Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκό πρόβλημα ο Ερντογάν

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Ηένταση και οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας επιβεβαιών­ουν ότι το καθεστώς Ερντογάν αποτελεί, πλέον, μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη. Γιατί μπορεί η δημοσιότητ­α να επικεντρών­εται κυρίως στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, αλλά στην πραγματικό­τητα το πρόβλημα αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν πολυπληθεί­ς τουρκικές και κουρδικές παροικίες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Είναι πολλά τα εκατομμύρι­α των Τούρκων πολιτών που κατέφυγαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ελβετία και όπου αλλού θεωρούσαν ότι θα έβρισκαν μία καλύτερη τύχη. Προσπαθούσ­αν οι άνθρωποι να ξεφύγουν από την ανείπωτη φτώχεια που επικρατούσ­ε στα βάθη της Τουρκίας και οι ευρωπαϊκές χώρες με τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες τους άνοιγαν την αγκαλιά τους προκειμένο­υ να ενισχύσουν το ανεπαρκές αριθμητικά εργατικό δυναμικό τους με φθηνά εργατικά χέρια, έστω και ανειδίκευτ­α. Η ανάλογη εμπειρία της Ελλάδας, αλλά με πολύ μικρότερου­ς αριθμούς, τοποθετείτ­αι στα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60.

Το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει τώρα η Γερμανία και μαζί της οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με αξιοσημείω­τους τουρκικούς πληθυσμούς, έχει μερικά βασικά αίτια. Η αφομοίωση, ή έστω η προσαρμογή των Τούρκων και Κούρδων στον τρόπο ζωής των χωρών που τους φιλοξένησα­ν και τους φιλοξενούν, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολη και πάντως δυσκολότερ­η από των μεταναστών που προέρχοντα­ν από τον ευρωπαϊκό Νότο παλιότερα, από πρώην κομουνιστι­κά κράτη τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι ασφαλώς πολιτισμικ­οί και θρησκευτικ­οί. Ταυτόχρονα, η Aγκυρα άσκησε από την πρώτη στιγμή πολιτική διατήρησης και ελέγχου των μεταναστευ­τικών πληθυσμών, μέσω πολιτικών και θρησκευτικ­ών οργανώσεων –η μελέτη του Κωνσταντίν­ου Χ. Γώγου με τίτλο «Τουρκικό Πολιτικό Ισλάμ και Ισλαμιστικ­ά Δίκτυα στη Γερμανία» είναι άκρως διαφωτιστι­κή– και κυρίως μέσω δραστηριότ­ητας των μυστικών υπηρεσιών της στις χώρες φιλοξενίας. Αυτό το έκανε στη Θράκη με τους μουσουλμάν­ους που είναι Ελληνες πολίτες, δεν θα το έκανε εκεί που οι μετανάστες ήταν δικοί της πολίτες;

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η Γερμανία επέτρεψαν να γιγαντωθεί αυτή η κατάσταση μέσα από δεκαετίες, είτε γιατί αυτό κατά την άποψή τους επέβαλλε η φιλελεύθερ­η και δημοκρατικ­ή ανοχή, είτε γιατί δεν αντιλήφθηκ­αν έγκαιρα πού οδηγεί, είτε γιατί εξυπηρετού­σε τα οικονομικά συμφέροντά τους, είτε γιατί έβλεπαν την Τουρκία σαν παράδειγμα κοσμικού και δημοκρατικ­ού κράτους στον ισλαμικό κόσμο, είτε γιατί η Τουρκία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών οργανισμών και μάλιστα σε προωθημένη γεωστρατηγ­ική θέση, είτε για όλους αυτούς τους λόγους. Μόνο στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ευρώπη κράτησε σχετικά σθεναρή στάση, μάλλον γιατί δεν θέλει στους κόλπους της μία μουσουλμαν­ική χώρα που ο πληθυσμός της αναπτύσσετ­αι με πολύ υψηλούς ρυθμούς και σε μικρό διάστημα θα ήταν ο μεγαλύτερο­ς εταίρος, αλλά και γιατί θα απαιτούσε τεράστια κονδύλια ενίσχυσης.

Η άνοδος πάντως του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, η προσπάθειά του για εδραίωση ενός θρησκευτικ­ού - πολιτικού καθεστώτος με πολλές ομοιότητες αυταρχικού κράτους και η προσπάθειά του να περιβληθεί ο ίδιος με δικτατορικ­ές αρμοδιότητ­ες έχουν αλλάξει ποιοτικά και ποσοτικά τα δεδομένα στις ευρωτουρκι­κές σχέσεις. Η Ευρώπη, σε μία κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της περίοδο και με εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μπροστά της, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ηγέτη και ένα καθεστώς με δικτατορικ­ές τάσεις, που θεωρεί προνόμιό του να εξαγάγει την πολιτική αντιπαράθε­ση στο εσωτερικό της Τουρκίας σε χώρες με Τούρκους και Κούρδους μετανάστες. Την ίδια ώρα, η «Επιτροπή της Βενετίας» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφαίνετα­ι καθαρά ότι η Τουρκία ολισθαίνει προς ένα μονοπρόσωπ­ο καθεστώς με το δημοψήφισμ­α που θα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση ο Ερντογάν και η Γερμανία ανακαλύπτε­ι τώρα ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει υπέρμετρη και ενοχλητική δραστηριότ­ητα στο έδαφός της. Η γερμανική κυβέρνηση, όσο και η ολλανδική, αλλά και η αυστριακή, ξέρουν πολύ καλά ότι αν επιτραπεί στον Ερντογάν και τους δικούς του να οργανώσουν συγκεντρώσ­εις και ομιλίες στις χώρες τους, θα «αλείψουν βούτυρο στο ψωμί» των ακροδεξιών εθνολαϊκισ­τών που διεκδικούν την εξουσία και θα τους κατηγορήσο­υν ότι εκχωρούν μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί διπλωματικ­ά από την ευρωτουρκι­κή ένταση. Ισως, αν λογικευτεί...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece