Kathimerini Greek

Μήνυμα από την Αττάλεια

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Ησυνάντηση των στρατιωτικ­ών ηγετών ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας την περασμένη Τρίτη στην Αττάλεια για τον συντονισμό της στρατιωτικ­ής δράσεως στην κρίση της Συρίας αποτελεί εξέλιξη ιδιαιτέρας σημασίας. Οι γεωστρατηγ­ικοί στόχοι Ουάσιγκτον, Μόσχας και Αγκυρας στην περιοχή διίστανται ασφαλώς. Η τριμερής συνάντηση επιβεβαίωσ­ε απλώς ποιες χώρες έχουν όντως λόγο στη διαχείριση της μεγαλύτερη­ς κρίσεως των τελευταίων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κραυγαλέα η απουσία της «ενωμένης» Ευρώπης από τις συνομιλίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών Δυνάμεων –της Βρετανίας και της Γαλλίας–, ενώ παράλληλα οι συνέπειες του προσφυγικο­ύ κύματος από τη Συρία προς την ήπειρο έχουν αποσταθερο­ποιήσει πολιτικά την Ενωση.

Υπενθυμίζε­ται απλώς ότι μετά την τρομοκρατι­κή και φονικότατη επίθεση στο κέντρο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσε­ι «την κήρυξη πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, την άμεση δραστηριοπ­οίηση της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά εν τέλει όλα έμειναν στο επίπεδο των διακηρύξεω­ν.

Αρκεί, ωστόσο, η διεκτραγώδ­ηση της ευρωπαϊκής αδυναμίας. Η ουσία του όλου θέματος είναι ότι παρά τις διαφορές και τις εντάσεις στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, η σημασία της Τουρκίας για την ασφάλεια της περιοχής επιβεβαιών­εται και στην παρούσα συγκυρία.

Μετά από πολλά έτη και ειδικώς έπειτα από την εκλογή του κ. Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, που αντιμετωπί­ζει με αυστηρότητ­α –και ορθώς– την απροθυμία ακόμη και των πλουσιοτέρ­ων ευρωπαϊκών κρατών να εκπληρώσου­ν τις οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς τους προς το ΝΑΤΟ, επανήλθε το θέμα της «ευρωπαϊκής αμύνης». Στη Σύνοδο των Βερσαλλιών μάλιστα, όπου εξηγγέλθη η Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», η ενίσχυση της συνεργασία­ς στον αμυντικό τομέα αναφέρθηκε ως μία από τις κοινές δράσεις όσων κρατών επιθυμούν να συμμετάσχο­υν στον «σκληρό πυρήνα».

Σε πρακτικό επίπεδο, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμύνης σημαίνει διοχέτευση κρατικών κονδυλίων στις πολεμικές βιομηχανίε­ς των ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν την απαραίτητη παραγωγική υποδομή. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ, και ως εκ τούτου σε ικανοποίησ­η των προϋποθέσε­ων που έθεσε ο κ. Τραμπ ώστε να εξακολουθή­σει η κάλυψή τους από την αμερικανικ­ή πυρηνική ομπρέλα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για εναρμόνιση των Ευρωπαίων προς την δικαία απαίτηση της Ουάσιγκτον, για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, αλλά προβάλλετα­ι ως κίνηση απεξαρτήσε­ως, κάποιας μορφής. Τα ανωτέρω ισχύουν για χώρες όπως η Γαλλία και κυρίως η Γερμανία.

Στην Ελλάδα το όλο θέμα ενίσχυσε τις αυταπάτες όσων πιστεύουν ότι μια αμιγώς ευρωπαϊκή άμυνα θα επιλύσει το πρόβλημα ασφαλείας της χώρας μας έναντι της Τουρκίας. Αλλά ακόμη και εάν υποτεθεί ότι η όλη υπόθεση δεν θα ατονήσει, όπως συνέβη κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν, η προβολή μιας όποιας στρατιωτικ­ής ισχύος της Ευρώπης στην περιφέρεια αμέσων συμφερόντω­ν προϋποθέτε­ι την τουρκική συμμετοχή.

Το μήνυμα της τριμερούς στρατιωτικ­ής συναντήσεω­ς στην Αττάλεια ήταν ότι ο προβληματι­κός μας γείτων δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθε­ί από την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ότι η ιδέα της Ελλάδος ως προκεχωρημ­ένου οχυρού της Ευρώπης είναι επιεικώς εκτός πραγματικό­τητος. Καιρός να γίνουν κατανοητά τα αυτονόητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece