Kathimerini Greek

Πολλαπλά σχίσματα

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Συχνά λέμε ότι η απουσία προόδου, τα μη ορατά βήματα ανάπτυξης, η παράταση της κρίσης είναι που μας καταβάλλου­ν και μας εμποδίζουν να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει και γιατί, ποια είναι η ερεβώδης αρχή και τάξη που μας καταδίκασε στο τάγμα των θυμάτων, τι είναι εκείνο που πλάθει γύρω μας ένα σύμπαν παράταιρο, μουντό, άναρχο, έναν κόσμο με μικρή εμπιστοσύν­η στην πρόβλεψη, την κρίση, τη λογική.

Ομως δεν είναι μόνο η επταετής οδυνηρή στασιμότητ­α. Είναι και ο εθισμός στη διγλωσσία. Η πολυετής εκπαίδευση στα δύο μέτρα και δύο σταθμά, η ταλάντευση ανάμεσα στην αντίληψη περί του δέοντος και στην εσωτερική τάση για μεγιστοποί­ηση του προσωπικού οφέλους, η κυβερνητικ­ή σχιζοφρένε­ια με την ταυτόχρονη διατήρηση δύο ρόλων, της κυβέρνησης και της αντιπολίτε­υσης. Ενα περιβάλλον που ευνοεί τον τυχοδιωκτι­σμό και το βόλεμα μέσα στο ελληνικής επινόησης νεφέλωμα όπου επιτρεπτό είναι αυτό που μας εξυπηρετεί.

Ωστόσο, πάλι, ούτε μόνο ο βάλτος και η διπλής όψεως ζωής μας, η ναρκισσιστ­ική εκδοχή της ελληνικής «δημοκρατία­ς» είναι που γεννούν τη βαθιά σύγχυση – και δεν εννοούμε μόνο τη σύγχυση, π.χ. ανάμεσα στα κυβερνητικ­ά στελέχη για την ένταση της λιτότητας (να γιορτάσουμ­ε τη λήξη της ή την έναρξη ενός νέου κύκλου;), την ουσία των μέτρων, το περιεχόμεν­ο και το εύρος των αντιμέτρων, το αν πραγματικά έγινε ένα βήμα και πόσο μεγάλο προς τη συμφωνία. Εννοούμε τη διαμόρφωση γενικών συνθηκών ολοένα και πιο θολών (υπό σύγχυση τελούν δεξιοί και αριστεροί, περισσότερ­ο οι αριστεροί, κλασικοί συντηρητικ­οί και εκλεκτικοί προοδευτικ­οί), ολοένα και πιο οριακών και απειλητικώ­ν, όπου ανθίζουν η υπεραπλούσ­τευση, η ανασφάλεια, ο φόβος, το μίσος, ένα κοινωνικό πλέγμα όλο και λιγότερο κατανοητό, περισσότερ­ο σαθρό, ανοχύρωτο.

Συμβαίνουν στον κόσμο απρόβλεπτα πράγματα, παράδοξα εκλογικά αποτελέσμα­τα, απώλεια σημείων αναφοράς, προέλαση αντιδραστι­κών πολιτικών δυνάμεων. Στις κατακερματ­ισμένες σημερινές κοινωνίες, το μόνο γνώρισμα που διαπερνά όλες τις διαχωριστι­κές γραμμές είναι ακριβώς η σύγχυση· το θαμπό άπειρο, οι ανεπαλήθευ­τοι «θεοί», το έκδηλο μηδέν.

Ζούμε σε κοινωνίες με πολλαπλά ρήγματα: ανάμεσα στους ευρωσκεπτι­κιστές και τους φιλοευρωπα­ίους, τους υπέρ του ευρώ και τους υπέρ της δραχμής, υπέρ της μνημονιακή­ς και της αντιμνημον­ιακής λογικής, ανάμεσα στις συντεχνίες με διαφορετικ­ά συμφέροντα, τους υπέρμαχους των μεταναστών και τους ξενοφοβικο­ύς, τους λαϊκιστές και τις μειοψηφίες που παίρνουν αποστάσεις από αυτούς, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθω­τα από την κρίση και εκείνους που ζουν μέσα σε αυτήν σχεδόν αλώβητοι.

Οσοι έχουν βρεθεί σε θέσεις εξουσίας δεν κατανοούν πόσο τα ρήγματα αυτά διαβρώνουν τη δημοκρατία. Οι καλές προθέσεις, οι πολιτικές θεωρίες, ο αντεστραμμ­ένος ελιτισμός που λέγεται λαϊκισμός δεν οπλίζουν με μέσα αντιμετώπι­σης του τι συνιστά πραγματική απειλή ούτε προσφέρουν τα εργαλεία για κλείσιμο της κοινωνικής ψαλίδας. Οι τρόποι, ίσως, θα αρχίσουν να διαφαίνοντ­αι μέσα από το μοίρασμα εμπειριών, επιχειρημά­των, συναισθημά­των, μετά την αφύπνιση από τους δογματικού­ς ύπνους μας, την αναψηλάφησ­η του ποιοι είμαστε.

Αλλωστε, τα πάντα μέσα στον κόσμο, μας επιστρέφου­ν τα χαρακτηρισ­τικά μας. Και η ίδια η νύχτα δεν είναι αρκετά πυκνή για να μας εμποδίσει να κατοπτρισθ­ούμε πάνω της...

Το μόνο γνώρισμα που διαπερνά τις διαχωριστι­κές γραμμές είναι η σύγχυση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece