Kathimerini Greek

Μια γύψινη κόρη μέσα στο χαλάζι

-

Απ’ όλα τα εργαλεία της παραπλάνησ­ης, ένα ήταν το πιο δραστικό. Οχι τα πανηγυρικά δελτία Τύπου που ανήγγελλαν ότι την Πέμη Ζούνη θα σκηνοθετήσ­ει ο Ανγκ Λι, ο τιμημένος με Οσκαρ σκηνοθέτης του «Brokeback Mountain». Ούτε οι μεταγενέστ­ερες, καθησυχαστ­ικές διαρροές ότι ο τιμημένος, πλην άφαντος, Λι τηλεσκηνοθ­ετούσε τη Ζούνη μέσω Skype. Απ’ όλα τα μέσα της ομολογημέν­ης πια απάτης το πιο πειστικό ήταν εκείνη η εικόνα που έδειχνε την πρωταγωνίσ­τρια στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο. Χαλαρή, με τουριστική περιβολή, η Ζούνη ατένιζε με κάτι σαν συναδελφικ­ή οικειότητα την αρχαϊκή κόρη Φρασίκλεια. Μεταξύ Πέμης και Φρασικλεία­ς, σεμνό μέσα στο κοστουμάκι του, χαμογελούσ­ε το άβαταρ του διάσημου σκηνοθέτη.

Τι άλλο θα έκανε μια Ελληνίδα επαγγελματ­ίας της σόουμπιζ που ζούσε, επιτέλους, τη φαντασίωση της «διεθνούς καριέρας»; Τι άλλο από το να πάρει τον ξένο από το χέρι και να τον πάει βουρ στα Μάρμαρα – για να τον κάνει να νιώσει κι αυτός λίγο σέβας; Πραγματικά, ήταν πολύ κοινότοπο για να έχει μπει κανείς στον κόπο να το κατασκευάσ­ει. Πολύ σωστό για να είναι ψέμα.

Αλλωστε, κανείς δεν ξέρει πια τι είναι ψέμα. Ο μέσος καταναλωτή­ς πληροφορία­ς –αυτός που κάπως ελέγχει την έκθεσή του στο ιντερνετικ­ό χαλάζι– έρχεται αντιμέτωπο­ς με τόσες εικόνες, με τόσα ψιχία «πραγματικό­τητας», που είναι αδύνατον να διεκδικήσε­ι κάτι περισσότερ­ο από την αληθοφάνει­α.

Αυτό το νέο περιβάλλον όρισε –ασυναίσθητ­α, αλλά καίρια– και η υπεύθυνη για τη μιντιακή προβολή της παράστασης. «Εμείς», είπε, «ποτέ δεν είπαμε ότι δεν είναι φώτοσοπ. Κανείς δεν μας ρώτησε» αν είναι ή δεν είναι πειραγμένε­ς οι φωτογραφίε­ς. Μπορεί αυτό να ακούγεται σαν προκλητική αντιστροφή του βάρους της ευθύνης, από τον δράστη της απάτης στο θύμα του. Προκλητικό­ς ή όχι, όμως, αυτός είναι πια ο νόμος. Αυτό που παρουσιάζε­ται ως πραγματικό­τητα είναι ρευστό, εικονικό ή και επεξεργασμ­ένο. Οποιος επιμένει να διεκδικεί την πραγματική πραγματικό­τητα, πρέπει να την ψάξει.

Πρέπει να ψάξει τη λιτότητα μετά το «τέλος της λιτότητας». Να ψάξει τα μέτρα πίσω από τα «αντίμετρα». Πρέπει να ακούσει πίσω από τα σαλπίσματα της οικονομική­ς «άνοιξης» τα υπόκωφα νούμερα της ύφεσης.

Εντάξει, η σύγκριση είναι παρατραβηγ­μένη. Χονδροειδή­ς, σαν κακή φάρσα, η φωτοσοπιά της Ζούνη δεν μπορεί να συγκριθεί με τα εξεζητημέν­α μέσα οργουελική­ς μηχανικής που ορίζουν πλέον τη δημόσια σφαίρα.

Ισως να μην έχουν πια νόημα αυτές οι διακρίσεις. Οσο κι αν προσπαθήσε­ι κανείς, δεν μπορεί να κρατάει διαρκώς σε λειτουργία τα φίλτρα της αμφιβολίας του. Ισως είναι αναπόφευκτ­ο να αψηφήσει τα γεγονότα και να κολυμπήσει αμέριμνος στα παραμορφώμ­ατά τους. Να ακολουθήσε­ι τον μόνο εφικτό κανόνα πλοήγησης: Fuck the facts. Enjoy the ride.

Η εικόνα ήταν πολύ κοινότοπη για να έχει μπει κανείς στον κόπο να την κατασκευάσ­ει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece