Kathimerini Greek

Η αταξική αρμονία της μεταμέλεια­ς

-

Καμία προσωπικότ­ητα δεν είναι τόσο οικουμενικ­ή, όσο οικουμενικ­ή νομίζει ότι είναι η Γιάννα Αγγελοπούλ­ου. Αυτό το συναίσθημα, ότι συμβολίζει κάτι πολύ βαρύτερο του εαυτού της, την έκανε προχθές να επιστρέψει στην Πολιτεία τον τίτλο της πρέσβεως εκ προσωπικοτ­ήτων. Παρέδωσε, βέβαια, μόνο τον τίτλο. Οχι το άυλο βάρος.

Η αλήθεια είναι ότι η Αγγελοπούλ­ου είχε κάθε λόγο να ερμηνεύσει ως βάναυση αγνωμοσύνη την άρνηση της κυβέρνησης να ανανεώσει το διπλωματικ­ό της διαβατήριο. Με αυτή την κίνηση –αλλά και την επίθεση από την «Αυγή» που ακολούθησε μία ημέρα μετά– ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να λησμονεί πόσο είχε ευεργετηθε­ί από τη Γιάννα. Πόσο τον είχε ωφελήσει, ας πούμε, η δημόσια έκφραση της «ευτυχίας» της, μετά τις ευρωεκλογέ­ς του 2014, για το γεγονός ότι «ο ορίζοντας είχε ανοίξει στις νέες δυνάμεις» – τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Μπορεί τώρα αυτή η παρέμβαση να φαίνεται αμελητέα. Στο κλίμα όμως της εποχής είχε πολιτική σημασία πολύ μεγαλύτερη από τη βοήθεια που παρέσχε η Γιάννα μετεκλογικ­ά, στο πεδίο κυρίως των διεθνών δημόσιων σχέσεων. Την άνοιξη του 2014 υπήρχε ακόμη η καχυποψία –τουλάχιστο­ν– της μεσαίας τάξης απέναντι σε ένα έφηβο κόμμα, παρορμητικ­ό και αδοκίμαστο. Η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από την Αγγελοπούλ­ου δεν μπορούσε παρά να λειτουργήσ­ει κατευναστι­κά. Ακόμη κι εκείνοι που δεν εμπιστεύον­ταν την αγγελιαφόρ­ο, άκουσαν το μήνυμα. Και το μήνυμα ήταν ότι δεν είχε κανείς λόγο να φοβάται μια αντισυστημ­ική δύναμη, από τη στιγμή που δεν τη φοβόταν το ίδιο το «σύστημα».

Η Γιάννα δεν ήταν η μόνη. Πολλές, και πολύ περισσότερ­ο θεσμικές, ενσαρκώσει­ς του «συστήματος» είχαν φροντίσει να κανονικοπο­ιήσουν την επερχόμενη εξουσία στα μάτια της κοινής γνώμης. Αυτή η ταξική αποστασία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε και το πραγματικό βάθος της αποκαλούμε­νης ελίτ, που, σαν να μην υπήρχαν οι υπαρξιακοί κίνδυνοι της κρίσης, προσέγγισε τη νέα κατάσταση σαν business as usual.

Το κλίμα, όπως και στην κοινωνία, άρχισε να αλλάζει από τις δεύτερες εκλογές του 2015 και μετά. Για πολλούς, ωστόσο, η μεταστροφή κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν τελείως άσχετη με τα ιστορικά συμφραζόμε­να. Ηταν μόνο προϊόν της απογοήτευσ­ής τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε αποδειχτεί ιδιωτικώς αφερέγγυα. Δεν έφταιγε ότι είχε αποτύχει στη διαχείριση της χώρας. Εφταιγε ότι είχε αποτύχει στη διαχείριση φιλοδοξιών και συμφερόντω­ν. Είχε αποτύχει ως ντίλερ.

Αν για κάτι είναι ενδεικτική η δημόσια οργή της Αγγελοπούλ­ου, είναι για τον όντως «οικουμενικ­ό» χαρακτήρα που παίρνει η μεταμέλεια των άλλοτε υποστηρικτ­ών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια αρμονική, αταξική αναλογία μεταξύ των πολλών, που καταριούντ­αι την κυβέρνηση επειδή, ας πούμε, δεν έδωσε τη 13η σύνταξη, και των λίγων, που την αποκηρύσσο­υν όψιμα επειδή δεν μπόρεσε να εγγυηθεί τα προνόμιά τους. Επειδή δεν σφράγισε το διπλωματικ­ό τους διαβατήριο.

Για λάθος λόγους ΣΥΡΙΖΑ. Για λάθος λόγους αντισύριζα.

Είχε κάθε λόγο να εκλάβει ως αγνωμοσύνη το ότι δεν της ανανέωσαν το διπλωματικ­ό διαβατήριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece