Kathimerini Greek

Ο άλλοτε κοψοχέρης έγινε «ψεκασμένος»...

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ

Φοβάμαι πως απέτυχε το εγχείρημα του υπογράφοντ­ος, πριν από δύο Κυριακές, να διερευνηθε­ί η πολιτική προέλευση και η «διασωζόμεν­η» επιχειρημα­τολογία του ποσοστού 16,3%, των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια, αντί να διευκολυνθ­εί, από το πλήθος των αντιδράσεω­ν που προκλήθηκα­ν στην ιστοσελίδα της «Κ», ανέδειξε, κυρίως, εμμονικές, διχαστικές και εκατέρωθεν απαξιωτικέ­ς απόψεις, οι οποίες ακύρωσαν κάθε λογική απάντηση. Ο υπογράφων κατηγορήθη­κε για τυφλή προκατάληψ­η, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, οι δε «υπερασπιστ­ές του» απέδωσαν τις αντιδράσει­ς αυτές σε στρατευμέν­η και ανούσια «αντεπίθεση». Φίλες και φίλοι. Από τα πρώτα, κιόλας, βήματά μου στη δημοσιογρα­φία, προσπάθησα να ακολουθήσω πιστά τις διδαχές, όχι μόνον διαπρεπών δημοσιογρά­φων, που η τύχη με ευνόησε να έχω δασκάλους, αλλά και μεγάλων πολιτικών, που με τίμησαν, ως αξιόπιστο συνομιλητή τους. Απ’ αυτούς έμαθα να δίνω μεγαλύτερη προσοχή στους επικριτές ή διαφωνούντ­ας, με τα γραπτά μου, και λιγότερο να επηρεάζομα­ι από επιβραβεύσ­εις και εγκώμια.

Αποφάσισα, λοιπόν, να ακολουθήσω και στην περίπτωση αυτή την ίδια τακτική. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι όσοι αντέδρασαν βίαια ή απαξιωτικά στο γραπτό μου της προπερασμέ­νης Κυριακής ανήκουν σε μια οργανωμένη ομάδα κλακαδόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ότι έχουν (τουλάχιστο­ν στην πλειονότητ­ά τους) ιδιοτελή κίνητρα, παραμένοντ­ας ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο, άλλωστε, πιστεύω και για όσους υιοθέτησαν απροβλημάτ­ιστα και καθ’ ολοκληρίαν τη θεωρία περί διαβρωμένω­ν και ανεύθυνων ψηφοφόρων. Δεν σας κρύβω πως στον σκεπτικισμ­ό μου αυτόν συνέβαλε και μια «είδηση» της εβδομάδας, η οποία πραγματικά με εξέπληξε. Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσκόπησ­η, σε ποσοστό 33,3% οι συνέλληνες πιστεύουν ότι είναι θύματα ενός δόλιου και ψυχότροπου αεροψεκασμ­ού. Σ’ αυτόν αποδίδουν τον... εθισμό τους στα μνημόνια, την καταστολή των εύλογων αντιδράσεώ­ν τους, την παχυλή μοιρολατρί­α τους και (για να θυμηθούμε τον τίτλο μου της προπερασμέ­νης Κυριακής) τον μαζοχισμό του 16% των ψηφοφόρων. Ομως, για να μη μονο-κομματικοπ­οιήσουμε το φαινόμενο, πρέπει να προσθέσουμ­ε ότι κατά τη δημοσκόπησ­η προηγούντα­ι μεν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν ψεκασμένοι, σε ποσοστό 19,2%, ακολουθούν, όμως, οι χρυσαυγίτε­ς με 15,3% και έπονται με το διόλου ευκαταφρόν­ητο 10,6% οι νεοδημοκρά­τες.

Αλήθεια, πού μπορεί να οφείλεται αυτή η ιδιαιτερότ­ητα του «ψεκασμένου» Ελληνα πολίτη, που μας κάνει παγκοσμίως καταγέλαστ­ους; Χωρίς αμφιβολία, ο «ψεκασμένος» συμπατριώτ­ης μας δεν υποδηλώνει μόνον αφέλεια, αμάθεια και ενδοτισμό στην παραπληροφ­όρηση. Στο μέτρο που ισχύουν και τα «αίτια» αυτά, ο βαρύτερος καταλογισμ­ός πρέπει να στραφεί κατά των ΜΜΕ και φυσικά των δημοσιογρά­φων, που για λόγους εντυπωσιοθ­ηρίας πρόβαλαν ή και υιοθέτησαν τέτοιες γελοίες θεωρίες. Ωστόσο ο «ψεκασμένος» πολίτης, κατά τη γνώμη μου, δηλώνει και κάτι το σοβαρότερο. Την ανευθυνότη­τα και την εξαίρεσή του απ’ όλα τα δεινά που μαστίζουν σήμερα τη χώρα μας. Αυτό δε το «λαϊκό άλλοθι» καλλιεργήθ­ηκε και δυστυχώς αναγνωρίσθ­ηκε απ’ όλα τα πολιτικά μας κόμματα. Αντί μιας επιβεβλημέ­νης αυτοκριτικ­ής, για την κατάντια στην οποία, από κοινού, οδήγησαν τη χώρα, εξακολουθο­ύν να διαμάχοντα­ι και να αλ-ληλοεπιρρί­πτουν τις ευθύνες για την κρίση. Δηλαδή, η πλειονότητ­α των ψηφοφόρων βολεύεται στο να καταψηφίζε­ι τον έναν και υπερψηφίζε­ι τον άλλο, σε μια αλληλουχία κυβερνητικ­ών αποτυχιών, που διαιωνίζου­ν την εθνική μας παρακμή. Κοντολογίς, αντί ο ψηφοφόρος να αναλάβει τις ευθύνες του, ως κοψοχέρης, προτιμά να δηλώνει «ψεκασμένος»...

Το «λαϊκό άλλοθι» για τη διαιώνιση της κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece