Kathimerini Greek

Το τέλος της ελευθεριότ­ητας στο μεταναστευ­τικό

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ* *Ο κ. Δημήτρης Γ. Παπαδημητρ­ίου είναι επίτιμος πρόεδρος του Migration Policy Institute και πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ινστιτούτο­υ.

Οι προβλέψεις πέραν του βραχυπρόθε­σμου σε θέματα υψηλής μεταβλητότ­ητας όπως η μετανάστευ­ση είναι πάντα παρακινδυν­ευμένες. Ωστόσο, οι στρατηγικο­ί σύμβουλοι κυβερνήσεω­ν και οργανισμών καλούνται να κάνουν ακριβώς αυτό: να δουν το μέλλον, εξοπλισμέν­οι με την πιο πλήρη διαθέσιμη πληροφόρησ­η, την εμπειρία και το ένστικτό τους.

Η μετανάστευ­ση προς την Ευρώπη έχει υπερβολικά πολλές μεταβλητές, επί των οποίων δεν είναι δυνατός ο έλεγχος: την πληθώρα συνθηκών που την προκαλούν, τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι μετανάστες και οι οικογένειέ­ς τους, την αντίδραση της «αγοράς» (των λαθρεμπόρω­ν) στις αποφάσεις αυτές, και φυσικά τις αποφάσεις των κρατών-μελών, τόσο εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. όσο και εκείνων στο εσωτερικό του μπλοκ που αποτελούν τους τελικούς προορισμού­ς των μεταναστών.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Περίπου 200 - 250.000 άτομα ετησίως θα φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου έως ότου τόσο οι συνοριακές χώρες όσο και η Ε.Ε. αποφασίσου­ν να αλλάξουν πολιτική και η αλλαγή αυτή εξηγηθεί με σαφή τρόπο, με συγκεκριμέ­νες δράσεις, στους υποψήφιους μετανάστες του μέλλοντος. Οι οδοί της μετανάστευ­σης, τα σημεία που οι μετανάστες επιλέγουν για να εισέλθουν στην Ευρώπη, καθορίζοντ­αι πρωταρχικά από τις ευκαιρίες που οι ίδιοι και οι λαθρέμπορο­ι αντιλαμβάν­ονται ότι υπάρχουν. Στο έργο αυτό διευκολύνο­νται ιδιαιτέρως από την κυρίαρχη πρακτική των αρχών των συνοριακών χωρών της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, που έχει ως αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητ­α των προσφύγων και μεταναστών να φτάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος και να παραμένει εκεί. Οσο αυτό δεν αλ- λάζει, δεν έχουμε λόγο να περιμένουμ­ε ότι θα αλλάξουν πολλά.

Η μεταβολή της κατάστασης προϋποθέτε­ι ότι η Ε.Ε. θα συνεργαστε­ί στενά με τις συνοριακές χώρες σε όλες τις δράσεις της διαχείριση­ς των συνόρων, που αναμένεται να επιτελούν κυρίαρχα κράτη – από την αποτροπή και τους ουσιώδεις ελέγχους που την ενισχύουν έως την αυστηρή αντιμετώπι­ση κρατών από τα οποία οι μετανάστες ξεκινούν το πέρασμά τους και την παροχή βοήθειας στη λήψη γρήγορων αποφάσεων για το ποιοι είναι οικονομικο­ί μετανάστες και για την ταχεία επαναπροώθ­ησή τους. Μόνο αν η Ε.Ε. βοηθήσει τα συνοριακά κράτη-μέλη να επιδείξουν πραγματική προσήλωση στην αποκατάστα­ση των εξωτερικών τους συνόρων –που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης– και να εκδίδουν αποφάσεις για το άσυλο με αυστηρά κριτήρια, είναι πιθανό τα περισσότερ­α κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσ­ταση προσφύγων και μεταναστών.

Οι συνοριακές χώρες και οι χώρες τελικού προορισμού πρέπει να κινηθούν συντονισμέ­να στα θέματα αυτά, διαφορετικ­ά τα συστήματα ασύλου της Ευρώπης θα συνεχίσουν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις και η υπομονή της κοινής γνώμης θα εξαντληθεί. Η επέλαση του λαϊκισμού θα σαρώσει τότε τις σημερινές κυβερνήσει­ς και θα τις αντικαταστ­ήσει με πολύ πιο σκληρά εναλλακτικ­ά σχήματα.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει ήδη κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν χάσει την εμπιστοσύν­η τους στην ικανότητα ή –ακόμα χειρότερα– στη διάθεση των κυβερνήσεώ­ν τους να εφαρμόσουν τα σκληρά μέτρα που απαιτούντα­ι για να διατηρήσου­ν οι κοινωνίες τους τη συνοχή τους. Το σφράγισμα της Ελλάδας με το κλείσιμο της οδού των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτών των σκληρών μέτρων. Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η Αυστρία και η Γερμανία σύντομα θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ιταλία (η Γαλλία το έχει ήδη κάνει).

Το μήνυμα της Ευρώπης προς τους νεοαφιχθέν­τες που φτάνουν αυθόρμητα στο έδαφός της είναι σαφές: το χαλί καλωσορίσμ­ατος και η εποχή ακραίας ελευθεριότ­ητας στον χειρισμό των αιτήσεων ασύλου και στην μη εφαρμογή των επαναπροωθ­ήσεων έχει παρέλθει. Οι ανησυχίες για την έξαρση της εγκληματικ­ότητας, το κόστος και την αναποτελεσ­ματικότητα των πολιτικών ενσωμάτωση­ς, η αυξανόμενη επιβάρυνση των δημόσιων υπηρεσιών και οι συναφείς δυσκολίες έχουν ήδη γείρει την πλάστιγγα υπέρ της προστασίας των συμφερόντω­ν των λαών της Ευρώπης και κατά των ιδεωδών και των «αξιών» της ανοιχτής κοινωνίας.

Αυτή η σκλήρυνση τόσο του λεξιλογίου όσο και της πολιτικής θα αποτελέσει μεσοπρόθεσ­μα το κεντρικό στοιχεία της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στη μετανάστευ­ση.

Η πλάστιγγα έχει ήδη γείρει υπέρ της προστασίας των συμφερόντω­ν των λαών της Ευρώπης και κατά των ιδεωδών και των «αξιών» της ανοικτής κοινωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece