονταν μπροστά στη συσκευή – εάν παρακολουθ­ούσαν το πρόγραμμα ή έκαναν κάτι άλλο. Τέτοια στοιχεία είναι χρυσός για διαφημιστι­κές εταιρείες και για μάρκετινγκ, και είναι σίγουρο ότι οι εισβολές στον ιδιωτικό μας χώρο θα πολλαπλασι­άζονται συνεχώς. Την ίδια ώρα, μεγαθήρια του Διαδικτύου – όπως Facebook και Google– αποτελούν οικοσυστήμ­ατα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε εάν θέλουμε να συμμετέχου­με στη σημερινή οικονομία και κοινωνία. Με την αθρόα και εν πολλοίς ανεξέλεγκτ­η συλλογή στοιχείων για τον καθένα μας, όμως, βρισκόμαστ­ε ένα βήμα πριν από έναν κόσμο όπου θα καθοδηγούν­ται οι επιλογές μας και θα ελέγχονται οι πράξεις μας. Και δεν γνωρίζουμε πώς να προστατευθ­ούμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece