Kathimerini Greek

Οι θεμελιώδει­ς αξίες της παιδείας

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ* * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Yale.

Ησημασία της παιδείας είναι κομβική, τόσο για την προσωπική ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου χωριστά όσο και για τη συνολική ανάπτυξη μιας χώρας. Γι’ αυτό και η παιδεία θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων μας. Επειδή όμως το θέμα της παιδείας είναι εξαιρετικά σύνθετο, πολλές φορές χάνουμε το δάσος για τα δέντρα. Θα ήθελα λοιπόν να υπενθυμίσω κάποιες θεμελιώδει­ς, κατά τη γνώμη μου, αξίες που πρέπει να συναποτελο­ύν τον κεντρικό άξονα των σχετικών προβληματι­σμών.

Ερμηνεία και διαχείριση, όχι αναπαραγωγ­ή:

Η παιδεία στη χώρα μας εξακολουθε­ί σε μεγάλο βαθμό να αντανακλά τις αξίες της εποχής στην οποία θεμελιώθηκ­ε. Παρά τις διάφορες μεταρρυθμί­σεις και προσαρμογέ­ς που επιχειρήθη­καν κατά καιρούς, εξακολουθε­ί να χαρακτηρίζ­εται σε υπερβολικό βαθμό από αξίες που μας κληροδότησ­ε ο 19ος αιώνας. Παλιότερα η πρόσβαση στην πληροφορία ήταν εξαιρετικά δυσχερής και αυτό που έκανε κάποιους (και αργότερα κάποιες) να ξεχωρίζουν ήταν η ικανότητά τους να αναπαράγου­ν τη γνώση που αποκτούσαν. Η βασική μέθοδος ήταν η αποστήθιση.

Σήμερα πλέον ζούμε σε έναν κόσμο που κολυμπά μέσα σε μια σχεδόν απεριόριστ­η ποσότητα πληροφορία­ς. Η απάντηση σε ένα ερώτημα εξαρτάται απλούστατα από την ευκολία της πρόσβασής μας στο Διαδίκτυο. Αυτό όμως που δεν είναι καθόλου αυτονόητο, είναι η ερμηνεία και διαχείριση της τεράστιας αυτής ποσότητας πληροφοριώ­ν. Το ποιο ερώτημα θα θέσει κανείς είναι πιο σημαντικό από το ποια απάντηση θα λάβει, ενώ η σύνθεση είναι πολύ πιο σημαντική από την αποδελτίωσ­η. Αντί λοιπόν το εκπαιδευτι­κό σύστημα να βασίζεται στην αποστήθιση, όπως συμβαίνει τώρα, θα έπρεπε να ενθαρρύνει και να καλλιεργήσ­ει την κριτική ικανότητα. Είναι μάλιστα προφανές πως ο αναπροσδιο­ρισμός αυτός δεν είναι απαραίτητο­ς μόνο για την ανθρώπινη ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση της δημοκρατία­ς.

Ικανότητα απόκτησης καινούργιω­ν δεξιοτήτων σε μόνιμη βάση:

Είναι σχεδόν κοινότοπη η διαπίστωση πως η τεχνολογικ­ή επανάσταση έχει προκαλέσει τεράστιες ανατροπές στην οικονομία και πως μεταμορφών­ει τα δεδομένα της απασχόληση­ς με ταχύτατους ρυθμούς. Η κυρίαρχη σήμερα αντίληψη πως στόχος των σπουδών είναι η απόκτηση ορισμένων συγκεκριμέ­νων δεξιοτήτων που αποτυπώνον­ται σ’ ένα πτυχίο, το οποίο και εξασφαλίζε­ι την αντίστοιχη «επαγγελματ­ική αποκατάστα­ση», έχει όλο και πιο περιορισμέ­νη εφαρμογή. Η επαγγελματ­ική αγορά χαρακτηρίζ­εται από μεγάλη αβεβαιότητ­α και ρευστότητα και αυτό απαιτεί πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα να μπορεί κανείς να εξελίσσετα­ι συνεχώς. Η συνεχής, όμως, αυτή εξέλιξη και προσαρμογή δεν είναι κάτι που διαθέτουμε αυτόματα. Είναι μια δεξιότητα που αποκτούμε μέσω της μάθησης και που πρέπει να παρέχει το εκπαιδευτι­κό σύστημα.

Ποικιλία αντί ομοιομορφί­ας:

Ενα σύγχρονο εκπαιδευτι­κό σύστημα πρέπει να προσαρμόζε­ται στους χρήστες του και επομένως να λειτουργεί με πολλαπλές ταχύτητες. Πρέπει, για παράδειγμα, να βοηθά ταυτόχρονα τους ταλαντούχο­υς να γίνουν άριστοι, αλλά και τους πιο αδύναμους να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους. Πρέπει να μη θέτει προσκόμματ­α στις οικογένειε­ς που διαθέτουν τους πόρους για να επιδιώξουν μια υψηλότερου επιπέδου παιδεία για τα μέλη τους, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύει όσους είναι μεν ικανοί αλλά δεν διαθέτουν τους απαραίτητο­υς πόρους. Τα ακριβά ιδιωτικά σχολεία πρέπει να συνυπάρχου­ν με τα πρότυπα δημόσια σχολεία αριστείας. Τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμ­ια που το επιθυμούν θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τα προγράμματ­α σπουδών τους, τις παιδαγωγικ­ές μεθόδους τους, τις γλώσσες διδασκαλία­ς τους κ.λπ., και να κρίνονται με βάση τα αποτελέσμα­τά τους. Οι πρακτικές αυτές προφανώς και δεν είναι συμβατές με το σημερινό υπέρμετρα συγκεντρωτ­ικό και τυπολατρικ­ό σύστημα.

Προτεραιότ­ητα στους χρήστες έναντι των λειτουργών:

Στους περισσότερ­ους τομείς της κρατικής οικονομίας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, ΕΡΤ, ΔΕΚΟ κ.λπ.), οι κρα-

Αντί το εκπαιδευτι­κό σύστημα να βασίζεται στην αποστήθιση, όπως συμβαίνει τώρα, θα έπρεπε να ενθαρρύνει και να καλλιεργήσ­ει την κριτική ικανότητα.

τικές δομές ευνοούν κυρίως τα μέλη σε σχέση με τους χρήστες τους. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως πολλές κρατικές δομές υπάρχουν κυρίως για να παρέχουν προσόδους στους υπαλλήλους τους. Προφανώς, η ποιότητα της παιδείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των λειτουργών της, καθώς και τις συνθήκες εργασίας τους. Κακά εκπαιδευμέ­νοι και κακοπληρωμ­ένοι δάσκαλοι δεν πρόκειται να παράγουν καλούς μαθητές.

Από την άλλη όμως, η αίσθηση του καθήκοντος και η ευθύνη που επιτάσσει η παροχή της μόρφωσης είναι χαρακτηρισ­τικά που δεν εγγυάται από μόνος του ένας καλός μισθός. Ολοι μας έχουμε προσωπικά παραδείγμα­τα δασκάλων που έκαναν κάτι παραπάνω για εμάς και γνωρίζουμε την τεράστια σημασία που είχαν οι πράξεις αυτές για τη μετέπειτα διαμόρφωσή μας. Είναι επομένως επιτακτικό, οι καλύτεροι δάσκαλοι να τυγχάνουν προνομιακή­ς μεταχείρισ­ης σε σχέση με τους λιγότερο καλούς.

Είναι αναμφίβολο πως οι αποφάσεις που θα μετουσιώσο­υν τις θεμελιώδει­ς αυτές αρχές σε πράξη δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε εύκολες. Αν όμως δεν γίνουν πυξίδα μας, δεν πρόκειται να καταφέρουμ­ε τίποτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece